Google Android: hrozba pro Windows a Symbian

Novou mobilní platformou jsou nadšeni výrobci, operátoři, vývojáři a brzy budou i uživatelé. Přinášíme první obrázky a videa.
Kapitoly článku

Vývojové prostředí i s emulátorem

Jen několik dnů po oficiálním uvedení Androidu vypustil Google ranou verzi vývojového kitu pro programátory, takzvaný Software Development Kit (SDK). Nejlákavější je bezesporu integrace takřka plně funkčního emulátoru. Pokud vám tedy nestačí okolní screenshoty a videa, můžete si prostředí Androidu „osahat“ sami. Nebojte se, pro vyzkoušení prostředí nebudete potřebovat žádné programátorské zkušenosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé volby slouží jen k ukázce možností pro programátory

Google zpřístupnil SDK rovnou pro tři nejpoužívanější operační systémy: Windows, Linux a MacOS (s procesory Intel). Instalátor o velikosti do 60 MB stáhnete a pouze rozbalíte. V adresáři pak zvolte adresář Tools a soubor emulator. V novém okně se objeví fiktivní přístroj s aktivními tlačítky a displejem. Emulovaný Android si dokonce zpřístupní internet, a tak můžete vyzkoušet, jak budou vypadat vaše oblíbené webové stránky. Systém samozřejmě není kompletní, pro zevrubný pohled však perfektně postačí.

Klepněte pro větší obrázek
Na emulátoru můžete mačkat tlačítka jako u skutečného přístroje

Pro programátory je připraven plug-in do oblíbeného vývojového prostředí Eclipse. Usnadní debugování programů, zpřístupní potřebné knihovny, propojení na emulátor a podobně. Google na internetu nabízí podrobnou nápovědu a ukázkové zdrojové kódy. A aby snahu programátorů podpořil, rozdělí nejkvalitnějším aplikacím rovných deset milionů dolarů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mobilmania.cz na displeji Androida. Díky absenci stavového řádku využívá prohlížeč celý displej

Nemůžeme činit závěry z emulovaného prostředí, finální vzhled i styl ovládání se může do uvedení ještě výrazně změnit. Podělíme se alespoň o některé postřehy. Spuštěné aplikace zůstávají i po uzavření aktivní na pozadí. Po opětovném vyvolání se objeví tak, jak jste je opustili. Správa běžících aplikací mi připomíná chování systému Mac OS, kdy při zavření nedochází k ukončení aplikace, pouze její minimalizaci.

Grafika některých prvků a rozhraní silně připomíná iPhone, všimněte si průhledných a zaoblených nabídek. Při vrácení se o úroveň nahoru se okna animují. Na hlavní obrazovce se nachází řada ikon, opět mi připomínají Dock z Mac OS, grafické prostředí však velmi pravděpodobně dozná změn. Prozatím chybí i aktivní obrazovka, která by informovala o nadcházejících událostech, zmeškaných hovorech a podobně.

V rámci ovládání se mi líbí klávesa vyvolávající kontextovou nabídku a absence jakéhokoli spodního stavového řádku, který jen zbytečně zabírá místo. Veškeré aplikace a prostředí tak operují na celém displeji.

Představení Androidu

Google zveřejnil prostřednictvím svého YouTube několik videí představujicí Android blíže z několika pohledů. V prvním nám základní schopnosti prostředí představí Sergey Brin.

 

Následující trojice vidí pojednává o základní architektuře systému, aplikacích a možnostech API.

 

 

 

Poslední ukázkové video zaujme především vývojáře a programátory. Dan Morrill ukazuje v oblíbeném prostředí Eclipse tvorbu jednoduché aplikace pro Android.

 

První přístroje až za rok

A kdy se můžeme na Android v reálné podobě těšit? První přístroje by se na trhu měly objevit v průběhu druhé poloviny příštího roku. Jde o poměrně dlouhou dobu, která může nahrávat do karet právě konkurenci. Prodeje zařízení na platformě Windows Mobile přesáhly v minulém roce líbivou hranici desíti milionů kusů a letošní sklizeň má být takřka dvakrát veselejší. Také Symbian neusne na vavřínech a možná se konečně dočkáme i nové verze Palm OS. Nechejme se překvapit, do jaké míry Android ovlivní mobilní komunikační trh.

Témata článku: Google, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, HTC Tytn, HTC Tytn II, T-Mobile MDA Vario, Wind, Windows!, #Android, Google +, , Google Android, Win, Pro +