Garmin Fenix 3: Tak chutná hodinková Amerika [recenze]

Do nového roku s předsevzetím sportovat? Chcete plavat, běhat, lyžovat, jezdit na kole či jen chodit? Garmin Fenix 3 to všechno přesně změří.
Kapitoly článku

Notifikace, aplikace a chytré věci

Kromě toho jsou k dispozici funkce klasických hodinek, stopky, odpočet, budíky atp. Hodinky mají vibrační motorek a lze tak využít funkci diskrétního buzení či upozorňování. V hodinkách si můžete spravovat tréninkový plán a jsou tu i základní navigační funkce jako uložení polohy či navigace. Ta je slepá, mapa k dispozici není. Ale dozvíte se, kdy a kde odbočit. Případně se lze nechat vést přímo na zvolené souřadnice.

Hodinky rovněž měří statistiky nutné regenerace po výkonu a VO2 max. Dokážou také na základě desetiminutového kontrolního běhu odhadnout, v jakém čase jste schopni doběhnout danou vzdálenost (může se hodit před závody, ale v praxi jsem toto ještě nevyzkoušel a nemohu tedy potvrdit, nakolik je tato funkce spolehlivá).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka některých funkcí dostupných po spárování s mobilním telefonem

K dalším funkcím pomůže telefon, se kterým se hodinky spárují skrze Bluetooth. Pak si můžete prohlížet kalendář, počasí, ovládat přehrávač hudby atp. Samozřejmostí jsou notifikace. Ale zde už je zase jeden z kompromisů – hodinky jsou spíše jen na upozornění, zpětná aktivita je jen velmi omezená a dovoluje třeba zmiňované ovládání hudby anebo zrušení notifikace. Nelze tu například rychle odpovědět na zprávu předpřipravenou odpovědí. A není tu ani možnost ovládání hlasem, hodinky nemají mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Různé nastavení výchozích ciferníků • upozornění na příchozí hovor • položky v kalendáři

Omezená je rovněž nabídka aplikací. Hodinky pochopitelně nepracují s Android Wear, mají vlastní ekosystém. Ten začal loni a týká se jen hodinek Garmin, tudíž zatím není moc rozšířený a nabídka aplikací je velmi skromná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka „Garmin Store“. Najdete tu aplikace, ciferníky či datové obrazovky. Procházení je ale dost zdlouhavé.

Alternativních ciferníků je sice docela dost, ale je vidět, že jsou to vesměs díla neprofesionálních nadšenců. Po čase experimentování jsem se stejně vrátil k výchozímu digitálnímu zobrazení od Garminu. Zobrazuje zřetelně čas, den v týdnu i datum, východ/západ slunce, stav baterie i spojení s Bluetooth. To je ideální. Případná notifikace se pak zobrazuje přes.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Ukázka nabídky alternativních ciferníků

Kromě aplikací a ciferníků lze vytvářet a instalovat i tvz. datové obrazovky, neboli zobrazení pro specifické aktivity. Mohou to být speciálně spočítané hodnoty nebo grafy. Místo kalorií tak můžete například sledovat, kolik už jste spálili vypitých piv, ale kromě zábavných funkcí lze najít i praktické.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Datové obrazovky nabízí různorodé funkce při měření aktivit

Do cloudu s tím

Záznamy z hodinek se synchronizují s cloudouvou službou Garmin Connect. Je to něco jako Endomondo, Strava, Sportstracker atp. Ovšem díky tomu, že funguje výhradně s produkty od Garminu, tak už výrobce uživatele pouze rozmazluje a nechce po nich další peníze. Služba je tedy plně k dispozici bez poplatků či reklam, a to včetně praktických tréninkových plánů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Garmin Connect na webu: úvodní stránku si můžete vyskládat z widgetů s údaji, která vás zajímají. Dále tu můžete podrobně zkoumat aktivity a statistiky

Garmin Connect pochopitelně nabízí podrobné statistiky výkonů, grafy, porovnávání, souhrnné výsledky, či sledování záznamů na mapě. Nechybí možnosti sdílení s přáteli. Pokud už ale máte kamarády u jiných služeb, dají se data synchronizovat – Garmin by byl sám proti sobě, kdyby svou platformu nějak uzavíral. Data z hodinek můžete přímo nahrávat třeba i do RunKeeperu či Endomonda, Strava má například přímo vestavěnou synchronizaci s Garmin Connectem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Garmin Connect v podobě mobilní aplikace: kalendář, přehled aktivit a grafy nachozených kroků
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Když si vyjdete na kole...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Když si jdete zaběhat...

Hodinky data do cloudu pošlou buď přes spárovaný mobil, anebo sami prostřednictvím Wi-Fi. Přístupy na Wi-Fi lze spravovat skrze software Garmin Express v počítači. Ten slouží ke správě hodinek a rovněž umí synchronizovat data, pokud k počítači připojíte hodinky v dobíjecí kolébce s USB konektorem.

Skrze Garmin Express nebo Wi-Fi si hodinky umí zjistit, zda je pro ně k dispozici nový firmware. Pokud ano, nabídnou jeho instalaci. Stačí jedním stiskem potvrdit a chvíli počkat, následně se dočkáte aktualizace. Vychází poměrně často a leckdy přibydou nové funkce. Nedávno to například byla vestavěná funkce pro vyhledání ztraceného telefonu. Hodinky ho dokážou rozezvonit, rozvibrovat a rozblikat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A pro úplnost, takto vypadá procházení zaznamenané aktivity přímo na hodinkách.

Témata článku: , , , , , , , , , Ztělesnění, Sapphire, Chuť, Výchozí zobrazení, Detailní analýza, Turistika, Triatlon, Pryžový pásek, Stříbrné provedení, Robustní hodinky, Amerika, Podrobná mapa, Chroma, Fén, Nachozený krok, Tradiční výrobce,