Guust Hilte: i slepí mohou používat dotykové mobily (koncept)

V současné módní vlně dotykových telefonů jako by se zapomnělo na nevidomé a slabozraké. I oni potřebují užívat mobilní telefony, což je pro ně při absenci hmatové orientace na ovládacích prvcích prakticky nemožné.

Se zajímavým řešením přichází Guust Hilte a jeho zařízení, které si dává za úkol možnost psát texty naprosto poslepu. Prototyp tohoto prozatím bezejmenného zlepšováku vypadá tak trochu jako vejce, ovšem jeho nejdůležitější část je zploštělá. Na této plošině pak najdete (resp. nahmatáte) shluk rýh (autor konceptu je nazývá stružkami). Právě ty vynahrazují chybějící hmatový vjem: pohybem palce po jejich dráze bude uživatel psát jednotlivá písmena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Autorovou konečnou vizí je umístit svou plochu plnou stružek na záda mobilních telefonů, což by v kombinaci s překlápěním telefonu na bříško a zpět umožnilo zrakově postiženým mobilistům jednoduché odesílání textových zpráv. Vynález má šanci na úspěch. Tedy pokud se uživatelé nerozhodnou přece jen zůstat u úplně obyčejné alfanumerické klávesnice...

Zdroj: www.idportal.nl

Další fotky konceptu: www.engadget.com

Diskuze (8) Další článek: 3G O2: nově také Mělník, Sokolov, Vsetín a Domažlice

Témata článku: , Dot, Dotyk, Nejdůležitější část, MOBI, Mobil, Koncept