Google Mapy se naučí navigovat i bez připojení k internetu

Není to jedna z těch bombastických novinek konference Google I/O, přesto potěší milióny uživatelů smartphonů s Androidem. Google Mapy se naučí lépe pracovat bez připojení k internetu. Google nebyl příliš konkrétní, viděli jsme jen krátké demo a víme, že novinek se dočkáme „brzy“ (ale těžko říct kdy).

Prvně je nutné uložit požadovanou oblast mapy – to můžete udělat doma na Wi-Fi, později na cestách už konektivitu potřebovat nebudete. To jde už několik let, jen je funkce poněkud skrytá. Mapová/navigační konkurence (zejména Here Mapy) na mobilních platformách zřejmě donutila Google přidat, a tak se ukládání map dostane do popředí a přibydou nové funkce: Vyhledávání v uložené mapě, k dispozici budou informace k jednotlivým bodům zájmu (třeba otevírací doba obchodů, kontakty atd.), ale i hlasová navigace. Nečekejte ale, že by šlo ukládat třeba satelitní snímky, vždy půjde jen o základní mapu ulic.

Před příští dovolenou už tedy nebude nutné shánět navigační aplikaci, nebo datovou SIM kartu. Bude stačit zavčasu si vzpomenout a uložit cílovou oblast pro použití offline. Pokud se chce v této disciplíně Google vyrovnat skvělým Here Mapám, měl by tentokrát zapomenout na kličky a slíbené funkce udělat pořádně.

Klepněte pro větší obrázek
Na úvod prezentace se telefon přepnul do leteckého módu, zůstal tedy bez připojení k internetu.
Klepněte pro větší obrázek
Pak můžete začít vyhledávat a funguje i našeptávač.
Klepněte pro větší obrázek
Zvolené místo se vyznačí na mapě...
Klepněte pro větší obrázek
...a k dispozici máte i kompletní dostupné informace – tentokrát adresu, kontakty a otvírací dobu muzea.
Klepněte pro větší obrázek
Nechybí ani tlačítko pro spuštění navigace. Hned pak se ukáže náhled trasy a aplikace vám umožní volit mezi několika alternativami.
Klepněte pro větší obrázek
Pak už se spustí navigace – zatáčku po zatáčce včetně hlasových instrukcí.
Diskuze (6) Další článek: T-Mobile: Surfovat a neplatit nám není fér [komentář]

Témata článku: Google, , , , , , , , , , Hlasová navigace, Google +, Otevírací doba, Milión uživatelů,