Gigaset překvapil trojicí dospělých smartphonů [IFA]

Gigaset hledá novou výzvu. Po oťukání Androidu na tabletech přichází s vlastními androidovými smartphony, které nevypadají vůbec špatně.

Společnost Gigaset, která je brána jako lídr oblasti bezšňůrových telefonů (DECT), hledá nové výzvy a na své úterní tiskové konferenci představila trojici smartphonů řady ME. Pokud telefony seřadíme vzestupně podle výbavy, jedná se o ME Pure, ME a ME Pro. Dostupnost těchto modelů byla přislíbena pro Čínu i Evropu, a to ještě do konce letošního roku. Gigaset se vstupu na již tak velmi zaplněný mobilní trh neobává a klade důraz na to, že tyto smartphony si všechny vyrábí „pod jednou střechou“. Výrobní továrny jsou umístěny v Číně a Německu. Vývojová centra jsou tamtéž, a navíc v Polsku.

Gigaset ME Pure s běží na Snapdragonu 615 s 2GB RAM. Interní paměť je 16 GB, přičemž je k dispozici slot pro microSD karty (až 128 GB). A pokud si úložiště nebudete chtít rozšířit, můžete šuplík použít pro vložení druhé nanoSIM karty. Pětipalcový displej má Full HD rozlišení. ME a ME Pro jsou postaveny na Snapdragonu 810 a 3GB RAM. Jejich jediným rozdílem je úhlopříčka displejů, ME je stále pětipalcový, ME Pro pak narostl o půl palce. U této dvojice také můžeme počítat s větší 32GB interní pamětí i s podporou hybridního microSD slotu. O nabíjení se na spodní hraně stará konektor USB Type-C. V bezdrátové konektivitě nechybí Bluetooth, Wi-Fi ani LTE Cat. 6.

Klepněte pro větší obrázek
Nové trio od Gigasetu - ME Pure, ME a ME Pro

Gigaset klade důraz na focení a audio. U ME Pure začíná s 13Mpix fotoaparátem, ME má 16Mpix snímač, zatímco ME Pro dvacetimegapixelový. Krycí sklíčko fotoaparátů má být vyrobeno ze safíru. Trojice telefonů má také 8Mpix snímač pro širokoúhlá selfie, ME Pure k němu přidává základní LED přisvětlení, u zbylé dvojice je již dvoutónové. Mělo by se mu dařit zabraňovat případnému přesvícení snímaných objektů. Všechny modely mají vyhrazený hudební čip a podporují technologii Dirac HD určenou k přehrávání hudby, výrobce do základního balení dodá sluchátka, která by se nikdy neměla zamotat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Řada Gigaset ME - kovové tělo, displej kryt Gorilla Glass, až 20Mpix fotoaparát na zádi, infraport na horní hraně a konektor USB Type-C

Z dalších funkcí již pouze telegraficky. Díky druhému mikrofonu telefony nabídnou redukci šumu při hovoru, dále nechybí senzor otisků prstů ani infraport pro dálkové ovládání s velkou databází podporovaných zařízení. ME a ME Pro mají navíc i krokoměr, senzor srdečního tepu, UV senzor a IR senzor. Základní ME Pure je po přepočtu naceněn na 9 400 Kč, model ME bude k dispozici za 12 600 Kč, největší ME Pro bude stát 14 800 Kč. Všechny modely se na trh dostanou v bílé a černé barevné variantě.

Jaké jsou naživo?

Smartphony Gigaset nás příjemně překvapily vyspělým provedením a příjemnou uživatelskou nadstavbou. Na designu je cítit „něco evropského“. V kvalitě konstrukce si novinky nezadají se špičkově provedenými smartphony Huawei, Sony nebo HTC. Jako materiály zvolil výrobce nerezovou ocel pro rám a sklo na zádech (modely ME a ME Pro), nebo hliník pro rámeček a záda modelu ME Pure. Konstrukčně patří celá trojice ke špičce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gigaset ME Pro

U všech novinek se podařilo zachovat příjemnou tloušťku pod hranicí 8 mm, a to se navíc všechny modely mohou pochlubit vzhledem ke své velikosti nadstandardní kapacitou baterie. U dvou pětipalcových modelů ME Pure a ME je to 3 320, resp. 3 000 mAh, u nejvyššího 5,5palcového ME Pro je to dokonce 4 000 mAh. Ve všech případech jde o FullHD smartphony.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gigaset ME

Nešetřilo se ani na fotoaparátech, procesorech a vnitřní i operační paměti. Gigaset vsadil na čipsety od Qualcommu. Příjemná grafická nadstavba nad Androidem 5.0 Lollipop připomíná prostředí EMUI od Huawei a už na předprodukčních samplech na výstavišti pracovala svižně. Bonusem navrch je čtečka otisků a také dobíjecí oboustranný konektor USB Typ-C u všech modelů. V tomto směru by se mohli ostatní výrobci od Gigasetu učit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gigaset ME Pure

Německá značka byla se svým novým portfoliem smartphonů nejpříjemnějším překvapením letošního veletrhu IFA. Cenovka nejvyššího modelu by navíc neměla přesáhnout 15 tisíc korun, a tak by měli ostatní producenti androidových smartphonů za 20 tisíc začít pomalu přemýšlet nad novou cenovou strategií. Pokud totiž Gigaset zvládne distribuci i marketing, může minimálně na evropském trhu s chytrými telefony pořádně zamíchat kartami.

Cestu a pobyt redaktora na veletrhu IFA hradila společnost Huawei.

Diskuze (5) Další článek: Roste počet webů na CZ doménách. Proč?

Témata článku: , , , , Pře, DECT, Snímaný objekt, Dirac, SMA, Celá trojice, DOS, Německá značka, Giga, Dirac HD, Jediný rozdíl, Krycí sklíčko, Oboustranný konektor,