Gigabyte GSmart G1345: nejvýkonnější dualSIM [recenze]

Neduhem většiny dualSIMů je malý výkon, kvůli zastaralému čipsetu. To ale u GSmartu G1345 neplatí. Potěší i verze Androidu 2.3.
Kapitoly článku

Před nedávnem jste si na MobilManii mohli přečíst srovnání aktuálně prodávaných dualSIM komunikátorů GigaByte. Mezi ně se nyní zařadil další model s označením G1345. Jak už jsme si zvykli, nové GSmarty se specializují na dvě SIM karty a systém Android. G1345 má moderní Gingerbread a o svižnější chod celého zařízení by se měla starat i výkonnější střeva než v případě starších sourozenců.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klíčové vlastnosti:

  • vyšší rychlost díky 800 MHz procesoru Qualcomm MSM7227-T
  • kapacitní displej s dostatečným rozlišením 320 × 480 bodů
  • Android 2.3 Gingerbread upravený pro použití se dvěma SIM

Hlavní nedostatky:

  • rozostřené pixely displeje způsobují méně kvalitní zobrazení
  • druhá SIM karta stále neumí 3G
  • SIM karty jsou současně aktivní jen v pohotovostním režimu 

Technické parametry:

  • sítě: GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1 800/1 900 MHz, WCDMA/HSDPA: 900/2100 MHz
  • slot na SIM: duální
  • operační systém: Android 2.3 Gingerbread
  • procesor: Qualcomm MSM7227-T @800 MHz
  • displej: 3,5" HVGA kapacitní dotykový, 320 × 480 bodů
  • rozměry a hmotnost: 120 × 62,5 × 14 mm, 123 g
  • baterie: Li-Ion 1 500 mAh
  • paměť: ROM 512 MB, RAM 512 MB, microSD (až 32 GB)
  • konektivita: microUSB, 3,5mm, a-GPS, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 + EDR
  • fotoaparát: 5Mpx s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou
  • cena: 6 500 Kč

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Design neurazí, ani nenadchne

Komunikátor Gigabyte GSmart G1345 má rozměry 120 × 62,5 × 14 milimetrů a hmotnost 123 gramů. Je vyroben z plastu černé barvy, boční strany jsou lemovány plastem barvy stříbrné. Je potěšitelné, že výrobce nesnažil jít cestou „co je lesklé, to je hezké“, plast na zadní straně, a části boční strany, je matný. Neulpívají na něm otisky prstů, a při držení v ruce tolik neklouže. Lesklá je pouze přední strana s displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední a zadní strana

Pod displejem najdeme čtveřici kapacitních tlačítek, na můj vkus jsou ale umístěny moc blízko displeje, občas se stane, že stisknete tlačítko i nějakou volbu na displeji najednou. Přitom pod tlačítky je nevyužitý, zhruba centimetrový, prostor, je škoda, že nejsou o půl centimetru posunuté směrem dolů.

Tlačítko pro zapnutí se nachází na horní straně, je ale příliš drobné - kulaté, má zhruba tři milimetry v průměru, a nepříliš vysoký zdvih. Dále je na horní straně 3,5 mm zdířka pro připojení sluchátek. MicroUSB port pro připojení nabíječky či datového kabelu je na straně spodní. Pravá strana obsahuje tlačítko pro regulaci hlasitosti, slot s krytkou na microSD kartu, a tlačítko spouště fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlevo můžete vidět, že tlačítko pro zapnutí je skutečně drobné

Displej mohl být lepší

Displej má úhlopříčku 3,5 palce, a rozlišení 320 × 480 bodů. Jde o klasický obyčejný TFT panel s kapacitní dotykovou vrstvou. Krycí sklo je obyčejné, Gorilla Glass to není. Při bližším pohledu na displej mě však zaujalo jeho zpracování, spíše ale v záporném slova smyslu. Hlavně na jednolitých bílých plochách jsem si povšimnul, že obraz není úplně čistý, je jakoby by zaprášený.

Podíval jsem se na něj pod digitálním mikroskopem s 250× zvětšením, a viděl jsem, že už na úrovni RGB složky každého pixelu je jemně rozostřený. U běžného TFT displeje vidíte pod mikroskopem ostře tuto RGB složku, zde je znatelně rozostřená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po mikroskopem: vlevo GSmart G1345, vpravo GSmart G1317

Abych se ujistil, že nemám na testování nějaký vadný model, poslal jsem výrobci Gigabyte Communications na Taiwan snímek z mikroskopu, společně s dalšími snímky předchozích Gigabyte modelů, které jsou v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky displeje

Výrobce odpověděl, že je to v pořádku, že skutečně použili jiný displej, než u předchozích modelů, a přidali tam záměrně nějaký filtr, který má barvy učinit reálnější. Mě to ovšem v pořádku nepřipadá, filtr na displeji možná barvy udělal hezčí, ale trochu degraduje zobrazení, jak se můžete přesvědčit na snímku z mikroskopu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na slunci moc čitelný není, ve stínu je to lepší

Na druhou stranu ale musím podotknout, že běžný uživatel, který nemá možnost srovnání s jinými modely, by možná nižší kvalitu displeje ani nezaznamenal, je znatelná hlavně na jednolitých bílých plochách. Když ale porovnávám displej se zhruba deseti dalšími telefony, které mám u sebe, tak je nižší kvalita znát. Na jiných telefonech je bílá plocha hezky bílá, zde je, jak jsem již psal, trochu „ušpiněná“.

Tahákem je hlavně dualSIM

Hlavním tahákem tohoto modelu je možnost používat dvě SIM karty najednou. Jsou zde ovšem určitá omezení. V případě aktivního hovoru, nebo během přenosu dat, je aktivní pouze jedna SIM karta, druhá je v tento okamžik nedostupná. Jako dualSIM tak víceméně tento telefon funguje jen v pohotovostní stavu, kdy se vám někdo může dovolat na jedno nebo druhé číslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail na slot pro SIM karty, reproduktor

Identicky pojatý dualSIM režim se nachází už v předchozích Gigabyte komunikátorech, škoda že ho v tomto novém modelu výrobce nevylepšil, aby druhá SIM karta byla aktivní i v případě hovoru, či datového přenosu.

GSmart G1345 obsahuje operační systém Android 2.3 Gingerbread, upravený pro provoz dvou SIM karet. Před vytočením telefonního čísla si můžete zvolit, ze které SIM karty bude hovor realizován, v horní stavové liště vidíte dva ukazatele síly signálu. V nastavení si můžete mimo jiné zvolit, kterou SIM kartu chcete přednostně používat pro datové přenosy, a kterou pro hovory. První SIM kartu lze používat i v sítích 3G, druhou SIM kartu pouze v sítích 2G.

Za výkon se stydět nemusí

Díky čipové sadě Qualcomm MSM7227-T, a 800 MHz procesoru, je Gigabyte G1345 výrazně rychlejší, než jeho předchůdci. Vyzkoušel jsem výkon komunikátoru v benchmarku Neocore, výsledek byl 45,5 snímků za sekundu (fps). Předchozí model Gigabyte GSmart G1315 dosáhnul 3 fps, nárůst výkonu je tedy markantní. A jen pro porovnání, Nexus S dosáhnul hodnoty 55,7 fps a Samsung Galaxy S II 59,2 fps. Papírově si tedy G1345 nevede špatně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Odezva prostředí, pohyb v menu, to vše je bleskové, během testování, jsem nenarazil na žádné zpomalené odezvy, jako tomu bylo u dřívějších modelů. Konečně si na něm můžete zahrát i hry, což u předešlých modelů prakticky nešlo, i jednoduché hry připomínaly slideshow. Vyzkoušel jsem na něm například všechny díly Angry Birds, a dále hry jako SpeedX 3D, TurboFly 3D a další, všechny byly perfektně hratelné a plynulé.

GSmart G1345 dále obsahuje 512 MB RAM a 512 MB ROM, z toho uživatelsky přístupná interní paměť pro instalaci aplikací má něco pod 200 MB. Většinu aplikací a her však jde alespoň částečně přesunout na SD kartu, takže tato interní paměť není pro uživatele už tolik limitující, jako u Androidu 2.1 a staršího, kde tato možnost přesunutí nebyla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot na microSD kartu je pod krytkou na boční straně

Telefon obsahuje slot na microSD kartu, až do velikosti 32 GB. Přítomno je dále Wi-fi (802.11b/g), Bluetooth (2.1 + EDR) a (A)GPS.

Přístroj je napájen vyměnitelným Li-Ion akumulátorem a kapacitou 1500 mAh. Oficiální specifikace výrobce mluví o 115 hodinách výdrže v pohotovosti a o 4,5 hodinách hovoru. Druhému parametru věřit lze, prvnímu už tolik ne, při intenzivním používání budete nabíjet denně, jinak zhruba obden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt

Fotoaparát překvapil

Předchozí modely Android komunikátorů GigaByte měly integrovaný fotoaparát nevalné kvality, snímky z něj byly buď rozmazané, nebo bledé, či naopak přesaturované. U modelu G1345 je to však jinak, svou kvalitou mě docela překvapil. Samozřejmě ho nemá cenu srovnávat například s iPhone 4S, ale mezi střední třídou komunikátorů si nevede špatně.

Je vybaven 5Mpx snímačem, podporuje automatické zaostřování (autofocus). Vedle malého objektivu se nachází přisvětlovací LED dioda, ta je ovšem docela slabá, nečekejte, že by vám v šeru kvalitně osvětlila například místnost.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na to, že komunikátor obsahuje 800 MHz procesor a grafický čip, je překreslování scény na displeji docela pomalé. Pro fotografování vám v základu musí vystačit aplikace, co je součástí OS Android, chcete-li nějakou lepší, musíte si ji stáhnout z Android Marketu. Fotografie jsou ostré, s dobrým podáním barev, kdyby nebyla v plném zvětšení tolik patrná komprese obrazu, mohly být ještě o dost lepší. Ale i tak je to proti předchozím modelům GigaByte výrazný pokrok.

Video zvládá nahrávat maximálně ve VGA rozlišení, můžete si zvolit, zdali se použije kodek MPEG4 nebo H264. Během nahrávání videa můžete mít aktivní přisvětlovací LED diodu.

Pro koho je určený?

Pokud jste nad dualSIM telefonem s Androidem doposud váhali, protože žádný nebyl dostatečně výkonný, pak právě GSmart G1345 je pro vás možnou volbou. Pokud vám nebude vadit několik „nepříjemností“, zmiňovaných v recenzi, pak s ním budete určitě spokojeni.

Témata článku: Gigabyte, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Gigabyte Gsmart G1315, Gigabyte Gsmart G1345, Google Nexus S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Data Transfer, Hodina hovorů, Shiny, Giga, Waiting, Frames Per Second, Únava, The device,