Harmony OS bude univerzální systém od Huawei pro všechna zařízení. Nabídne ho jako open source

Huawei dnes na vývojářské konferenci v Číně představil nový operační systém Harmony OS. Jde o distribuovaný systém založený na mikrojádrové architektuře (podobně jako Fuchsia od Googlu) s podporou sdílených aplikací, díky čemuž bude použitelný na různých typech zařízení. Huawei počítá pro využití ve smartphonech, noteboocích, nositelném příslušenství, chytrých televizorech, reproduktorech a dalších zařízeních internetu věcí.

Klepněte pro větší obrázek

Šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu na úvodní keynote uvedl, že jeho firma vlastní systém vyvíjí už dva roky. Letos bude uvedena ostrá verze Harmony OS 1.0 a první zařízení, které na ní poběží, bude zařízení vlastní podznačky Honor. Měla by to být chytrá televize Honor Vision TV určená zatím pouze pro čínský trh. Více firma prozradí během dalších dnů konference. V příštích verzích systému se přidá podpora desktopů, virtuální reality a dalších zařízení.

Huawei si svůj multiplatformní systém nechce nechat pro sebe. Příští rok ho nabídne jako open source spolu s vlastním kompilátorem ARK pro různé programovací jazyky (C/C++, Java, JS, Kotlin a další). Právě název ARK v dřívějších spekulacích figuroval jako jeden z možných názvů samotného systému. V Číně se bude pro systém používat název Hongmeng.

Android na smartphonech zůstává

Harmony OS nabídne sdílený ekosystém a také podporu distribuovaných aplikací. Tím se vývojářům značně zjednoduší práce, protože bude stačit aplikaci naprogramovat pouze jednou se všemi vlastnostmi a systém už si sám „vyzobe“, které z nich použije pro práci a zobrazení na jednotlivých typech zařízení. Samozřejmostí bude plynulý přechod z aplikace běžící v jednom zařízení do druhého, distribuovaná architektura umožní dokonce sdílet hardware spárovaných zařízení kterýmkoli z nich.

Klepněte pro větší obrázek

Další důležitou vlastností je podpora aplikací naprogramovaných pro jiné platformy. Počítá se s podporou HTML5, Linuxu a samozřejmostí bude také podpora aplikací pro Android. Huawei klade velký důraz na bezpečnost nové platformy. Na rozdíl od Androidu nedovolí přístup na úrovni rootu, čímž případnému útočníkovi omezí kontrolu nad systémem. Celkovou bezpečnost má zvýšit nasazení formální verifikace (TEE) s pokročilou kontrolou kódu.

Uvedení Harmony OS rozhodně neznamená odstřižení se od Androidu ve smartphonech Huawei. Richard Yu uvedl, že primárním systémem v chytrých telefonech nadále zůstává systém Googlu, ale pokud by to situace vyžadovala, firma bude prakticky ihned (během 1 až 2 dní) schopná přejít na Harmony. Platforma bude zatím primárně sloužit jako ekosystém pro IoT a chytrou domácnost. Půjde zároveň o přímou konkurenci multiplatformního systému Fuchsia, který vyvíjí Google.

Diskuze (31) Další článek: INFOGRAFIKA: Jak šel čas s Notem a stylusem. Samsung shrnuje osmiletou evoluci

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Pro +, Java, Aplikace, Source, SOUR, Jak, Open source, Internet, Univerzální systém, Systém, Hongmeng, Huawei Richard Yu, Windows Mobile, Harmony, Open-source, Honor Vision,