GPRS roaming v Maďarsku: mobilní internet bez problémů

Stejně jako v mnoha dalších zemích funguje také v Maďarsku. Cestou na dovolenou jsem strávil více než šest hodin na letišti v Budapešti, měl jsem tedy dostatek času datový roaming vyzkoušet.

Opět jen poznamenávám, že test probíhal s mobilem Sony Ericsson T68i; mám i Siemens S55, ovšem s ním se mi nedaří příliš komunikovat přes Bluetooth, navíc připojení přes GPRS a program Siemens GPRS mi funguje jen s Eurotelem; na důvod jsem zatím nepřišel.

Eurotel i T-Mobile běží bez problémů

Partnerem Eurotelu pro GPRS roaming je v Maďarsku Vodafone. Při prvním připojení data téměř netekla, sítí se protáhlo jen několik bajtíků za sekundu. Po připojení a odpojení bylo už vše v pořádku a připojení k internetu fungovalo bez problémů. Samozřejmě jen tam, kde byl signál, což byl ve staré budově letiště trochu problém; v nové už nikoliv. Podle testu rychlosti Mistralu se průměrný datový tok pohyboval okolo 25 kb/s – konkrétní měření po pětiminutových intervalech: 21,9 kb/s, 25,9 kb/s, 16,9 kb/s, 26,5 kb/s, 18,2 kb/s. Rychlost u GPRS závisí na vytížení sítě a to je na letišti docela vysoké. V běžně osídlených oblastech potečou data jistě rychleji.

Partnerem T-Mobilu je Westel. Všechny testy připojení probíhaly se spuštěným programem GPRSpeed plus, který díky komprimaci dat dosahuje vyšších přenosových rychlostí. Průměrný datový tok byl vyšší než u Eurotel, okolo 35 kb/s; stejnou zkušenost mám i v Německu a Rusku. Konkrétní měření v pětiminutových intervalech: 48 kb/s, 29 kb/s, 34 kb/s, 24 kb/s, 31,4 kb/s, 28,3 kb/s. Zkrátka komprimace pomáhá.

Za kolik?

Spojení bylo v případě Eurotelu i T-Mobilu stabilní, nepadalo. Wapování fungovalo v obou sítích rovněž bez problému. Cena za datování u T-Mobilu je stejná pro všechny sítě kdekoliv na světě, platíte 23 haléřů za kilobajt, za účtovací jednotku 100 kB tedy 23 korun; megabajt vyjde na 230 korun. WAP stojí u TMO 1,47 korun za kB, jednotka je 10 kB. U Eurotelu se ceny liší dle sítě, v níž jste přihlášeni. Za kilobajt zde zaplatíte téměř 40 haléřů (s daní), za megabajt je to tedy 400 korun. WAP vás bude stát stejně, účtovací jednotka je rovněž 100 kB; WAP je tedy evidentně nepříliš výhodný. Eurotelu funguje v Maďarsku i HSCSD, a sice v síti Pannon (900 MHz); cena za minutu hovoru je 29,80 korun s daní.

Je jasné, že mobilní datování v zahraničí je trochu drahý špás, ale v mnohých případech užitečnost této funkce vyváží i její vysokou cenu. Při brouzdání internetem je vhodné vypnout obrázky a používat textové verze webů. Ale to je snad jasné. Mimochodem, Oskar s GPRS roamingem počítá do konce tohoto roku. Důvod, proč ho stále nemá, je celkem jasný: zákazníků, kteří by tuto službu využili, zase tolik není.

Nemusíte nic měnit

Pokud chcete používat v zahraničí GPRS v roamingu, nemusíte měnit žádná nastavení v mobilu nebo počítači. Vše funguje tak, jako v Česku – to je pro zákazníka velká výhoda, protože nemusí zjišťovat přípojné body, nastavení DNS apod. To samé u běžného vytáčeného připojení – zkrátka voláte na číslo do Česka. Výjimkou je služba Eurotel Global Access, kde se připojujete k lokálnímu bodu operátora AT&T, kdy může být připojení levnější než při volání na české číslo. Více o Global Access v tomto článku.

Na letišti v Budapešti je WiFi

Mimochodem, v nové budově se lze připojit k internetu pomocí WiFi, pokud máte patřičné vybavení. Připojení s notebookem občas vypadávalo, signál byl totiž dle ukazatele dost slabý. S iPaqem jsme naopak žádné problémy neměli, spojení drželo překvapivě stabilně. Připojení je zdarma, je ale nutné nastavit i bezdrátového připojení možnost získat IP adresu ze serveru DHCP a mít dynamicky přidělované DNS.

Diskuze (8) Další článek: DreamCom: posíláme SMS z internetu jako za starých časů

Témata článku: , , , , , , Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Pro +, Maďar, MADA, Mad, GPRS, Mobil, MOBI, Pětiminutový interval, České číslo, Mistral