Globální expanze je drahý špás. Xiaomi vykazuje miliardové ztráty

Společnost Xiaomi vykázala v prvním čtvrtletí 2017 čistou ztrátu 7 miliard jüanů (asi 24 miliardy Kč). Za celý loňský rok byla ztráta téměř 44 miliard jüanů.

Bez mimořádných položek však firma vykázala v prvním čtvrtletí zisk 1,04 miliardy jüanů a za minulý rok 3,9 miliardy jüanů. Dodávky telefonů díky poptávce v zahraničí stouply o 88 % a příjmy činily 34 miliard jüanů. V roce 2017 příjmy dosáhly 114,6 miliardy jüanů.

Firma Xiaomi letos požádala o vstup na hongkongskou akciovou burzu. Společnost zatím neoznámila, kolik akcií chce nabídnout, nebo kolik peněz chce z nabídky získat. Média uvádějí, že hodlá získat zhruba deset miliard dolarů (271,9 miliardy korun), což by ohodnotilo firmu na 100 miliard dolarů, a nabídka Xiaomi by tak byla největším vstupem technologické firmy z Číny na burzu za téměř čtyři roky.

Společnost byla založena v roce 2010 a podařilo se jí rychle získat silnou pozici na trhu chytrých telefonů. Xiaomi je aktuálně čtvrtý největší výrobce chytrých telefonů na světě (podle počtu expedovaných kusů). Kromě chytrých telefonů Xiaomi vyrábí desítky domácích spotřebičů a přístrojů, které lze připojit na internet, včetně skútrů, čističek vzduchu či rýžovarů. Většina zisku však pochází z internetových služeb.

Diskuze (3) Další článek: ZTE se dohodlo s americkou vládou. Zaplatí další pokutu a pustí k sobě „dohledový tým“

Témata článku: Xiaomi, , , , , , První čtvrtletí, GLO, Největší výrobce, Expedovaný kus, Technologická firma, Globální expanze, Silná pozice, Dolar, Jüan, Miliarda jüanů, Skútr, Ztráta, Špás, Miliarda, Čistá ztráta, Internetová služba, #Xiaomi, Čistič, Drahý špás,