Google Latitude umí checking. Jde po krku Gowalle a 4Sq

Google Latitude sloužilo a stále slouží pro sledování pohybu vašich přátel nebo rodinných příslušníků. Mapu posetou ikonkami svých přátel samozřejmě můžete mít i na svém mobilu. Google ale od prvního února nabízí novou funkci check-in. Fanouškům sociálních lokalizačních sítí Gowalla a Foursquare není tento pojem neznámý a pojem „čekování“ se mezi internetovou populací zabydlel. Ostatním čtenářům vysvětleme, že jde o krátkou zprávu vztaženou k místu: právě jsem v této restauraci, mají zde výbornou svíčkovou. Vaši (odsouhlasení) přátelé tak vědí, kde se zrovna nacházíte a jaká „dobrodružství“ prožíváte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Duopol Gowally a 4Sq právě Google narušuje, byť propracovanosti obou systémů zatím nedosahuje. Google si ale adoptoval systém sbírání hodností v rámci daných míst dle toho, jak často jej navštěvujete. Oblíbené „majorství“ je zde rozděleno na tři pozice: regular (běžný návštěvník), VIP a konečně Guru. Google zjednodušuje „čekování“ – v místech, která navštěvujete často, můžete nastavit automatický záznam. Služba také sleduje, kdy místo opustíte a automaticky provede „Check-out“ – aby vás například přátelé nemuseli kontaktovat, zda ještě na místě jste. Google však zatím své hráče neodměňuje virtuálními odznáčky, jako třeba Gowalla.

V rámci zabezpečení osobních informací dodejme, že si notifikace o sledování svých aktivit můžete přesně nastavit a ty nejdůvěrnější informace lze sdílet jen s potvrzenými přáteli. Aktuální polohu lze sdílet s přáteli na sociálních sítích jako Twitter nebo Facebook, provedení je však zbytečně komplikované a nekomfortní. Například odeslání na FB probíhá přes klasický webový prohlížeč s mobilní stránkou, určitě by se hodilo propojení přímo s Facebook Places.

Novou funkcionalitu přináší nové Mapy ve verzi 5.1, kterou si mohou již nyní stáhnout majitelé Androidu z Marketu (podpora verze Android 1.6 a vyšší). Uživatelé aplikace pro iPhone zatím uvidí záznamy svých přátel, přidávání bude dodáno v příští verzi, na které se již usilovně pracuje.

Diskuze (6) Další článek: LG G-Slate: 3D tablet oficiálně

Témata článku: Google, , , , , , Apple iPhone 4GB, Regular, Běžný návštěvník, Krk, Google +, Ostatní čtenář, Rodinný příslušník,