Garmin Fenix 5: vyzkoušeli jsme nejnabušenější chytré hodinky. Včetně velkých 5X a malých 5S

  • Chytré hodinky Fenix 5 jsou letošním top modelem Garminu
  • Nabízí se ve třech verzích a nabídnou pokročilé možnosti měření sportovních aktivit
  • Změří i kroky, spánek, tep a kamarádí se s telefony
Kapitoly článku

Chytré hodinky řady Fenix od amerického Garminu jsou jedny z nejvybavenějších. Dobře se prodávají a jsou jedním z důvodů, proč Garmin na trhu s chytrými hodinkami roste rychleji než veškerá konkurence včetně Applu. Na letošní rok Garmin připravil model Fenix 5 a k tomu i dva odvozené – menší 5S a větší 5X.

Design hodinek vychází z modelu Fenix 3, který byl představen už předloni a minulý rok se dočkal jen malého vylepšení ve formě modelu Fenix 3 HR. Výrobce zjevně nechce měnit to, co evidentně funguje. Ale změn se přesto událo docela dost, takže v číslování přeskočil čtverku a je tu tedy Fenix 5.

Hodinky na sport i chytré funkce

Hodinky jsou to poměrně robustní. Designem cílí na sportovce a vyznavače outdooru. Pod těsnější manžety manažerské košile se ale nemusí vejít, tloušťka modelu Fenix 5 je 15,5 mm, vybavenější Fenix 5X je dokonce ještě o dva milimetry tlustší. Menší model 5S se nicméně dostal na 14,5 mm.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Fenix 5S, 5 a 5X. Tři stejné krabičky, ale docela rozdílné hodinky 

Hmotnost výchozího modelu Fenix 5 je 88 g včetně silikonového pásku (měřeno, výrobce udává 85 g). Na to se dá zvyknout. Případně je tu model 5S s hmotností jen 65 g. S ním už je celodenní nošení naprosto bezproblémové.

Ovládání je výhradně skrze pětici tlačítek, displej není dotykový. Hodinky jsou primárně sporttesterem a neumí některé pokročilé funkce chytrých hodinek výrobců mobilních telefonů - například telefonovat, diktovat zprávy či vyhledávat na internetu. Notifikace zvukem či vibrací ale zvládnou a i e-maily či jiné zprávy si na displeji přečtete. Uvidíte zde také počasí, kalendář, jméno volajícího nebo právě přehrávanou skladbu. Hovor lze hodinkami přijmout či zamítnout, skladby přeskakovat, hodinkami lze také spárovaný telefon prozvonit, když ho hledáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Fenix 5 jsou "tak akorát". Sice trochu větší než běžné hodinky, ale ne zas tolik, aby to bránilo celodennímu nošení

Displej hodinky mají kruhový s průměrem 1,2" palce (30,4 mm). Starší Fenixy 3 mají rozteč 218 pixelů, novější už 240 pixelů. Jedná se o barevný transflektivní displej, který nevyžaduje podsvícení. Na denním světle je skvěle čitelný, večer se podsvítí. Modely 5 a 5X mají displej stejný, menší model 5S ho má o desetinu palce menší a rozlišení je 218 pixelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Menší je u modelu 5S nejen samotné tělo hodinek, ale i pásek. Naopak u modelu 5X je širší a s robustnější sponou

Vzhledem k obsáhlým funkčním možnostem hodinek působí jejich nabídka a možnosti nastavení trochu nepřehledně. Možností nastavení a funkcí je ohromné množství, ale bohužel se většina z nich nastavuje výhradně přímo v hodinkách. Několikaúrovňová menu a ovládání pěti tlačítky jsou v tomto směru zlo. Možnost podrobného nastavení hodinek v mobilní či webové aplikaci bohužel není. To je největší nevýhoda hodinek Garmin, například konkurence od finského Suunto umí nastavit hodinky pohodlně přes web.

Změří snad všechno

Výbava hodinek je ohromná: GPS / GLONASS • barometrický výškoměr • gyroskop • kompas • teploměr • akcelerometr • Wi-Fi • Bluetooth • podpora externích čidel ANT+ • integrovaný měřič srdečního tepu • vibrace • zvukové upozornění • voděodolnost (10 ATM)... a model 5X má navíc i 16 GB paměti na mapové podklady.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Všechny hodinky řady Fenix 5 mají speciální úchyty pásků s rychlosponami. Umožní to rychlou výměnu řemínků podle nálady.

A co měří? Snad úplně všechno, co vás napadne. Kontinuálně vám měří kroky, nastoupaná patra, srdeční tep, spánek... to je jasné. Ale v oblasti měření aktivit jsou možnosti snad nekonečné. Pro různé sporty má navíc Garmin speciální analytiky – například při plavání v bazénu uvidíte počty záběrů, využití plaveckých stylů, efektivitu záběrů (SWOLF), počty uplavaných délek; u lyžování zas třeba počet sjezdů a výjezdů lanovkou, analýzu jednotlivých sjezdů; u běhu dobu kontaktu se zemí, frekvenci či délku kroku; při pádlování počet, rychlost a dokonce i plynulost záběrů atp. Golfisté si dokonce mohou do hodinek nahrát hřiště a hodinky jim pak počítají nejen počet odpalů, ale také vzdálenost jamky a detailní analýzu hry na daném hřišti... Co hodinky nezvládnou samy, to doplní externí čidla (například kadenci šlapání či výkon šlapání v cyklistice).

U každé aktivity si můžete nastavit, co se má na hodinkách zobrazovat. Jestli chcete více dat, nebo jen ta důležitá, ale větším písmem, případně raději grafy a jiné ukazatele. Zda se má aktivovat autopauza, automatické měření kol, limity alarmů pro srdeční tep, rychlost, kadence... prostě cokoli. Co chcete, to lze nastavit. Jen je občas kumšt to v nabídce najít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud si ale jednou hodinky vyladíte přesně podle vašich aktivit a potřeb, budete nadšeni. Navíc vám pohlídají tréninkový plán, regeneraci po tréninku, změří VO2 max, efektivitu tréninku, pohlídají průměrnou klidovou tepovku... Pokud jen trochu sportujete, hodinky vás motivují sportovat tak, abyste se postupně zlepšovali ve svých výkonech.

Hodinky umí i navigovat podle již absolvovaných či nahraných tras. Modely 5 a 5S jen naslepo, nejvyšší model 5X i podle mapy. Ten dokáže i klasickou navigaci, že si v mapě najde trasu do zvoleného cíle. Podkladovou mapou je základní turistická TOPO mapa celé Evropy. Na orientaci při navigaci dostačuje. Ale v ceně bohužel nejsou detailní turistické mapy Česka TOPO Czech v3 PRO, za ty se připlácí 2 700 Kč!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Model Fenix 5X má v sobě i TOPO mapu Evropy

Jak vybrat chytré hodinky:

Témata článku: , , , , , , , , Webová aplikace, Nevýhoda, Chytré, Předchozí model, Skvělá hodnota, Stejný displej, Velký, Plavecký styl, Transflektivní displej, Plavec, Safírové sklíčko, Pásek, Teploměr, Garmin Connect, Spárovaný telefon, SWOLF, Fénixy,