Google Nexus 7 II: legenda pokračuje [recenze]

Zatím pro něj musíte do USA, ale v imigračním plánu je i Evropa. Stojí za to si počkat? Naváže na skvělou pověst první generace?
Kapitoly článku

Čitelnost na slunci je výborná

Nexus 7 má opět displej 16:10, ale tentokrát ve Full HD rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů, což odpovídá 323 dpi, díky čemuž se může chlubit označením retina (jednotlivé pixely nejsou okem rozeznatelné). Kromě rozlišení je na první pohled viditelné vylepšení obrazu jako takového, barvy jsou živější, pozorovací úhly větší a celkově působí živějším dojmem.

Je potřeba připomenout, že nový Nexus 7 nemá hardwarová tlačítka, a proto část displeje zabírají tlačítka softwarová. Některé aplikace (Antutu, Elixir 2) hlásí rozlišení jen 1824 x 1200.

Video: nic se nemá přehánět

Přehrávání HD i Full HD videa je plynulé, používám přehrávač MX Player, který umí využít hardwarovou akceleraci a obraz je krásně prokreslený, zvuk čistý a titulky jsou zobrazeny bez problémů. Narazil jsem pouze na nepodporu některých zvukových kodeků.

Když jsem novému Nexusu předhodit Samsung Oceanic Demo (dvouminutové video ve Full HD s vysokým datovým tokem, demonstrující schopnosti přehrávače) měl s ním už Nexus problémy a objevilo se zasekávání obrazu. Nemám mu to za zlé, protože toto video nezobrazilo plynule ani moje domácí PC (i5) a televize pak toto video zobrazila jako sem tam statický snímek. Běžné Full HD video nemělo problémy, a to jsem ho přehrával přes wi-fi z domácího DLNA servru (Synology).

Konektivita

Tablet sice umí zobrazit Full HD obraz, ale na sedmi palcích to samozřejmě není ono, proto je možné pomocí redukce SlimPort připojit velkou televizi. Toto jsem bohužel nemohl zatím ověřit, protože redukce je ještě na cestě. Pokud máte MHL redukci pořízenou k jinému přístroji, tak s ní nepochodíte, na novém Nexusu není funkční.

Testovaná verze tabletu disponuje 32 GB velkým úložištěm, ze kterého ale část zabírá samotný systém a pro uživatele je dostupných asi 26GB. To není málo, ale na celou dovolenou také ne moc, proto je dobře, že je možné připojit pomocí redukce USB OTG flash disk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací flash disk: Sandisk Extreme USB 3.0 64GB.

Tablet samotný flash disk nedetekoval, ale existuje šikovná aplikace Nexus Media Importer, která umí multimédia z připojeného flash disku poslat do zvoleného přehrávače. Toto řešení jsem používal už u první verze. Bohužel s novým Androidem 4.3 některé aplikace nefungují zatím správně a Nexus Media Importer je jednou z nich. Můj flash disk sice detekoval, ale ohlásil, že je protected a tím skončil. Podle autora je to problém nové verze systému a řeší se, co s tím. Podle ohlasů na XDA se to ale nemusí týkat všech zařízení a zrovna to vaše může fungovat správně. Navíc autor aplikace na stránkách popisuje postup, jak tuto chybu obejít, ale sám píše, že funguje tak z 50% a u mě osobně popisovaný postup nezabral. V tom případě tedy nezbývá, než počkat na opravu nebo použít razantnější řešení ve formě aplikace Stick Mount, která ale vyžaduje root zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stick Mount a Total Commander
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Více než popis, řekne obrázek – výsledek ze Speedtest.net. Pro srovnání uvádím i výsledek ze stolního počítače připojeného na stejný router.

Další test byl přenos souborů na sdílený disk a na FTP. V obou případech se jednalo o jeden soubor o velikosti asi 500 MB (avi). Rychlost přenosu z tabletu na server byla asi 4 MB/s. Pokud jsem spustil FTP server na tabletu, kolísaly rychlosti mezi 4 – 6 MB/s v obou směrech.

K navigaci raději ne

Na fórech se vyskytly stížnosti na problémy s GPS po 10-30 minutách, využil jsem tedy plánované rodinné cesty a vyzkoušel GPS v reálném nasazení. Cesta měla asi 140km a trvala 1 hodinu a 45 minut. GPS celou dobu fungovala, ale občas docházelo k zamrzání signálu. Zdálo se, že auto stojí na místě a po asi 10 – 30 sekundách se zase signál chytil. Toto se dělo i při jízdě městem (Zlín) a v křižovatkách by to bylo hodně nepříjemné. Ještě hůř bylo, když jsme vjeli do lesa a stromy zakryly výhled na oblohu. Signál zmizel a objevil se až po vyjetí z lesa, což znamenalo víc než minutu bez aktualizace polohy.

GPS tedy sice fungovala celou cestu (což samozřejmě nedokazuje, že některé přístroje nemůžou mít problémy, nebo že můj kus časem nepotká stejný osud), ale celkově bych nový Nexus 7 nedoporučil, pokud má být navigace jednou z důležitých funkcí. Běžnou orientaci v mapě zvládá dobře, ale navigace mu dělala problémy kvůli výpadkům signálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při spuštěné trial verzi navigace Sygic našel polohu asi 10 sekund potom, co jsem vyšel z budovy. Nevím, ale jak moc mu pomohla wi-fi.

Baterie

Výdrž baterie odpovídá poklesu asi 10% za hodinu při přehrávání HD videa a jasu displeje ručně nastaveném na 50%. Při navigaci (Sygic) byla spotřeba baterie asi 10% za hodinu při jízdě na dálnici a asi 15% za hodinu při jízdě po okrskách (náročnější terén k vykreslování?).

Nabíjení bezdrátovou nabíječkou dodává asi 10% za hodinu, pomocí originální nabíječky se rychlost zvýšila na asi 15% za hodinu. Po připojení na nabíječku od Samsungu Galaxy S4, která umí poskytnout až 2A, se nabíjení zvedlo na nějakých 20-25% za hodinu, takže bych asi doporučil si pořídit nějakou lepší nabíječku, pokud na nabití spěcháte.

Fotoaparát

Tablet je vybaven dvěma fotoaparáty. Přední má rozlišení 1.2 Mpx, fotografie lze pořizovat v rozlišeních QVGA, VGA a 1 Mpx. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, fotografie lze pořizovat v rozlišeních QVGA, VGA, 1, 2, 3 a 5 Mpx. Video lze natáčet jako SD (480p), HD (720p) a HD (1080p)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparátu má několik kosmetických novinek, kromě fotografií a videa nabízí možnost pořizovat panoramatické a sférické snímky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené hlavním, zadním fotoaparátem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice od tabletu při světle dvou a jedné žárovky
Klepněte pro větší obrázek
A ještě noční panorama

Fotografie asi nepotřebují zvláštní komentář, je jasně vidět, že za světla jsou fotky použitelné, ale nikoliv skvělé, ale už za šera nastupuje silný šum, který prakticky znemožňuje fotografování v noci. Tablet nemá ani blesk, kterým by si mohl přisvítit. Fotoaparát tedy považuju jen za opravdu nouzovku a hlavně za nástroj na „skenování“ dokumentů, pořizování fotopoznámek a čtení QR kódů.

Pro Google: Synchronizaci aplikací prosím poladit

Co se dodaných aplikací týče, nejzajímavější bude asi nejnovější verze Androidu 4.3, jinak se jedná o běžnou sadu: kalendář, kontakty, základní launcher, Youtube… Bohužel hned po přihlášení se mně do tabletu stáhly všechny mé aplikace a nejsem schopný s jistotou říct, co tam je od výroby a co je moje práce. Nepovažuju to za zásadní problém, každý si stejně zvolí, co mu vyhovuje a popisovat znovu a znovu výchozí browser nemá smysl. Instalovaných aplikací je naprosté minimum a je jen dobře, že Google nám skoro nic nevnucuje a nechá výběr na uživateli.

Zamykací obrazovka je standardní pro Belly Jean, je možné mít víc posouvacích obrazovek a na každé mít nějaký widget (pokud to daný widget podporuje), výchozí hodiny jsem tak nahradil rychle za Dash Clock, který nabízí přece jen víc muziky za nula peněz.

Tablet podporuje NFC, při dotyku se hned spojil s mou S4, ale obrázek z galerie se mně přenést nepodařilo. Tablet si dobře rozumí nejenom s účtem Google, ale také s Exchange.

Tablet hned po prvním zapnutí a připojení k wi-fi stáhnul malinkou aktualizaci, která nešla přeskočit a po restartu další, asi 50MB velkou, o které tvrdil, že to je Android 4.3, který v tabletu ale už byl. Asi nějaká aktualizace, kterou jsem samozřejmě potvrdil. Pokud máte zapnuto zálohování do Google účtu, stáhnou se vám automaticky všechny vaše aplikace. Tedy, skoro všechny – některé se z neznámého důvodu samy nenainstalovaly a naopak se stahovaly i takové, které u tabletu nemají smysl (dialer apod.). Google bohužel nenabízí žádnou možnost filtrace aplikací, které ano, a které ne. Pozor, nainstalují se pouze aplikace, ale nikoliv jejich data, takže třeba o dosažené skóre v Angry Birds přijdete.

Uživatelské účty

Tablet obsahuje od výroby systém Android ve verzi 4.3, jehož novinkou je možnost nadefinovat si více uživatelů a omezit jim práva. Pokud v sekci nastavení Uživatelé zvolíme přidat uživatele, jsme nejprve požádáni o nastavení zabezpečení. V dalším kroku zvolíme, jestli chceme uživatele s omezenými nebo plnými možnostmi. V případě omezeného uživatele se zvolí, které aplikace může používat.

Dále to funguje tak, že na zamykací obrazovce je seznam uživatelů a po tapnutí na ikonku se hned změní pozadí plochy a jsme vyzváni k zadání hesla, pokud je nastaveno. Omezený uživatel pak opravdu vidí pouze povolené aplikace a tyto aplikace mají vlastní datové úložiště, tzn. nedostane se k vašim datům, ale také nemůže pokračovat ve vaší hře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Není bez problémů

O zamrzání GPS jsem se již zmínil v příslušné kapitole. Několikrát se mi stalo, že se tablet samovolně vypnul. Nikdy při práci, vždy to bylo po delší době nečinnosti, ale zamrzí to. Že by nedokonalé sladění softwaru a hardwaru? Snad pomůže aktualizace.

Některé aplikace nefungují správně, např. zmíněný Nexus Media Importer nebo OTA Root Keeper. Dále se mně nepodařilo nainstalovat hru Carmageddon (z Play chyba -110, pomocí Titanium Backup ani MyBackup Pro nešla obnovit). Může a nemusí to souviset s rootem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/nexus-7-napodruhe-lepe-a-levneji-predpremiera/sc-3-a-1324293/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylinkDruhá generace se povedla. Potvrdí to i úspěch na trhu?

Nový Nexus 7 je rozhodně zajímavý přístroj, a pokud plánujete koupi sedmipalcového tabletu, rozhodně stojí za to, zařadit ho mezi kandidáty. Hlavními vadami na kráse jsou jeho současná nedostupnost v ČR a absence slotu pro paměťovou kartu.

Témata článku: Asus, Google, , , , , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Nejlepší parametr, Datové úložiště, Zajímavý přístroj, Zmizení,