Google dohání Apple. Funkce Nearby Share zajistí snadné sdílení s lidmi v blízkém okolí

Google konečně představil Nearby Share, protějšek technologie Apple AirDrop. Obě slouží k jednoduchému sdílení dat s lidmi ve vaší fyzické blízkosti. Nearby Share zatím funguje na telefonech Pixel a Samsung, další mají rychle přibývat.

Podobné služby na Androidu fungují už roky. Beam komunikuje přes NFC, nebo aplikaci Google Files Go, novinka je však lépe integrovaná do systému. Jednoduše vyberete soubor, který chcete odeslat, zvolíte příjemce, tomu se zobrazí upozornění a může přijmout či odmítnout. Pokud přijme, systém vybere optimální protokol pro přenos. Tím může být Bluetooth, Bluetooth LE, WebRTC nebo Wi-Fi typu peer-to-peer, což znamená, že můžete sdílet soubory, i když jste technicky off-line.

Jak to funguje v praxi:

Jedním z problémů může být to, že vás otevírá náhodnému příjmu nevyžádaných dat. Funkce však umožňuje nastavení viditelnosti, kdy můžete být skrytí, viditelní jen některým kontaktům nebo všem.

V příštích měsících byl mělo Nearby Share fungovat také s Chromebooky, takže umožní snadný přenos dat mezi počítačem a smartphonem. A to je velká výhoda v případě využívání ekosystému Applu. Jednoduše si totiž můžete posílat soubory z jednoho zařízení do druhého, aniž byste museli sahat po kabelu, nebo řešit cloudové služby.

Diskuze (12) Další článek: Samsung Galaxy Note20 Ultra je přehlídka moderních technologií, s Note20 ušetříte

Témata článku: , , , , , , Bluetooth Le, Doha, WebRTC, F +, Data, Share, Blízké okolí, Chromebook, Sdílení, Přenos, Bluetooth Bluetooth, Soubor,