Fujitsu-Siemens Loox T830: vše v jednom (velký test)

Společnost Fujitsu-Siemens čeří stojaté vody komunikátorů na českém trhu. Model T830 představený na 3GSM kongresu v Barceloně přináší spoustu technologií v jednom balení. Rozumí si se sítěmi třetí generace, má integrovaný GPS přijímač i bezdrátovou síťovou Wi-Fi kartu. Ve výčtu technických informací se ale nad některými řádky zamračíte. Video!

Displej dostává za pět

Vraťme se na přední stranu a podívejme se na displej, který si bohužel zaslouží kritiku. Čtvercový poměr stran a rozlišení 240 × 240 bodů nedávají valné vyhlídky na ergonomii a stoprocentní kompatibilitu s aplikacemi. V současné době, kdy i mobilní telefony nabízí rozlišení až 352 × 416 bodů, je rozlišení 240 × 240 bodů už trochu málo. Když se Benq-Siemensu podařilo do komunikátoru P50 (a P51) vměstnat klasický displej a jeho výška byla takřka stejná jako u Looxe, proč se o to nepokusil i Fujitsu-Siemens?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je opravdu malý, navíc nabízí velmi nízké rozlišení

Už tak malý displej ještě zmenšuje zhruba milimetrový černý okraj a výsledná úhlopříčka tak činí jen 51 milimetrů. Bohužel ani v dalších ohledech nemohu displej pochválit. Poměrně nízký maximální jas, nažloutlá bílá a nevýrazné barvy nevyvažují další technologickou výbavu komunikátoru.

Pište rychlostí blesku

Klávesnici tvoří devětatřicet malých tlačítek vyrobených z pevného plastu. Tlačítka mají obdélníkový tvar z vypouklými kratšími stranami, z profilu ale nejsou zcela rovná. Roh směřující do středu klávesnice je takřka u každého tlačítka mírně zkosen. Nemyslím si, že by to nějak výrazně přispívalo k ergonomii psaní, na druhou stranu zvláštní tvar ničemu nevadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky větším rozestupům lze psát na klávesnici i většími prsty

Klávesnice samozřejmě postrádá řádek s diakritikou a každé tlačítko nese dvě funkce. V pravé části se nachází numerické klávesy, jenž snadno rozeznáte odlišnou podkladovou barvou. Numerická tlačítka se také odlišují barvou podsvícení, není to ale tak prosté. Píšete-li například textovou zprávu, celou klávesnici osvěcuje bíle světlo. Chcete-li ale vytočit telefonní číslo v menu telefonu, podsvícení se změní na sytě modré. Hezké, efektivní a praktické.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílé podsvícení klávesnice • pravým palcem obsáhnete všechna ovládací tlačítka

Tlačítka tedy nesou dvě funkce, přepínač se nachází v levém dolním rohu. Nechybí tlačítka pro otevření nabídky start a ok/close. Z celkového pohledu hodnotím klávesnici jako zdařilou. Šířka telefonu je tak akorát pro slušné rozestupy tlačítek omezující překlepy, zároveň ale pravým palcem obsáhnete celou klávesnici a nemusíte tak používat obě ruce (jako například u MDA Vario).

Skrumáži ovládacích tlačítek pod displejem kraluje čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Ovládání je jisté, spolehlivé, zkrátka bez výhrad. Vítám čtveřici tlačítek, dvě soft (vyžadovaná Windows Mobile 5) a dvě pro spuštění kalendáře a e-mailu. Ty sem ihned přeprogramoval pro funkce otevření nabídky Start a ok/close, čímž se ovládání velmi zpříjemnilo. Původní funkce můžete přiřadit na dlouhý stisk. Nechybí tlačítka pro příjem a ukončení hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka pod displejem • doporučuji přeprogramovat tlačítka kalendáře a pošty

Trochu nešikovně je vyřešeno vypínání komunikátoru, respektive jeho přepínání do režimu stand-by. Obvykle bývá tlačítko pro tuto činnost vyhrazeno někde na boku nebo na horní hraně. U Fujitsu-Siemens jej sloučili s červeným sluchátkem, které ovšem zároveň slouží pro návrat na hlavní today obrazovku. Pokud se nacházíte na hlavní toady obrazovce, stačí červené sluchátko stisknout a komunikátor se vypne (GSM modul samozřejmě zůstává aktivní, jde vlastně jen o vypnutí displeje). Pokud se nacházíte někde hluboko v menu, nebo máte spuštěnou nějakou aplikaci, do které se chcete hned po zapnutí vrátit, musíte červené sluchátko podržet déle a z menu, které je jinak velmi praktické, vybrat Stand-by. To zbytečně zdržuje.

Hardwarová stránka věci

Fujitsu-Siemens Loox T830 pohání procesor Intel XScale PXA27x na frekvenci 416 MHz, což je velmi slušná hodnota. Na Looxu lze bez problémů přehrávat video určené pro počítače bez nutnosti změny rozlišení nebo datového toku. Také navigační aplikace Dynavix Mobile běží svižně. Některé základní úkony ale trvají až příliš dlouho. Třeba změna hlasitosti sluchátka při hovoru, nebo rychlost ukončení hovoru po stisku červeného tlačítka. Rychlost procesoru nelze měnit, vše zůstává na automatice. Určitého zrychlení může být dosaženo spolu s novou verzí operačního systému.

   
Výčet systémových informací a hardware komunikátoru

Procesor doplňuje paměť ROM o kapacitě 128 MB, z níž je vymezeno takřka 67 MB pro uživatele. Nejde o číslo nijak závratné, pro aplikace, dokumenty a pár fotografií ale dostačuje. Další nároky může uspokojit paměťová karta SD/MMC. Paměť RAM pro běžící aplikace má fyzickou kapacitu 64 MB, dostupných je pak o 14 méně. Nemám ale spuštěnou ani jednu aktivní aplikaci, ani žádnou na pozadí, a zbývá jen necelých 25 megabajtů. Operační systém si ukusuje až příliš mnoho. Při plánování složitější cesty v navigačním programu bych měl velké obavy, kdy se objeví upozornění o nedostatku operační paměti. Výrobci by se zvláště do zařízení s vestavěným GPS modulem měli naučit dávat 128 MB paměti RAM. Věřím, že by se výsledná cena příliš nezvýšila.


Další kapitolu budeme věnovat komunikaci - jak telefonní, tak prostřednictvím zpráv

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , Fujitsu Siemens Loox T830, T-Mobile MDA Vario, Klasický displej, Přesný GPS, Výsledná cena, Nezvyklý tvar, Velký, Test, Praktická využitelnost, Hardwarová stránka, Broadcomu, Černý okraj, F +, Plastový proužek, Externí modem, Původní funkce, Secure Digital, Dobrá rada, Velký test