GSM pager: mobilem proti krádeži auta

Nenechte si ukrást auto. Zkuste využít zajímavou možnost ochrany automobilu proti krádeži pomocí kombinace mobilního telefonu a autoalarmu.
Nenechte si ukrást auto. Zkuste využít zajímavou možnost ochrany automobilu proti krádeži pomocí kombinace mobilního telefonu a autoalarmu.

GSM Pager je mobilní telefon propojený s autoalarmem, který v případě poplachu zavolá na předem nastavená telefonní čísla. Výhody takového řešení jsou jasné: neomezený dosah daný pokrytím operátora (autopager má dosah pouze ve stovkách metrů), umožňuje odposlech prostoru automobilu, je možné nastavit volání na několik telefonních čísel zároveň (pevných i mobilních), možnost využití například v chatách, garážích, atp. Není problém použít mobilní telefon samostatně k běžnému volání.

Co se skrývá pod kapotou

Teď trošku podrobně. Celé tajemství je ukryté v plastikové krabičce cca 60 x 165 x 35mm, z které vyčnívá anténa mobilního telefonu. Po jejím otevření (tři šroubky) najdeme dnes už lehce výběhový duální telefon Ericsson t1018 spojený přes systémový konektor s řídícím obvodem. Tady si neodpustím výtku na zpracování: zatím co deska obvodu je alespoň přilepená lepidlem (Lukopren?) a odtrhnout ji nebude tak snadné, milý Ericsson drží pouze na oboustranné lepící pásce a nevím jak bude vypadat po několika měsících drncání v autě.

Na desce řídícího obvodu jsou konektory pro zapojení napájení z autobaterie (akumulátor telefonu slouží jako záložní), aktivační vstup z autoalarmu, přípojku pro nastavení polarity aktivačního vstupu, červenou a zelenou led diodu a konečně tlačítko pro konfiguraci pageru.

Kdy pager zazvoní?

Pager reaguje na:
  • Poplach od alarmu automobilu - pokud je delší než tři sekundy, dojde k volání na jedno až tři libovolná telefonní čísla (při přijmutí hovoru uslyšíte každých pět sekund pípnutí). Je možné nastavit délku volání (vyzvánění) a jejich počet na každém z čísel.
  • Poplach při odpojení autobaterie - v případě výpadku napájení na patnáct a více sekund dojde opět k volání až na tři čísla, při přijmutí hovoru uslyšíte dvě krátká pípnutí po pěti sekundách. Tento poplach je možné deaktivovat.
  • Poplach při vybité baterii pageru - v případě poklesu kapacity akumulátoru na cca 1/4 volá na jedno telefonní číslo, při přijmutí hovoru uslyšíte tři pípnutí každých pět sekund. Tento poplach je také možné deaktivovat.

Programování pageru (kdy a kam volat) je celkem snadné a s pomocí podrobného návodu by nemělo dělat problémy. Samotnou montáž do automobilu je vhodnější svěřit odbornému servisu, cena by neměla překročit 500 korun včetně DPH (asi tak dvě hodiny práce).

Najděte si svoje ukradené auto

Zajímavou možnost nabízí toto zařízení v kombinaci s kartami typu Location Based Service od Eurotelu nebo Paegas Locator od Paegas, které umí pomocí krátkých textových zpráv, počítače a speciálního softwaru poměrně přesně zjistit pozici telefonu vybaveného touto kartou. Tyto aktivační karty byly představeny na loňském Invexu, bližší informace o tom, jak fungují, chystáme.

GSM Pager se prodává jako samostatný modul bez mobilního telefonu za 5700 Kč, s telefonem Ericsson t1018 za 8900 Kč, s telefonem a aktivační kartou (předplacenou) Paegas nebo Eurotel za 9400 Kč. Ceny jsou pouze orientační; přesné najdete na webu firmy Autotop.

Diskuze (13) Další článek: Nejlepší mobil 2001: výsledky největší ankety o mobilech v Česku

Témata článku: , Ukradené auto, Pager, Mobil, Auto, Krádež, Pro +, GSM, MOBI