Google Nexus 5: vyzyvatel superphonů [recenze]

Takhle agresivní nabídka přímo od Googlu tu ještě nebyla. Nexus 5 je telefon srovnatelný s těmi nejlepšími, ale cenovku má o pár tisíc níže.

Fotoaparát má velké oko, ale je to jen v říši mobilních telefonů obvyklý trik – velký je jen kruh kolem optiky velké jako špendlíková hlavička. Modul je zvednutý nad okolní plochu zad, což zní jako špatná zpráva, naštěstí je okruží na obvodu ještě o zlomek milimetru výše, takže se sklo kryjící optiku nebude odírat při každém položení na stůl.

Klepněte pro větší obrázek 
Autofokus, LED blesk a optická stabilizace, to zní jako slušná výbava.

Propagační video, které doprovodilo Nexus 5 na svět, vyzdvihuje úžasné fotografické schopnosti mobilu. O to překvapivější je, že ve skutečnosti to taková sláva není. Abychom si rozuměli – fotoaparát není špatný, ale… V mnoha ohledech se Nexus 5 vyrovná té nejvyšší lize superphonů, ale fotoaparát pokulhává. Za dobrých světelných podmínek je vše v pořádku, ale jakmile začne ubývat světla a měnit se jeho barva/teplota, fotky začnou ztrácet barvy, fotky jsou mdlé a ostření zoufale pomalé.

Je to chyba hardwaru, nebo softwaru? Doufejme, že jde o druhý případ a s updatem se dočkáme celkového zlepšení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dokud je dostatek světla, tak je všechno v pořádku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Se světlem ale mizí i barvy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Situaci alespoň částečně řeší HDR+. Vlevo vidíte běžnou fotku, napravo je zapnuté HDR+. U statických snímků je tahle funkce rozhodně k dobru věci.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky

Bizarní záležitostí je rozdílný poměr stran hledáčku (přibližně 15:9) a výsledné fotky (4:3). Na displeji si promyslíte kompozici snímku, exponujete a na obrázku je nahoře i dole vidět znatelně více. Prvně jsem hledal v nastavení, kde je chyba, ale nepomůžete si, opravdu je to chyba výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co vidíte v hledáčku, na fotce dostanete i s bonusem.

Uživatelské prostředí fotoaparátu 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparátu je povedená, pohledná a přehledná. Žádné texty, žádné menu. Komu přesně tohle chybí, stáhne si na to speciální aplikaci. To je, myslím, dobrá myšlenka!
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle se zoomuje (pinch-to-zoom) a takhle ostří.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režimy jsou zde čtyři: běžná fotka, video, panorama a 3D panorama Photo Sphere.

Témata článku: Google, LG, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, LG G2, LG Nexus 4, LG Nexus 5, Motorola Moto X, Motorola Moto X (2. generace), Samsung Galaxy Nexus, Zajímavé spojení, Photo Sphere, Exaktní údaj, Hudba Google Play, Propagační video, Šup, Sup, NEX,