Google Squoosh: Technologie pro optimalizaci obrázků ušetří místo a nezhorší kvalitu

Google má novou experimentální webovou aplikaci Squoosh, která předvádí nejmodernější technologie komprese snímků. Cílem je co nejmenší soubor s pokud možno neznatelným poklesem kvality. Při tom vyniká rychlostí a jednoduchostí. Konkrétní příklad? Prakticky neznatelný pokles kvality o 5 % znamená úsporu 75 % na velikosti souboru.

Webová stránka se načte prakticky okamžitě, snímek do ní přetáhnete myší, nebo ručně vybere z úložiště (integrace s Google Fotkami zatím chybí). Chcete-li si aplikaci jen osahat, najdete zde i několik vzorových snímků. I když Squoosh odvádí docela složitou práci, jeho prostředí je maximálně přehledné.

Vlevo vidíte původní velikost fotografie a vstupní formát, vpravo pak jsou různé nástroje. Nachází se mezi nimi změna velikosti snímku, editace jeho barev, výsledný formát, určení kvality, a výsledná velikost snímku po komprimaci. Zjistíte, o kolik procent jste jej ve finále zmenšili a ikonou v pravém dolním rohu snímek uložíte.

Díky obsaženému rozdělení, které je obsaženo na snímku, si můžete neustále dokola porovnávat zdrojový snímek s tím komprimovaným. Na mnou použité fotografii tak je viditelný jediný ústupek kvality, kterým je původně nafialovělá barva mikiny osoby uprostřed snímku, který algoritmus více zesvětlil.

Diskuze (3) Další článek: Týden mobilně 462: Poslali jsme krtečka do 3D a dočkali jsme se Apple Watch

Témata článku: Google, , , , Velikost, Pokles kvality, Původní velikost, Webová stránka, Optimalizace, Pro +, Formát, Snímek, Výsledný formát, Kvalita, Google Fotka, Výsledná velikost