GPRS bude po dva měsíce zdarma

Dva měsíce mají surfování přes GPRS zdarma všichni majitelé předplacených sad švédského mobilního operátora Telia Mobile. Dočkáme se někdy podobné akce i u nás?

Dva měsíce bez omezení

Surfování zdarma začíná ve Švédsku čtrnáctého prosince a bude trvat až do čtrnáctého února příštího roku. Vedení Telia Mobile si od tohoto kroku slibuje velké využití technologie GPRS v budoucnosti. Dvouměsíčním bezplatným používáním této technologie poznají zákazníci její výhody a naučí se ji používat - prostě si na ni zvyknou. Telia si totiž od GPRS slibuje především oživení wapu, který v současné době téměř živoří na okraji zájmu mobilních uživatelů.

Přestože ve Švédsku není bezplatné používání paketového přenosu dat ničím neobvyklým, ale teprve až nyní mají možnost zákazníci mobilního operátora používat bez omezení některou z jeho služeb celé dva měsíce zcela zdarma. Přestože se jedná o poměrně ojedinělý počin, dá se předpokládat, že bude úspěšný. Testování mobilní služby je totiž poskytnuto všem zákazníkům a na dostatečně dlouhou dobu, aby se ji naučili používat.

V Čechách ticho po pěšině

Musím si však postesknout, že podobnou akci nepřipravil současně se spuštěním některé ze svých nových služeb - nemuselo by jít přímo o technologii GPRS - žádný český mobilní operátor. Můžete sice namítnout, že sto padesát Oskarových technoidů má možnost bezplatného využívání těchto přenosů, nicméně zde se jedná zřejmě o první vlaštovku. Nemůžeme sice očekávat, že po ukončení experimentu s Technoidy nabídne Oskar po nějakou dobu GPRS zdarma všem ostatním zákazníkům. Nepřekvapilo by mne ale, kdyby bylo určité množství dat měsíčně zdarma jako součást datového tarifu - zde se ale jedná o můj vlastní odhad.

Vyhlídky do budoucna?

Nicméně může tato Oskarova testovací akce může přimět k podobným krokům také konkurenční operátory, což by bylo přínosem nejen pro nás, mobilní uživatele, ale na druhé straně by tímto krokem získal také operátor. Získal by to nejdůležitější - názory a odezva od svých budoucích uživatelů.

Diskuze (8) Další článek: Týden: Král Erik, zloději a UMTS

Témata článku: , , Žďár, Měsíc, Meš, GPRS