Google konečně zpřístupnil automatické mazání historie polohy u Androidu a iOS

Google je dlouhodobě trnem v oku uživatelů kvůli tomu, že sbírá obrovské množství soukromých dat. A není v tom sám, dělá to Facebook, téměř každá mobilní aplikace, webové stránky zase sbírají cookies... Samotný Google se vždy bránil tím, že data sbírá za účelem „lepší uživatelské zkušenosti, lepší využitelnosti svých služeb nebo kvůli kvalitnějším cíleným reklamám“. Tentokrát však americký gigant udělal vstřícný krok směrem k běžným uživatelům, kterým dnešním dnem zpřístupňuje automatické mazání dat o poloze na Androidu a iOS.

Automatické mazání bylo sice oznámeno již v květnu, ovšem až nyní se funkce dostává do koncových zařízení. A pokud jste se do historie polohy zatím nikdy nepodívali, může vás vyděsit počet červených teček, které značí, kdy a kde jste všude až doposud byli s vašim smartphonem s propojeným Google účtem. A zatímco mazání dat historie polohy dříve nebylo k dispozici, nyní si můžete navolit automatické smazání po třech nebo osmnácti měsících, případně data mazat ručně. A právě tato volba bude nově nastavena jako defaultní.

A kde provést kýžené změny? Stačí se podívat do Google účtu, odrolovat na položku Historie Polohy, zvolit tlačítko Spravovat Historii, kde si nastavíte preferované mazání dat. Funkce je u všech účtů spouštěna postupně, takže u toho vašeho ještě nemusí být k dispozici. V mezičase není na škodu podívat se na všechna data, která o vás Google sbírá, a jejich sběr jednoduše deaktivovat. Jedná se o data o zařízení, hlasové a zvukové aktivity, vyhledávání a historie sledování videí na YouTube či o aktivity v zařízení a na webu.

Jen v našem případě je dat neskutečná spousta, automatické mazání však zatím funguje pouze u monitoringu webových aktivit a mobilních aplikací. Brzy se přidá mazání polohy a doufáme, že mazání Googlem nasbíraných dat bude výhledově k dispozici i u dalších položek. 

Google vás sleduje. Jak se tomu bránit?

Diskuze (1) Další článek: Huawei prodalo 100 milionů smartphonů za 5 měsíců. O výkonu v druhém pololetí rozhodne politika

Témata článku: Google, , , , , , , , Vstřícný krok, Import, Mazání, Google účet, Historie Polohy, Android and IOS, Data, Google Go,