Fujitsu Stylistic S01: seniorský Android naživo [MWC]

Fujitsu Stylistic S01 je určen pro lidi staršího věku, kteří vyžadují více než jen volat a psát SMS. Dotykový displej už nebude pro seniory překážkou.

Ne vždy je u smartphonu potřeba hon za nejlepšími technickými parametry. Fujitsu Stylistic S01 je přesně ten případ, kde se nehraje na výkonný hardware, ale na optimalizované uživatelské prostředí. Jeho základem je Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich, ve skutečnosti byste jej ale těžko hledali. Jedna dlouhá, vertikálně rolovatelná obrazovka je vším, co v telefonu najdete. Jsou na ní vyskládána velká tlačítka zástupců od těch nejdůležitějších (a největších) po ty méně důležité. Nebudete ochuzeni ani o klasické aplikace z Google Play, najdete je ale až skoro na konci pod ikonkou Stažené aplikace.

Klepněte pro větší obrázek 
Fujitsu Stylistic S01 na tiskovém snímku výrobce

Papírové parametry modelu Stylistic S01 nejsou nic oslnivého. Procesor Snapdragon MSM8255 o taktu 1,4 GHz, 1 GB operační paměti, WVGA displej s úhlopříčkou 4" či grafika Adreno 205 dnes nikoho neohromí. Stejně tak baterie o kapacitě 1 800 mAh, vnitří paměť 4 GB či podpora paměťových karet. To hlavní, na čem ale Fujitsu u tohoto kousku staví, je přívětivost uživatelského prostředí pro starší generace. Třeba už jenom tím, že kapacitní displej sice vnímá pohyb po displeji (modré orámování tlačítek), ale díky druhé použité vrstvě jako stisk vyhodnotí až dotyk, u kterého zaznamená určitou hodnotu tlaku (zavibrování). Jako náhrada za fyzická tlačítka velmi povedené, stisk jiného tlačítka tak, i vzhledem k jejich použité velikosti, také nehrozí.

Přemýšlelo se i u konstrukce. Tělo smartphonu není placaté, ale příjemně oblé a z měkčených plastů, takže se bude velmi pohodlně držet. Jediné tlačítko na čelní straně sloužící pro návrat na domovskou obrazovku je též dobře hmatové odlišitelné. Telefon je navíc vodě a prachu odolný, takže ani pád do dřezu nebo polití v kuchyni mu rozhodně neuškodí. Ve Fujitsu dokonce nezapomněli ani na hardwarovou spoušť fotoaparátu, kterou budete ovládat 8 Mpx snímač na zádech telefonu nebo 0,3 kamerku pro videohovory na straně přední. Fujitsu Stylistic S01 ukrývá i nouzové tlačítko, ovšem ne v podobě velkého červeného kolečka, jak je tomu u seniorských telefonů zvykem. Jedná se o jakési vysunovací tlačítko na zádech telefonu, při jehož vytažení začne telefon hlasitě zvonit a na předem definované číslo zavolá nebo odešle nouzovou SMS. Navíc není úplně jednoduché ho vytáhnout, nemělo by tak dojít k jeho neúmyslné aktivaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fujitsu Stylistic S01 živě ze stánku Fujitsu na veletrhu v Barceloně

O dobíjení telefonu se má primárně starat dobíjecí stojánek skrze dva piny na zádech telefonu, to proto, že trefit se s microUSB kabelem správným směrem na jeho místo je často obtížné nejen pro hůře vidící část populace. I přes microUSB ale telefon dobíjet lze, najdete ho na horní straně pod gumovou krytkou. Fujitsu Stylistic S01 se začne prodávat nejprve ve Francii a Velké Británii někdy v červnu a jeho rozšíření na další trhy bude záviset na jeho prodejních úspěších.

Diskuze (5) Další článek: Samsung Galaxy Young a Fame: pro nenáročné [MWC]

Témata článku: Fujitsu, , , , F +, Sen, Měkčený plast, Nouzové tlačítko, Styl, Seniorský telefon, #Android, Senior,