Garmin Vívoactive: chytré, s GPS a vydrží týden

Chytré hodinky, které vydrží týden, jsou malé, lehké, mají GPS, poslouží i bez telefonu a zvládají i aplikace a notifikace. To jsou Garmin Vívoactive.
Kapitoly článku

Z hodinek do telefonu i na web

Ale nic není zcela růžové a kromě množství nabízeného obsahu má Connect IQ ještě i jinou slabinu – řešení je velmi pomalé. Aplikace se do hodinek instalují prostřednictvím mobilní aplikace v telefonu, se kterým jsou hodinky spárovány (podpora pro iOS a Android, Windows Phone zatím ne). Už jen procházení obchodu je poměrně zdlouhavé, vše se dlouho načítá a proces posílání aplikace do hodinek trvá. Nakupovat se dá i na webu, ale to pak musíte mít hodinky s počítačem propojeny kabelem. Dále zamrzí, že v hodinkách je omezené místo na doinstalovaný obsah. Vejde se pouze 16 kousků (aplikace, datová pole a vzhledy hodinek dohromady).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilní aplikace Garmin Connect: úvodní obrazovka (lze konfigurovat) • nabídka funkcí • a přehled zaznamenaných aktivit
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá prohlížení zaznamenané aktivity
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Analýza ušlých kroků a spánku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr aplikací a vzhledů v obchodě Connect IQ

Spojení s telefonem funguje. Během testu sice došlo k několika výpadkům spojení, i když byla zařízení blízko u sebe, ale zase se spojení obnovilo. Pokud na telefonu otevřete aplikaci Garmin Connect, automaticky začne synchronizace dat a uvidíte, co hodinky naměřily. Hned se také data uploadují do stejnojmenné webové služby. Ta představuje něco jako Endomondo nebo Runkeeper, ale všechny pokročilé funkce včetně podrobných grafů a tréninkových plánů jsou tu zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Služba Garmin Connect na webu. Úvodní obrazovku si můžete poskládat z karet, které vás zajímají. Na výběr je jich mnoho. Nechybí kalendář, seznam aktivit, počty ušlých kroků, cíle, tréninky, vývoj hmotnosti, přehled rekordů... 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Grafické zpracování je přehledné a kdo rád analyzuje, ten si přijde na své. Pro ukázku: přehled ušlých kroků, průběh spánku, záznam jízdy na kole a ukázka prostředí pro vytváření různorodých grafů na základě zaznamenaných dat. Vše podrobně a bez reklam.  Na konec ještě ukázka sociální aplikace - i tady se samozřejmě můžete družit a virtuálně soupeřit. 

Hodinky pak ukazují notifikace z telefonu. Uvidíte zprávy, upozornění z Facebooku, kdo vám volá atp. Hodinky ale slouží jen jako zobrazovač, nelze z nich například dát lajk či odeslat rychlou zprávu. Ovládat telefon ale přece jen trochu umí – konkrétně jeho přehrávač hudby. Z hodinek můžete přeskakovat skladby, spouštět či zastavovat přehrávání nebo měnit hlasitost. Ovládá se výchozí aplikace hudby v telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Ovládání hudby v telefonu a procházení notifikací

Kromě telefonu lze hodinky propojit i s počítačem, k čemuž slouží dobíjecí kolébka zakončená USB konektorem. Do počítače je pak nutné nainstalovat program Garmin Express, který zajistí komunikaci s hodinkami – můžete je odtud synchronizovat, nebo nechat aktualizovat firmware.

Bohužel nelze z pohodlí počítače nebo alespoň telefonu hodinky konfigurovat. Veškerá nastavení musíte provést přímo na hodinkách. To je například při nastavování datových polí, které chcete zobrazovat při té které aktivitě, docela zdlouhavá záležitost.

Chytré, ale ne tak docela

Sžívání s hodinkami je zprvu trochu krkolomné. Ovládání chce chvíli cviku, instalace aplikací a konfigurace pak trochu trpělivosti. Ale jakmile si hodinky vyladíte podle svých potřeb, už budou jen spokojeně sloužit svému účelu.

Záznam sportovních aktivit funguje bezvadně. GPS se chytá neuvěřitelně rychle, je to vždy otázka pár jednotek sekund. Přesnost je velmi dobrá a překvapilo mě, že i bez přítomnosti barometrického výškoměru jsou průběhy výškových profilů odpovídající. Každé aktivitě lze nastavit různá data, která se mají na displeji zobrazovat. K dispozici jsou tři řádky textu, respektive tři různá datová pole. Každé aktivitě rovněž můžete nastavit, zda se má provádět auto-pauza, automaticky počítat okruhy nebo lze nastavit alarmy pro překročení hraničních hodnot srdečního tepu, rychlosti atp. A co je nejlepší – díky vestavěné GPS můžete nechat telefon doma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Záznam sportovní aktivity: nejprve shora vyjede malá lišta s informacemi o připojení GPS a hrudního pásu • následně můžete aktvitu spustit • takto můžete aktivitu sledovat, k dispozici je několik stránek s informacemi, mezi kterými můžete listovat. Data v jednotlivých polích si můžete libovolně konfigurovat • a takto pak vypadá náhled do historie zaznamenaných aktivit

Bohužel jsou aktivity pevně dány – běh, kolo, chůze, golf, plavání a dále měření indoorových tréninků běhu, kola, či chůze za použití senzorů bez GPS (skrze ANT+ můžete připojit například snímač otáček kola atp.). Zmíněné plavání se pak měří skrze vestavěné pohybové čidlo. Hodinkám napřed řeknete, do jak dlouhého bazénu jdete plavat a ony už vám pak budou počítat délky… Jiné aktivity měřit nelze, na to si musíte připlatit například na modely Fenix 3 nebo 920XT. Ty umí nastavit prakticky libovolné aktivity a mají například i režim pro sjezdové lyžaře, který zaznamenává počet jízd lanovkou a délku sjezdů.

Hodinky dále fungují jako fitness náramek, takže se každý den můžete snažit pokořit cíl ušlých kroků. V noci pak měří, jak moc se vrtíte, a spočítá, jak dlouho jste spali. Nabízí i budík vibracemi, ale ten bohužel nemá funkci „inteligentního“ buzení, tedy v závislosti na vašem procitnutí. Elementární inteligence bohužel chybí také u funkce „Výzva k pohybu“, která vás vibracemi upozorní vždy, když během dne chvíli posedíte. Nezáleží přitom na tom, že jste předtím uběhli maraton a máte cíl čtyřnásobně překročený… 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Budík se kupodivu nenachází v základním menu mezi aplikacemi, ale mezi pložkami nastavení. Funguje ale spolehlivě a vibrace jsou dostatečně silné na to, aby člověka vzbudily.

Tři v jednom

Hodinky Vívoactive stojí 6 990 Kč, což je vzhledem k jejich funkcím, vlastnostem a stávající konkurenci přijatelná cena. Za 8 390 Kč si pak můžete koupit balení obsahující i hrudní pás na měření srdečního tepu. Aplikací je zatím málo, prvotní nastavení vyžaduje trpělivost, ale jinak jsou velmi povedené hodinky, které dobře slouží svým několika účelům – pro měření denní aktivity, zobrazování notifikací z telefonů a přesné měření sportovních aktivit s GPS. Přitom neobtěžují velkými rozměry nebo hmotností. 

Klepněte pro větší obrázek 
Hodinky můžete zakoupit rovnou v setu s hrudním pásem

K testu zapůjčil:

Základní technické parametry:

  • rozměry: 39×44×8 mm
  • hmotnost: 38 g včetně řemínku
  • displej: 21×29 mm, 148 × 205 bodů, barevný, dotykový
  • senzory: GPS, akcelerometr, další přes ANT (za příplatek hrudní snímač tepové frekvence v balení)
  • konektivita: ANT, Bluetooth, dok s USB
  • výdrž: 7 dní běžného aktivního používání, 10 hodin čistě na GPS, až tři týdny bez GPS a Bluetooth
  • další vlastnosti: vibarační a zvuková upozornění, vodotěsné provedení, výměnné řemínky
  • funkce: záznam sportovních aktivit, průběžný záznam denní aktivity, měření spánku, notifikace a upozornění ze spárovaného telefonu, budík, možnost instalace dalších aplikací

Aktuální ceny:

Témata článku: , , , , , Garmin Vivoactive, Chytré, Pestrý výběr, IQ Store, Přesné měření, Doinstalovaná aplikace, Pauza, Indoor, Vívoactive, Výchozí aplikace, Týden, Orgie, Pohotovostní stav, Černá verze, Nízká hmotnost, Garmin Vívoactive, Connect IQ Store, Výškový profil, Prodloužená ruka, Tréninkový plán