Global Mobile Awards 2014: vítězí HTC One [MWC]

Vítězi 19. ročníku udělování Global Mobile Awards 2014 se stávají HTC, Apple, LG a dvakrát Nokia. Samsung letos překvapivě chybí.

Na letošním veletrhu MWC v Barceloně se nejen představovalo, ale i oceňovalo. Letos již po devatenácté byli vyhlášení vítězové několika různorodých kategorií, z nichž v pro nás té nejzajímavější bodovalo HTC, LG, rovnou dvakrát Nokia a pozadu nezůstal ani Apple. Na Samsung se letos nedostalo.

Nejlepším smartphonem je HTC One

Ano, tchajwanskému výrobci se podařilo sesadit z trůnu jihokorejský Samsung, který loni tuto cenu vyhrál se svým modelem Galaxy S3. Odborná porota na HTC One ocenila jeho design, uživatelský komfort a také prostředí, kterým HTC vystupuje z davu a odlišuje se od ostatních výrobců. Myšlen tím byl nejspíše proud novinek HTC BlinkFeed, který však nemusí nadchnout každého. Z našeho pohledu je HTC One také velmi povedeným telefonem, který navíc velmi dobře hraje ze svých stereoreproduktorů. Zklamáním byl snad jedině ultrapixelový fotoaparát, který nedosáhl takových výsledků, jaké byly společností HTC proklamovány.

Paradoxní je, že HTC One vítězí letos, i když na veletrhu bylo už vloni a tehdy nestačilo na Samsung Galaxy S3...

Klepněte pro větší obrázek 
Ocenění nejlepší smartphone roku 2013 získalo HTC One, Porazilo Apple iPhone 5S, LG G2, Nokii Lumia 1020 a Samsung Galaxy Note 3 (foto: Focus Taiwan)

Nokia boduje v levných telefonech

Nokii se podařilo zvítězit v kategorii nejlepší levný smartphone (do 150 USD), kde bodovala Lumia 520. Tento kousek s operačním systémem Windows Phone 8 podle poroty nabízí minimum kompromisů za nízkou cenu. Jejich slova nejsou jenom výkřikem do větru, což Lumia 520 dokazuje svými prodejními čísly, když podíl tohoto modelu na prodeji všech smartphonů s Windows Phone přesahuje 30 %. Nokia bodovala i v kategorii nejlepšího základního modelu, kde obhájila loňské vítězství. Po modelu Asha 305 letos přebírá korunu Nokia 105, která na porotu zapůsobila především svojí odolností a nepřekonatelnou výdrží na jedno nabití (až 35 dní).

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia Lumia 520 zvítězila před konkurencí Androidů, konkrétně Lenovem A390T, Samsungem Galaxy Young, Sony Xperií E a Xiaomi Hongmi (foto: Nokia Conversations)

Nejlepším tabletem je iPad Air

...a podle nás rozhodně zaslouženě, když v Applu dokázali zmenšovat a zároveň zlepšovat. Odbornou porotu zaujal Apple iPad Air svým designem s osobitým provedením, ale také jednotným ekosystémem a aplikacemi, které jsou výborně optimalizované. Toto je bezesporu jednou z největších výhod operačního systému iOS, což dokazuje i druhé místo v této kategorii, které obsadil Apple iPad Mini.

Klepněte pro větší obrázek 
Apple iPad Air zvítězil před iPadem Mini, tabletem Kindle Fire HDX 8.9 od Amazonu, Nexusem 7 od Googlu a Xperia Tabletem Z od Sony (foto: Demotix)

Největší inovátor? LG!

Překvapení? Po loňském vítězství Samsungu štafetu přebírá LG, a to zřejmě díky modelu LG G Flex. Telefon, který nabízí prohnutý displej, prohnutou baterii nebo speciální vrstvu na zadním krytu, která dovede sama zacelit drobné škrábance. Nebo že by to bylo za odvážný nápad přesunout ovládání hlasitosti a tlačítko zámku displeje na záda telefonu?

Klepněte pro větší obrázek 
Skutečných inovací přineslo podle porotců v roce 2013 nejvíce právě LG. (foto: WorldWideGadget)
Diskuze (26) Další článek: Operátoři již mají frekvence pro LTE a chystají komerční spuštění

Témata článku: Apple, HTC, LG, Nokia, , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2,