Handspring Treo 600: starý dobrý Palm (velký test)

Treo 600 je komunikátor, který vychází z kapesních počítačů Palm. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a skutečně velmi pohodlné ovládání, z něhož by si ostatní výrobci mohli vzít příklad. Přečtěte si velkou recenzi s téměř sto padesáti obrázky.

Klávesnici do každého chytrého telefonu

Ačkoli Treo vychází z kapesních počítačů třídy Palm, nenajdeme na něm obvyklou plošku pro ruční zadávání znaků. Veškeré texty se totiž zadávají pomocí malé klávesnice. Tento přístup už Handspring použil dříve u obou modelů a protože Treo 270 se už neprodávalo ve variantě bez klávesnice, je zřejmé, že tento způsob ovládání uživatelům vyhovuje. Sám si klávesnici také nemohu vynachválit. Ačkoli jsem jako zasloužilý uživatel Palmů poměrně zručný v zadávání znaků pomocí zkratek Grafitti, klávesnice je výrazně pohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní na klávesnici je opravdu velice pohodlné

Rozložení tlačítek je stejné jako u klávesnice počítače, při zapnutí si dokonce můžete nastavit polohu znaku Z, která je různá na anglické i německé klávesnici. Některé zvláštní znaky a velká písmena jsou k dispozici po stisknutí přeřazovačů, je zde také mezerník, klávesa pro mazání i zlomení řádku. Zvláštní tlačítka jsou určena pro vstup do nabídky a pro vyvolání správce aplikací. Modře zvýrazněná část klávesnice píše tam, kde je to potřeba, rovnou čísla – například v aplikaci Telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail modře zvýrazněných tlačítek s čísly • ve spodní řadě jsou funkční klávesy

Na klávesnici se píše jedním nebo dvěma palci a i když jsou tlačítka velice drobná, jde to s nimi pohodlně a velmi rychle. Takovou klávesnici bych chtěl mít i na běžném mobilu.

Treo 600 má také dotykový displej, na který se sahá perem ukrytým v otvoru v pravém rohu komunikátoru. Často ho ale nebudete potřebovat, protože ovládání je doslova geniálně vymyšleno tak, abyste téměř všechno zvládli pomocí tlačítek. Pomůže při tom zejména čtyřsměrná kurzorová klávesa s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Jen velmi málo standardních aplikací nelze pohodlně ovládat jednou rukou bez použití dotykového displeje. Tuto vlastnost Handspringu velmi chválím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky čtyřsměrnému tlačítku a výborně vymyšlenému ovládání
není třeba skoro vůbec používat dotykový displej

Displej: hm ...

S chválou ale nebudu pokračovat u displeje. Barevný displej zobrazí netypických 3 475 barev, což by zase tolik nevadilo, kdyby neměl rozlišení pouze 160 × 160 bodů. Se stejným rozlišením přišel Palm už v roce 1996 a je zvláštní, že k němu Handspring znovu sáhl. Současné kapesní počítače této třídy už totiž většinou nabídnou jemnější rozlišení 320 × 320 bodů.

Pasivní displej je velmi jasný, hrubý rast mu ale škodí, nedokáže kvůli němu kvalitně zobrazit obrázky. Nepříjemná je také „duha“ tekutých krystalů, která se objeví při silnějším tlaku perem na displej.

 Na hrubém displeji je sebeostřejší fotografie rozmazaná

Dobře je řešeno šetření energie a ochrana proti neopatrnému stisknutí tlačítka. Displej po nějaké době zhasne a automaticky se tím zamkne klávesnice. Rozsvícení displeje je otázkou stisknutí jednoho tlačítka, klávesnice se odemkne po potvrzení. Je to pohodlné a rychlé.

U komunikátorů, které bývají plné choulostivých dat, je důležitá bezpečnost. Přístup k Treu 600 může být chráněn heslem a počítač se sám dokáže zamknout při různých situacích: při vypnutí, po uplynutí nastavené doby, v přesně zadanou hodinu a minutu. Zamknutí po nastavené době nečinnosti se mi ale nepodařilo ověřit, počítač zůstával stále nezamčený

 
Nastavení zamykání systému

Operační systém: Palm se nemění

Z původních počítačů Palm ovšem nevychází jen rozlišení displeje. Nebýt barev, nepoznal bych, že nemám v ruce svůj stařičký, šest let starý PalmPilot. Nijak zvlášť se nezměnil správce aplikací, styl grafiky nabídky a tlačítek, prakticky shodný je kalendář, úkolovník i aplikace pro poznámky. Říká se, že dobré věci se nemají měnit, ale také se říká „všeho s mírou“.


Správce programů je stejný jako v minulém století

Spartánský design má však jednu obrovskou výhodu: Treo 600 s PalmOS verze 5.2.1 je naprosto úžasně rychlé. Pánové ze Symbianu a Microsoftu, výrobci chytrých telefonů – vezměte si Treo do ruky a podívejte se, jak má vypadat svižný operační systém! K čemu jsou uživateli grafické serepetičky, když musí sekundu čekat na otevření telefonního seznamu nebo přehledu zpráv? Za rychlost dokážu Treu odpustit i absenci souborového systému a špatný multitasking – ten se projevuje například nemožností odskočit si při stahování webové stránky do jiné aplikace.

Treo 600, které jsem používal, nebylo lokalizované a zatím pro něj neexistovala ani malá čeština, aby se daly psát české znaky a správně se na displeji zobrazovaly háčky a čárky. Až se ale Treo u nás začne oficiálně prodávat (mělo by to být koncem ledna), k dispozici by už mohla být i plná lokalizace. Distributor s počeštěním rozhodně počítá.


V následující kapitole se dozvíte o programech dodávaných k Treu, zaměřím se také na synchronizaci a hlavně na použitelnost komunikátoru při telefonování

Témata článku: Palm, , Stejné příslušenství, Velký test, Test, Masivní anténa, Důležitá bezpečnost, Dobrý, Vestavěné sluchátko, Velký, Duha, Neúspěšný pokus, Masový produkt, Starý