Ha-vel: „Chceme být 4. mobilním operátorem“

Na trhu působí už 15 let a teď deklaruje svůj zájem stavět sítě LTE. K návrhu podmínek aukce má ha-vel několik zásadních připomínek. Vezme je ČTÚ v úvahu?

Telekomunikační skupina ha-vel zastoupená v ČR společností ha-vel internet s.r.o. má zájem stát se 4. plnohodnotným mobilním operátorem v ČR. Společnost zájem deklarovala v připomínce zaslané Českému telekomunikačnímu úřadu v rámci veřejné konzultace k návrhu podmínek aukce volných frekvencí. Kromě nedávné spekulace týdeníku Euro je to první známé jméno zájemce o post 4. operátora.

Naše společnost dnes provozuje 5. největší telekomunikačí infrastrukturu na bázi Ethernet/flat IP, plně přizpůsobenou a kompatibilní se záměrem vybudování nové mobilní sítě. Naší vizí je vybudovat plnohodnotnou síť pouze na bázi LTE, resp. LTE advanced s plnohodnotným portfoliem poskytovaných produktů, včetně hlasových a SMS služeb, které dnes u stávajících operátorů v rámci LTE nejsou řešeny s nejvyšší prioritou (což je dáno tím, že drtivá většina operátorů již provozuje stávající GSM sítě podporující tyto produkty),“ deklaruje ha-vel.

Klepněte pro větší obrázek'
Webové stránky společnosti ha-vel

Společnost ha-vel podává několik připomínek k návrhu podmínek ČTÚ. Například předkupní právo na frekvence v pásmu 1800 MHz a 2600 MHz pro toho účastníka aukce, který vydraží příděl v pásmu 800 MHz, asymetrické terminační poplatky a hlavně stanovení ceny, kterou si budou moct stávající mobilní operátoři říct o zajištění tzv. národního roamingu.

O společnosti ha-vel internet

  • vznikla v roce 1996 ve Frýdku – Místku
  • za 15 let svého působení na trhu vypracovala
    z lokálního poskytovatele internetového
    připojení ve významného telekomunikačního
    operátora s celostátní působností, poskytujícího
    komplexní IT řešení především v segmentu
    středních a velkých firem
  • disponuje národní páteřní, ale i mezinárodní sítí,
    má datová centra v Praze, Ostravě, Brně
  • zakládá si na individuální péči o zákazníka

Ha-vel požaduje také méně byrokracie ve spojitosti s výstavbou sítě (včetně zjednodušení umístění základnových stanic na památkově chráněné objekty) a povinnost kolokace (sdílení stožárů) pro stávající operátory.

Své připomínky zakončuje společnost konstatováním, že pouze vybudování nové mobilní sítě je reálným scénářem vedoucím ke zvýšení konkurenčního prostředí a základním předpokladem úspěšného vstupu nového subjektu na český mobilní trh.

Diskuze (27) Další článek: Samsung Omnia M: půjde proti Lumiím

Témata článku: , , , , Operátor, MOBI, Základní předpoklad, Mobilní operátor, Mobil, Známé jméno