Handspring Treo 600: starý dobrý Palm (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Treo 600 je komunikátor, který vychází z kapesních počítačů Palm. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a skutečně velmi pohodlné ovládání, z něhož by si ostatní výrobci mohli vzít příklad.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 megarecenze pro ty, kdo mají čas 
 •
parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

Handspring Treo 600 je komunikátor. Vychází z kapesních počítačů Palm, díky vestavěnému GSM/GPRS modulu se s ním lze připojit k internetu a využívat funkce jako je e-mail, internetový prohlížeč a další. Abyste s sebou nemuseli nosit i běžný mobil, dá se s Treem navíc také poměrně pohodlně telefonovat. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při srovnání s mobilními telefony je Treo 600 s rozměry 112 × 60 × 22 mm docela velké zařízení, v měřítku komunikátorů je to ovšem doslova drobek. Rozměrům není přímo úměrná hmotnost, ale 175 g stále není nic hrozného. Stříbrné kryty jsou plastové, nedají se vyměňovat, vyměnitelná není ani baterie. Konstrukce je díky tomu opravdu velmi pevná, mám pocit, že držím solidně zpracovaný produkt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti s platební kartou • zadní hrany jsou silně zaobleny

Nad hranatou krabičkou Trea ční masivní anténa, dvě tlačítka na levém boku slouží k ovládání hlasitosti zvonění a sluchátka, nahoře je tlačítko-vypínač. Krátké stisknutí vypne kapesní počítač, delší podržení pouze telefonní část.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail bočních tlačítek, antény a ovladačů na horní plošce

Vedle vypínače na horní plošce komunikátoru je mechanický přepínač stylu vyzvánění, mezi oběma tlačítky objevíme okénko infraportu a za ním dva sloty. Jeden je určen pro kartu SIM, do druhého slotu patří paměťová karta SD nebo MMC. Svými zkušenostmi s výdrží zatím nemohu příliš sloužit. Zkušenosti uživatelů říkají, že se lze snadno dostat ke čtyřem až pěti dnům na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovladače na horní ploše, sloty pro SIM a paměťovou kartu

V rohu komunikátoru je zastrčeno ovládací pero, za ním je objektiv vestavěného fotoaparátu, kousek vedle mřížka hlasitého reproduktoru a konektor pro připojení externí antény. Ve spodní části Trea je systémový konektor a zdířka pro připojení osobní handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail objektivu a otvoru pro ovládací pero • konektor a zdířka pro handsfree

Klávesnici do každého chytrého telefonu

Veškeré texty se zadávají pomocí malé klávesnice. Rozložení tlačítek je stejné jako u počítače, některé zvláštní znaky a velká písmena jsou k dispozici po stisknutí přeřazovačů. Modře zvýrazněná část klávesnice píše tam, kde je to potřeba, rovnou čísla – například v aplikaci Telefon. Na klávesnici se píše jedním nebo dvěma palci a i když jsou tlačítka velice drobná, jde to s nimi pohodlně a velmi rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na klávesnici je opravdu velice pohodlné

Treo 600 má také dotykový displej, na který se sahá perem ukrytým v otvoru v pravém rohu komunikátoru. Často ho ale nebudete potřebovat, protože ovládání je doslova geniálně vymyšleno tak, abyste téměř všechno zvládli pomocí tlačítek. Tuto vlastnost Handspringu velmi chválím.

Displej: hm ...

Barevný displej zobrazí netypických 3 475 barev a má rozlišení pouze 160 × 160 bodů. Současné kapesní počítače této třídy už přitom většinou nabídnou jemnější rozlišení 320 × 320 bodů. Pasivní displej je velmi jasný, hrubý rast mu ale škodí, nedokáže kvůli němu kvalitně zobrazit obrázky.

 Na hrubém displeji je sebeostřejší fotografie rozmazaná

Displej po nějaké době zhasne a automaticky se tím zamkne klávesnice. Rozsvícení displeje je otázkou stisknutí jednoho tlačítka, klávesnice se odemkne po potvrzení. Přístup k Treu 600 může být chráněn heslem a počítač se sám dokáže při různých situacích zamknout.

Operační systém: Palm se nemění

Z původních počítačů Palm ovšem nevychází jen rozlišení displeje. Nebýt barev, nepoznal bych, že nemám v ruce svůj stařičký, šest let starý PalmPilot. Spartánský design má však jednu obrovskou výhodu: Treo 600 s PalmOS verze 5.2.1 je naprosto úžasně rychlé.


Správce programů je stejný jako v minulém století

Treo 600, které jsem používal, nebylo lokalizované, distributor ale počeštění chystá.

Programy a Palm

Velkou výhodou počítačů třídy Palm je ohromné množství dostupných aplikací. Přímo v paměti najdeme kromě běžných „palmovských“ aplikací i e-mailový a webový prohlížeč, aplikace pro práci s SMS i MMS. Dostanete také program Documents To Go, který umí pracovat s dokumenty Microsoft Wordu a tabulkami Excelu.

Paměť v Treu 600 má kapacitu 32 MB, pro uživatele je z ní k dispozici 24 MB. To je u Palmu nadmíru dostatečná nadílka, zvlášť když lze ještě využít slot pro paměťovou kartu.

Kromě možnosti instalovat nové aplikace je typickou vlastností komunikátoru výměna dat. Začíná to synchronizací s počítačem. K Treu dostanete obvyklý program Palm Desktop, což je aplikace pro organizaci času na stolním počítači. Na dodávaném CD je ale i synchronizátor s Microsoft Outlookem..

 
Prostředí programu PalmDesktop

S počítačem se Treo propojí dodávaným kabelem nebo infračerveně, Bluetooth bohužel není k dispozici, snad později ve formě dokoupitelné SD karty. Pro bezdrátové spojení se světem Treo nabízí GPRS třídy 10.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový kabel s tlačítkem pro synchronizaci a odbočkou pro připojení nabíječky 

Funkce pro telefonování: je to komunikátor, ale umí

Treo lze používat jako běžný mobilní telefon. Zvuk při telefonování je výborný a dostatečně hlasitý, s použitím funkce hlasité handsfree ale občas rezonuje. Adresář využívá sdílenou paměť, nemísí se s kontakty na kartě SIM, které sice můžete vyvolat, ale je to velmi pomalé a nepohodlné. Vyhledávání v seznamu probíhá postupným zadáváním počátečních písmen jména nebo příjmení, výběr se postupně zužuje.

   
Vyhledávání v telefonním seznamu • detail kontaktu  • displej při hovoru 

Aplikace Telefon zobrazí na displeji tlačítkovou klávesnici, ale rychlejší než vytahovat pero je použít pro vytáčení čísel modře zvýrazněná tlačítka hardwarové klávesnice.

 
Klávesnice na displeji • zadávání telefonního čísla • oblíbené položky

Vyzváněcí melodie jsou vícehlasé, přepnutím přepínače na horní straně se utlumí zvuky a Treo bude při příchozím hovoru vibrovat. Komunikátor nepodporuje vyzváněcí profily, neexistují skupiny volajících ani filtrování hovorů. K jednotlivým jménům lze však individuálně přiřadit jinou vyzváněcí melodii a také obrázek, který se při příchozím hovoru ukáže přes celý displej.

Zprávy: textovky a ememesky

Editor pro psaní textových zpráv je jednoduchý, na celý displej se vejde osm hodně dlouhých řádků textu. Příjemce lze vybírat z adresáře, zprávy se mohou poslat na více čísel najednou. Delší SMS než 160 znaků se rozdělí na více částí.

   
Psaní SMS, nabídka smajlíků a předpřipravených textů, příchozí zprávy

Užitečná funkce je Chat. Aktivuje se pokaždé, když si s někým navzájem vyměníte zprávy. Konverzace potom není roztroušena v seznamu příchozích SMS, ale všechno se sloučí do jednoho celku.

 
Konverzace s jednou osobou se skryje pod jednu položku
Chat thread • a takhle to potom vypadá

Do zpráv MMS lze vložit fotografii nebo kresbu – fotografii lze kromě toho i upravit, jednoduchým nástrojem do ní například dokreslit šipku.

Používání e-mailového prohlížeče v Treu 600 je velmi pohodlné. Lze v něm použít až pět účtu a nebýt chybějící lokalizace v testovaném kusu, nemohl bych si nijak stěžovat.

   
Přehled e-mailů ve schránce • průběh stahování • čtení e-mailů • posílání zprávy

Funkce kapesního počítače

Kalendář: na pohled nijak se neliší od kalendáře ostatních kapesních počítačů Palm. Podrobnější zkoumání ale prokáže, že kalendář nabízí zajímavé možnosti, například zadat plovoucí události, definovat šablony, přidávat položky typu Deník.


Kalendář 

Úkolovník: také vypadá podobně, je však svázán s kalendářem a úkoly přiřazené konkrétnímu dni se zobrazí s ostatními naplánovanými položkami. Z kalendáře lze rovněž úkol odškrtnout jako splněný.

Poznámky: jednoduchá aplikace pro práci s textovými poznámkami.

Kalkulačka: Handspring do svých produktů dává vylepšený typ, jaký v jiných Palmech nenajdete.

Webový prohlížeč: Treo používá internetový a wapový prohlížeč Blazer. Je zajímavý tím, že webové stránky procházejí před stáhnutím do komunikátoru serverem, který je upraví do podoby vhodné pro mobilní zařízení. Důsledkem toho je menší množství přenášených dat.

   
Záložky a internetové stránky v prohlížeči Blazer

Pár slov o fotoaparátu

Vestavěný fotoaparát dokáže pořizovat snímky v rozlišení 640 × 480 bodů, v případě potřeby lze formát zmenšit na 160 × 120 bodů. Žádné další nastavení, které by se nějak dotýkalo samotných obrázků, však není možné.

  
Snímaná scéna na displeji • přehled pořízených obrázků • prohlížení fotografií

Snímky z Trea patří ve srovnání s ostatními fotomobily spíše do průměru, jsou po celé ploše mírně rozmazané, často se setkáte s „vypálenými“ plochami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z Trea 600

Velmi záleží na ceně

Treo 600 může ve srovnání s jinými současnými multimediálními komunikátory vypadat trochu chudě, ale naprosto přirozeně a pohodlně se ovládá. Takový pocit u jiných zařízení této kategorie nemám, u nich jde často o kompromis, který při používání vadí. Velmi důležitá je cena, která byla stanovena na 27 938 Kč včetně DPH a obávám se, že to je hodně. V době, kdy T-Mobile prodává špičkové MDA II za pouhých 21 tisíc korun, to asi bude mít Handspring těžké.

Treo 600 je ale výborný komunikátor, který se velmi příjemně používá. Nebude to masový produkt, ale uživatelům, kteří třeba právě z této recenze poznali, že jim nabídne přesně to, co potřebují, bude dokonale vyhovovat.

Plusy a mínusy

+ propracované ovládání jednou rukou
+ úžasná rychlost
+ velká výdrž

– malé rozlišení displeje
– málo podporovaných barev
– nezaznamenávají se přenesená data
– chybí podpora bezdrátových technologií (Wi-Fi, Bluetooth)

Infobox

Komunikátor Treo 600
Zdroj: Handspring
Web: www.handspring.cz
Cena: 27 938 Kč


Kompletní parametry Trea 600 najdete v katalogu komunikátorů, pro další informace doporučujeme megarecenzi, nepřehlédněte ani rozsáhlou fotogalerii

Další článek: Xelibri 6 a 8: smyslná exotika do kabelky (test)

Témata článku: Palm, , Starý, Dobrý, Masivní anténa, Test, Masový produkt