Giga-Byte g-Smart: výsuvné PDA s televizí (první pohled)

I když je společnost Giga-Byte na mobilním poli poměrně neznámá, některými modely překvapí. Poslední takovou novinkou je g-Smart - výsuvné PDA s Windows Mobile 5.0, obřím dotykovým displejem, špičkovou výbavou a integrovaným tunerem pro příjem analogového televizního vysílání.
Společnost Giga-Byte Communications není na mobilních trzích příliš známým hráčem. Počet modelů byste mohli na prstech spočítat. Když však Giga-Byte přijde s něčím novým, můžete si být jisti, že to bude stát za to. Jeden takový příklad se stal včera, kdy byl oficiálně světu představen nový smartphone s vysouvací konstrukcí značky Giga-Byte. Jmenuje se g-Smart, je založený na nejnovějším operačním systému Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition a je určen pro mobilní sítě standardu GSM. Mimo obvyklých funkcí nabízí mj. i možnost příjmu signálu analogové televize.

Data jako v bavlnce…

Datovou komunikaci má g-Smart dobře podchycenou. Absenci podpory moderních sítí třetí generace nebo rychlých datových přenosů pomocí EDGE vynahrazuje GPRS třídy deset a hlavně integrovaným rozhraním Wi-Fi (i když jen v pomalejší variantě 802.11b). Nechybí samozřejmě Bluetooth 1.2.1 a pokud více důvěřujete drátovým spojením, můžete PDA s počítačem propojit pomocí USB 1.1.

 

Pro rychlou datovou komunikaci je většina smartphonů s operačním systémem Windows Mobile vybavena nativním instantním kecálkem MSN Messenger. Nejinak je tomu v případě g-Smart. O prakticky dokonalé podpoře SMS, MMS, ale také e-mailů se snad netřeba ani zmiňovat.

Ani s pamětí, do níž lze všechna stažená data ukládat, na tom není g-Smart špatně. Vnitřní kapacitu telefonu o velikosti 64 MB je možné rozšířit pomocí paměťových karet typu miniSD. Přímo se zařízením je v krabici dodávána paměťová karta o kapacitě 256 MB.

…a média jakbysmet

V úvodu jsem se zmiňoval o možnosti příjmu televizního signálu. Na digitální televizi ale můžete rovnou zapomenout. I když si digitálního příjmu u nás příliš neužijete, technoidi si jistě postesknou. Zabudovaný tuner je schopen přijímat standardní analogové vysílání jak ve formátu PAL, tak v NTSC.

 
Klávesnice

Multimediální zážitek podpoří také integrované rádio nebo multimediální přehrávač. Ten si poradí jak s hudbou ve formátu MP3, tak s videosoubory typu MPEG4. Nevídané je 192hlasé polyfonní vyzvánění. Rozlišení integrovaného fotoaparátu je 2,1 megapixelu. Při fotografování můžete využít makro nebo digitální zoom.

Pojďte si hrát

K dalším vychytávkám patří například anglicko-čínský slovník obsahující více než sto tisíc výrazů nebo navigační systém PaPaGo G10. Ten zatím ocení především uživatelé z Taiwanu, protože PaPaGo G10 nabízí trojrozměrné mapy této země včetně hlasové navigace během cestování v autě.

Někteří milovníci novinek možná namítnout, že Giga-Byte mohl v případě g-Smart sáhnout po modernějších technologiích. Osobně si ale myslím, že jak pro kancelářské záležitosti, tak především pro zábavu jsou možnosti g-Smartu více než dostačující. Jistě by bylo zajímavé sledovat, jak by se tomuto kousku vedlo na našem trhu. Zatím však nejsou žádné informace o tom, kde a za jakou cenu by se měl Giga-Byte g-Smart objevit.

Ve zkratce

Rozměry: 109 × 53,5 × 24 mm
Hmotnost: 153g

Baterie: Li-Ion 840 mAh
Výdrž v pohotovostním stavu: 110 hodin
Délka hovoru: až 3 hodiny

Displej: dotykový TFT LCD, 262 tisíc barev, rozlišení 240 × 320 bodů

Paměť: vnitřní 64 MB + možnost rozšíření paměťovými kartami typu miniSD

Fotoaparát: 2,1 Mpx, digitální zoom, makro, záznam videa

Data: Bluetooth 1.2.1, GPRS třída 10, Wi-Fi (802.11b), mini USB 1.1

Další: Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition, tuner pro příjem analogové televize (PAL/NTSC), rádio, hudební a videopřehrávač, MSN Messenger, navigační systém PaPaGo G10, anglicko-čínský slovník

Diskuze (13) Další článek: Operátoři klonují: jediné číslo na dvou kartách SIM? Není problém!

Témata článku: Giga, SMA, Byte, Pohled, Byt, První pohled, PDA