Google Maps vyhledávají česky, na Mapy.cz nemají

Internetové mapy Google Maps už umí vyhledávat české adresy. Stačí zadat název ulice, číslo a obec, na mapě se hned ukáže přesná poloha. Anebo také neukáže, protože pokrytí Česka adresami zatím není kompletní.

Zajímalo mě, jak si vyhledávání českých adres v Google Maps stojí ve srovnání s nejlepšími českými internetovými mapami, se službami Mapy.cz a Amapy.cz. Vyzkoušel jsem to na dvaceti náhodně vybraných adresách. V telefonním seznamu O2 jsem ve zvolených městech a obcích vyhledával osoby s příjmením Novák. Ze seznamu potom zvolil jednu adresu a vyzkoušel, jestli mi ji internetové mapy najdou.

Výsledek testu najdete v tabulce. Pokud mapy našly přesné místo, je v políčku uvedeno „adresa“. Ukázaly-li jen ulici, je zde „ulice“. Při neúspěchu je v políčku pomlčka. Následně jsem ještě provedl hodnocení, kdy za adresu byly tři body, za ulici jeden a za neúspěch žádný bod.

Adresa Google Maps Mapy.cz Amapy.cz
Kořenského 15/1107, Praha adresa adresa adresa
Benediktská 7/690, Praha adresa adresa adresa
Táborská 118/394, Brno adresa adresa adresa
Rybnická 71a/115, Brno adresa adresa adresa
Jaromíra Matuška 26/11, Ostrava adresa adresa adresa
Francouzská 4/1006, Ostrava adresa adresa
Legionářská 1/746, Olomouc adresa adresa adresa
Jakuba Jana Ryby 58/958, Plzeň adresa adresa adresa
Písečná 15/819, Cheb ulice adresa adresa
Příkrá 2353, Zlín ulice adresa
U Potoka 9/2657, Znojmo ulice adresa adresa
Havlíčkova 819, Kamenický Šenov adresa adresa
Jesenická 461, Břidličná adresa adresa
Dúbrava 1496, Strážnice adresa adresa
Palackého 210, Cvikov ulice adresa adresa
Na Ohradě 522, Strakonice ulice adresa
Ferdiše Duši 1212, Frýdlant nad Ostravicí adresa adresa
Palackého 1180, Stříbro adresa adresa
Na Jezírku 17/622, Liberec ulice adresa adresa
Sídliště Maxe Švabinského 7/1144, Kyjov ulice adresa adresa
Počet bodů 31 60 51

Co ukázalo dvacet Nováků

Google Maps celkem propadly. Našly jen polovinu kompletních adres, několik ulic a pětkrát nevrátily žádný výsledek. Oceňuji ale rychlost odezvy a nelze zapomenout, že na rozdíl od lokálních map pokrývají celý svět. Takže až budete hledat adresu v cizině, Google Maps by měla být první volba.

Zajímavost: Nad Google Maps je postavena služba Reverse Geocoder, která po klepnutí do mapy Spojených států amerických dokáže najít konkrétní adresu na tomto místě. Jde tedy o obrácený postup.

Na druhém místě v testu se umístily Amapy.cz. Také u nich oceňuji rychlost práce, hledání adres bylo mnohem úspěšnější než u Google Maps. Několik adres ale Amapy.cz nedokázaly najít.

Jedničkou v hledání českých adres jsou Mapy.cz, které našly všech dvacet testovacích položek. V mém případě ale byla rychlost o dost nižší než u dalších dvou srovnávaných služeb. Mapy.cz navíc nedovedou hledat adresu ve tvaru, kde je orientační číslo před popisným. Všechny adresy jsem musel napsat obráceně; například místo Benediktská 7/690 bylo nutné zadat Benediktská 690/7. Ostatní služby si poradily s oběma tvary. Na druhou stranu je ale pravda, že tištěné Zlaté stránky uvádějí orientační číslo až na druhém místě, a ty lze brát jako nepsaný standard.

Budete-li hledat adresu v České republice, doporučuji použít Mapy.cz.

Diskuze (10) Další článek: Nové Mobility 5/07 právě v prodeji!

Témata článku: Google, , , Google Maps, Český, Legion, Přesná poloha, Maps, Přesné místo, Google +, Nepsaný standard, První volba