Google nechce, aby Samsung používal systém Tizen

Samsung je největším dodavatelem zařízení s Androidem. Proto se Googlu nelíbí jeho snahy osamostatnit se s vlastní platformou Tizen.

Aliance Googlu a Samsungu patří k nejsilnějším spojenectvím v mobilním byznysu. Aby taky ne, když zhruba 30 % všech prodaných smartphonů nese logo Samsungu a drtivá většina pracuje s operačním systémem Android od Googlu. Samsung je tak největším dodavatelem Androidu k zákazníkům. Ještě výraznější podíl (okolo 70 %) patří Samsungu v poměrně novém odvětví nositelných příslušenství. Proto by se i zde Googlu líbilo, kdyby Samsung používal výhradně jeho systém Android Wear.

Klepněte pro větší obrázek
Gear Live jsou podle Googlu ty jediné správné chytré hodinky od Samsungu. Používají totiž Android Wear

To se ovšem tak úplně neděje. Samsung sice nedávno na konferenci Google I/O 2014 představil chytré hodinky Gear Live založené na Android Wear, už mnohem dříve se ale v prodeji objevily modely Galaxy Gear, Gear 2 a Gear 2 Neo. Pouze první z trojice začaly svou pouť s Androidem, později je Samsung aktualizoval na platformu, ve které má hlavní slovo on – Tizen. Hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo běží na Tizenu od začátku.

Samsung hledá cestičky

Odklon k jiné platformě se Googlu pochopitelně nezamlouvá, protože ve hře jsou kromě propagace platformy jako takové i spousty aplikací, které pro hodinky budou postupně vznikat. Podle serveru The Information spolu minulý týden nad strategií nositelného příslušenství rokovali šéfové Larry Page a viceprezident Jay Y. Lee.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Z má být způsobem, jak získat větší nezávislost na Androidu. Jeho komerční prodej je ale odložen

Google mimo jiné kritizoval Samsung za to, že s hodinkami přišel na trh ještě v době, kdy nebyla hotová platforma Android Wear. Nelíbila se mu ani první generace Galaxy Gear s upraveným „telefonním“ Androidem 4.2. Američané teď na Korejce tlačí, aby ve všech modelech nositelného příslušenství používali Android Wear. Samsungu se pochopitelně takové jednání nelíbí, někteří manažeři firmy jej za zavřenými dveřmi označují dokonce za šikanu.

Jihokorejci si závislost na Googlu uvědomují už delší dobu. V minulosti se neúspěšně pokoušeli odpoutat od Androidu vývojem vlastní platformy Bada, nyní by něco podobného měly přinést jejich snahy s Tizenem. Hodinky jsou sice v prodeji, ale prodej prvního smartphonu Samsung Z s Tizenem se opět odkládá. Vyjednávací pozice Googlu nejspíš bude silnější, než by si Samsung přál.

Diskuze (30) Další článek: Xiaomi Mi Pad: nejvýkonnější tablet v prodeji na českém trhu

Témata článku: Google, Samsung, , , , Samsung Z, Samsun, Telefonní android, Spojenec, Samsung & Google, Google +, Larry, System, Sam, Největší dodavatel, Larry Page, Spojenectví, NEC, Prodej první, Systém, Hlavní slovo