GPRS karta od T-Mobilu: internet ze sáčku podruhé (recenze)

Na MobilManii jste se nedávno setkali s testem PC karty od Eurotelu. Nyní přinášíme recenzi obdobného GPRS modemu od konkurenčního T-Mobilu pod názvem Option Globetrotter. Chcete vědět, jak vypadá a co umí?

Dvojcédéčko místo modemu

Prvním překvapením je balení, ve kterém se Option Globetrotter dodává. Jedná se o klasický obal na dvě CD, kde v jedné části je CD s ovladači, přídavným softwarem a také papírový návod, ve druhé části pak naleznete samotnou PCMCIA kartu a klasickou bondovku. Přiložené CD navíc obsahuje software pro automatickou konfiguraci připojení přes síť českého T-Mobilu a samozřejmě také GPRSpeed Plus klienta.

Option po hardwarové stránce

První, čím Option karta příjemně překvapí, jsou její malé rozměry 90 × 54 × 5 mm a hmotnost 45 g. Karta je určena do jednoho PCMCIA II slotu a z notebooku vyčnívá jen minimálně. Na rozdíl od některých jiných GPRS modemů je tak možné kartu v notebooku klidně nechávat, i když jej nosíte s sebou v tašce.

Překvapením číslo dvě je pak kvalita antény a GPRS. Option karta v sobě skrývá miniaturní zasouvací anténu, kterou buď můžete nechat zasunutou (pokud se spokojíte s o něco horším příjmem signálu) a nebo ji můžete vysunout, čímž docílíte dostatečně dobrého příjmu signálu i pro stabilní CS-3 a CS-4 kódování (samozřejmě v závislosti na lokalitě). Option podporuje GPRS Class 10, neboli rychlost 4+2 timesloty (nejvýše však 5 timeslotů najednou).

 
Karta je relativně malá a co je hlavní: netrčí moc z notebooku

Připojení přes GPRS je až překvapivě stabilní a vyrovná se výsledkům, kterých dosahují průmyslové GSM/GPRS moduly s externí anténou. Ostatně, když už je řeč o externí anténě, pokud by vám nestačila ta integrovaná v PC kartě, můžete si připojit vlastní pomocí integrovaného konektoru (cena externí magnetické antény se pohybuje okolo 200 Kč).

Tip: Nenechte si taky ujít recenzi obdobného zařízení od Eurotelu.

A jdeme instalovat

Instalace probíhá poměrně rychle a jednoduše. Kartu zasunete do PCMCIA slotu, rozsvítí se modrá LED a operační systém ji detekuje. Následně požádá o dodání příslušných ovladačů. Ty nalezne na přiloženém CD. Po instalaci samotné PCMCIA karty již stačí jen nainstalovat přiložený software. Škoda jen, že není v českém jazyce, vybrat si můžete jen mezi angličtinou a němčinou. Po přibližně minutové instalaci jste požádání o restart operačního systému. Po restartu již vše funguje bez problémů a kartu je možné začít ihned používat.

Option a software

Dodávaný software nabízí několik základních funkcí. Jednou z nich je právě připojení k internetu, které se alespoň v případě Windows 98 podařilo realizovat jen prostřednictvím dodávaného softwaru WCM. Ikonka, která se pro připojení vytvořila ve standardní sekci Telefonická připojení, nefungovala, což bylo způsobeno tím, že přístup k PCMCIA modemu je zprostředkován pomocí emulace COM portu a k němu nemůže přistupovat více programů současně. GPRSpeed Plus klient však i přes připojení z WCM funguje bez problémů.

 
Připojujeme se k GPRS T-Mobilu - Statistiky a rychlost připojení

Samotné WCM alias GPRS Controller (název z Nabídky Start) nabízí kromě připojení k internetu také přístup k programu pro správu SMS i telefonního seznamu a obsahuje také zástupce pro spuštění Internet Exploreru a Outlooku. Při připojení k internetu po kliknutí na ikonku T-Mobile CZ se zobrazí panel se stavovými informacemi ne nepodobný tomu, který zobrazuje Monitor připojení v T-Mobile GPRS Software (nyní jej nahradil T-Mobile Communication Centre).

WCM navíc umožňuje sledovat historii jednotlivých připojení, kde máte přístup k některým statistickým údajům jako času navázání spojení, délce připojení, počtu přenesených dat a průměrné přenosové rychlosti na downlinku a uplinku. WCM vám také umožňuje volbu mezi pásmy GSM 900/1800 a GSM 900/1900, což využijete hlavně při cestách do Severní Ameriky.

Správa SMS a telefonního seznamu

Program pro správu SMS a telefonního seznamu je poměrně dobře propracován. V intuitivním uživatelském rozhraní máte přístup k adresáři na kartě SIM, odeslaným a přijatým SMS i k seznamu příchozích a ochozích hovorů. Jednotlivé záznamy můžete mazat, popřípadě editovat. Všechny záznamy v programu lze kdykoli synchronizovat se záznamy na kartě SIM a exportovat či importovat do vcf, txt či csv formátu. Pokud si přejete záznamy uložit do souboru, poslouží vám nabídka exportovat, kde si vyberete formát wph, což je speciální formát programu WCM. Jestliže patříte mezi majitele více karet SIM, můžete si pro každou z nich vytvořit samostatný profil.

  
Prostředí ovládacího softwaru

WCM program pro správu SMS a telefonního seznamu navíc slouží také pro telefonování, a to pro odchozí i příchozí hovory. Příchozí hovory lze ale přijímat pouze tehdy, když je tento program spuštěný. K volání je zapotřebí využít přiložené bondovky, telefonovat prostřednictvím mikrofonu a reproduktoru v notebooku není možné.

Ve zkratce

  • PC karta Option Globetrotter
  • Zapůjčil: T-Mobile
  • Cena: 3 499 Kč (dotovaná), 7 158 Kč (včetně aktivace), 7 999 Kč (nedotovaná)
  • Síť: GSM 900/1800/1900 MHz
  • Parametry: GPRS třídy 10 (4+2), příjem a odesílání e-mailů, SMS a faxů, hlasové funkce
  • Další funkce: telefonní seznam, synchronizace kontaktů SIM a PC
  • Rozměry: 90 × 54 × 5 mm
  • Hmotnost: 45 g
  • Ovladače: Windows 98/ME/NT/2000/XP, Windows CE 3.0/3.1, MS Pocket PC 2000/2002/2003).
Diskuze (24) Další článek: Top 20: nejlepší mobily současnosti

Témata článku: , , , Mobil, Obdobné zařízení, Karta, Papírový návod, T - Mobil, MOBI, Modrá LED, T Mobil, GPRS, Přídavný software