Google ukázal Android O. Jemná evoluce, lepší výdrž baterie a nové „hračky“ pro vývojáře

  • Doba senzačních novinek je pryč, teď se ladí a optimalizuje
  • Nových funkcí je jen pár, ale nové Google přidá později
  • Vývojáři dostanou nové možnosti, které uživatelé uvidí až v aplikacích

Google vypustil první preview příští generace Androidu, jehož jméno bude začínat na O. Zatím tedy Android O, Developer Preview 1. Co očekávat? Tentokrát nic revolučního, žádné zásadní viditelné změny v uživatelském prostředí, ani v grafice. Bude se hlavně ladit, optimalizovat a jemně vylepšovat na pozadí.

Nové funkce? Určitě budou, ale Google si je schová až na konferenci I/O 2017 (nebo až na podzimní premiéru). Zatím víme, že se pracovalo na notifikacích, takže toho zvládneme ještě více, aniž bychom otvírali aplikace. Různé notifikace ze stejné aplikace dostanou priority. Pokud vás dnes jeden typ notifikace otravuje, ale jiné hlášky jsou pro vás užitečné, máte pouze možnost všechny nechat, nebo všechny zakázat. V Androidu O dostanete možnost volby, co vidět chcete, co ne (viz galerie).

Velký důraz Google klade na API, ale to jsou změny, které se na celém ekosystému projeví až sekundárně – jsou to novinky pro vývojáře a my, uživatelé, budeme čekat až, co nového vývojáři ve svých aplikacích vymyslí.

Další novinkou je režim picture-in-picture. Na telefonech od Samsungu to vypadá tak, že si (typicky) video shodíte do okna, které visí nad ostatními. Na pozadí můžete pracovat s jinými aplikacemi a video pořád hraje. Uvidíme, co vymyslí Google.

 

Android O: Revoluci nečekejte

 

Nové budou aktivní ikony. Už to nebude jen statický obrázek, ale bude reagovat na denní dobu, stav baterie, na události v aplikaci, příchozí zprávy atd. Některé aplikace od některých výrobců už to umí dnes, typicky kalendář, který ukazuje aktuální datum. Do budoucna podobnou možnost dostanou všichni vývojáři, takže je možné, že na nás Android O bude mrkat a vrhat informace rovnou na domovské obrazovce.

Kupodivu ani slovo umělé inteligenci Google Assistant, ale buďte si jistí, že i na této platformě Google pracuje. Jen separátně, vlastně nesouvisí s konkrétní verzí operačního systému, proto je dnes ticho po pěšině.

Diskuze (11) Další článek: Známe české ceny minimalistických Xperií XA1 a XA1 Ultra. Jsou rozumnější než u předchůdců

Témata článku: Google, , , , , , , Hračky, Úkaz, Lep, Picture in Picture, Pro +, Příští generace, #Android, Vývoj, Google +, Developer Preview, Statický obraz, Statický obrázek, Evoluce, EVO, Výdrž baterie, Velký důraz, Hra, Nov,