Handspring Treo 600: starý dobrý Palm (velký test)

Treo 600 je komunikátor, který vychází z kapesních počítačů Palm. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a skutečně velmi pohodlné ovládání, z něhož by si ostatní výrobci mohli vzít příklad. Přečtěte si velkou recenzi s téměř sto padesáti obrázky.

Rychlé odkazy

 minirecenze pro ty, kteří spěchají 
 •
parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Palm v současné době příliš nezasahuje do boje mezi výrobci chytrých telefonů a komunikátorů. Dominantní Symbian, zastoupený především Nokií, může trápit pouze Microsoft se svými odrůdami systému Windows Mobile, potom je dlouho nic a až potom PalmOS, Linux a proprietární operační systémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Trea 600, černá varianta je určena pro sítě CDMA, má ji také v nabídce operátor Orange

Na světě přesto najdeme několik komunikátorů založených na operačním systému PalmOS. Nejznámější jsou předchůdci testovaného Trea 600, černobílý model 180 a barevný 270. V Americe najdeme také komunikátory značky Kyocera a na Palm v jednom svém nedávno uvedeném mobilu vsadil i Samsung. Microsoft má ovšem širší základnu a se Symbianem zatím PalmOS nelze vůbec srovnávat.

Tip: kompletní přehled chytrých telefonů a komunikátorů s PalmOS najdete na webu výrobce

Handspring Treo 600 je komunikátor. Vychází z kapesních počítačů Palm, díky vestavěnému GSM/GPRS modulu se s ním lze připojit k internetu a využívat funkce jako je e-mail, internetový prohlížeč a další. Abyste s sebou nemuseli nosit i běžný mobil, dá se s Treem navíc také poměrně pohodlně telefonovat. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Design, konstrukce: ryze funkční

Při srovnání s mobilními telefony je Treo 600 s rozměry 112 × 60 × 22 mm docela velké zařízení, v měřítku komunikátorů je to ovšem doslova drobek. Rozměrům není přímo úměrná hmotnost, ale 175 g stále není nic hrozného.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti s platební kartou a Siemensem SX1 

Design nemá příliš smysl posuzovat z výtvarného hlediska, je ryze funkční. Verze Trea pro mobilní sítě GSM má stříbrnou barvu, model pro americké sítě je černý. Stříbrné kryty jsou plastové, nedají se vyměňovat, vyměnitelná není ani baterie; na komunikátoru skutečně kromě ovládacího pera není žádná odnímatelná část. Konstrukce je díky tomu opravdu velmi pevná, mám pocit, že držím solidně zpracovaný produkt. Zatímco přední část komunikátoru je hranatá, hrany v zadní části jsou silně zaobleny, aby se Treo dalo pohodlně držet v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní hrany jsou silně zaobleny

Nad hranatou krabičkou Trea ční masivní anténa, která evokuje dnes již legendární mobily Ericsson. Dvě tlačítka na levém boku slouží k ovládání hlasitosti zvonění a sluchátka, nahoře je tlačítko-vypínač. Krátké stisknutí vypne kapesní počítač, delší podržení pouze telefonní část. Treo potom funguje jako samostatné PDA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail bočních tlačítek, antény a ovladačů na horní plošce

Hodily by se jistě informace k výdrži na jedno nabití, ale svými zkušenostmi zatím nemohu příliš sloužit, baterii jsem nevybil tolikrát, aby byly výsledky reprezentativní. Výrobce udává, že v ideálních podmínkách vydrží Treo v pohotovosti až deset dnů, doba hovoru je odhadnuta na šest hodin, v případě vypnutého telefonu prý stačí kapesní počítač dobíjet až po čtyřech týdnech. Zkušenosti uživatelů říkají, že se lze snadno dostat ke čtyřem až pěti dnům na jedno nabití. Poklepáním na ikonu baterie v titulním pruhu správce aplikací se dozvíte, kolik procent energie ještě v akumulátoru zbývá.

 Lišta se zbývající kapacitou akumulátoru

Vedle vypínače na horní plošce komunikátoru je mechanický přepínač stylu vyzvánění: hlasité nebo vibrační. Mezi oběma tlačítky objevíme okénko infraportu a za ním dva sloty. Jeden je určen pro kartu SIM, kterou lze vyjmout a vložit i v zapnutém stavu, do druhého slotu patří paměťová karta. Treo podporuje formáty SD a MMC, přičemž slot je typu SDIO, takže kromě paměti je využitelný i pro komunikační kartu – například GPS, Wi-Fi nebo Bluetooth. Otázkou samozřejmě zůstává dostupnost ovladačů pro tento typ zařízení, ale krok ze strany Handspringu byl učiněn. Na čelní hraně ještě poblikává kontrolka, podle které například zjistíte, zda je telefon v Treu aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovladače na horní ploše, sloty pro SIM a paměťovou kartu

V rohu komunikátoru je zastrčeno ovládací pero, za ním je objektiv vestavěného fotoaparátu, kousek vedle mřížka hlasitého reproduktoru a konektor pro připojení externí antény. Na zadní ploše objevíme i otvor pro resetování přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail objektivu, otvoru pro ovládací pero, mřížka hlasitého reproduktoru

Konektor ve spodní části Trea je stejný jako u předchozích modelů, lze tedy využít stejné příslušenství. Vedle konektoru je zdířka pro připojení osobní handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Systémový konektor a zdířka pro osobní handsfree


V další kapitole článku se zhodnotím klávesnici a displej, zmíním také výhody a nedostatky použitého operačního systému

Témata článku: Palm, , Stejné příslušenství, Masivní anténa, Masový produkt, Velký, Test, Duha, Důležitá bezpečnost, Neúspěšný pokus, Velký test, Starý, Vestavěné sluchátko, Dobrý