Google znovu rýpe do Applu kvůli „bublinám“. Chce jej přimět k podpoře mobilních zpráv RCS

Už je to několik měsíců, co Google vytrvale upozorňuje na nekompabilitu zpráv telefonů Apple s univerzálním standardem typu RCS (Rich Communication Services). Jedná se o modernější náhradu zpráv SMS a MMS, v rámci které spolu mohou uživatelé normálně chatovat v rámci výchozí aplikace zpráv bez nutnosti používání chatovacích aplikací.

Tato služba už dnes na Androidu normálně funguje a používají ji mnozí výrobci smartphonů, jako je samotný Google, Samsung, OnePlus, Motorola a další. Uživatelé tak mohou komunikovat ve stylu messengerů i z klasické aplikace Zprávy. Tedy pokud to jejich telefony dovolí a pokud ne, bude zpráva odeslána jako běžná SMS nebo MMS. Apple je prakticky jediný z velkých značek, který toto řešení systémově nepodporuje.

Modré a zelené bubliny

Dlouhé roky totiž na iPhonech používá vlastní řešení iMessage, které sice funguje na podobném „messengerovém“ principu, ale jen v rámci Apple zařízení. Při posílání zpráv z Androidu na iPhone nebo naopak tak jakkoli kreativně sepsaná zpráva s moderními prvky (emotikony, obrázky, animace) víceméně „degraduje“ na obyčejnou SMS.

To před několika měsíci vyústilo v aféru modrých a zelených bublin. Pojmenování vychází z iMessage, kde jsou modrými bublinami označeny zprávy posílané mezi majiteli iPhonu a zelené označující zprávy zasílané ostatním zařízením na jiné platformě, většinově tedy Androidu. Právě to přispělo k dalšímu vyhrocení už tak napjatých vztahů mezi ortodoxními příznivci obou platforem.


Nejoblíbenější smartphony s Androidem

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB
nabízí 68 obchodů za ceny od 7 062 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 8GB/256GB
nabízí 57 obchodů za ceny od 5 599 Kč
Porovnat ceny
Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/256GB Samsung Galaxy S23 S911B 8GB/256GB
nabízí 76 obchodů za ceny od 16 459 Kč
Porovnat ceny
Motorola Moto G54 5G Power Edition 12GB/256GB Motorola Moto G54 5G Power Edition 12GB/256GB
nabízí 59 obchodů za ceny od 4 488 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené smartphony s Androidem


Google teď rozjel novou kampaň zvanou #GetTheMessage, ve které jednak rýpe do Applu, ale také vysvětluje, proč je dělení na modré a zelené bubliny zbytečné. Rovněž zde firma ukazuje, jak by se vše jednoduše vyřešilo, kdyby iMessage začaly podporovat standard RCS. Dělení na barevné bubliny by rychle odpadlo a všichni uživatelé by spolu mohli navzájem moderně komunikovat, a to například včetně podpory skupinových konverzací. Kampaň na Twitteru už podpořil Samsung nebo šéf Nothingu, Carl Pei, který ji adresoval přímo samotnému Timu Cookovi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
RCS zprávy jsou dnes u nás dostupné v rámci aplikaci Google Zprávy. Stačí se jen v aplikaci ověřit telefonním číslem.

Zprávy RCS je možné dnes běžně používat i u nás. Podporuje je například aplikace Google Zprávy, kde se nazývá Funkce chatu. Nutná je jen ruční aktivace spolu s aktivní SIM od operátora, pomocí níž proběhne verifikace. K využívání služby je pak nutné, aby ji v aplikaci měli aktivní všichni účastníci konverzace. Službu RCS zpráv v ČR i v dalších zemích provozuje společnost Jibe Mobile, dceřiná firma Googlu.

Video kampaně #GetTheMessage, kde Google rýpe do Applu:

Zdroj: Google

Diskuze (41) Další článek: Víc než polovinu prodaných prémiových smartphonů budou v roce 2025 u Samsungu tvořit skládačky

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , Česká republika, Aplikace, Carl Pei, IMessage, Bublina, Google Zpráva, , MMS,