HERE Auto: auta v cloudu a senzory v mobilu

Nokia dnes představila HERE Connected Driving - rozšířené navigační služby. Kromě navigace bude auto komunikovat s cloudem a senzory v autě zase s mobilem.

Nokia a její HERE služby nejsou v kartografickém ani automobilovém průmyslu žádným nováčkem. Nokia v minulosti uzavřela několik smluv pro poskytování svých mapových podkladů a služeb s velkými hráči, jako je BMW, Toyota a další. Dnes Nokia představuje další rozšíření s cílem vytvořit tzv. „Connected Car”, tedy auto komunikující všemi směry, třeba i s aplikací ve vašem smartphonu. V Nokii jsou přesvědčení, že navigace prostě nemá dále zůstávat pouhou navigací, ale má být mnohem chytřejší. Nové služby sdružené pod názvem HERE Connected Driving v začátku nabídnou

  • před jízdou plánování trasy na webu here.com nebo v aplikaci na smartphonu
  • při jízdě turn-by-turn hlasovou navigaci v 95 zemích světa s aktuální dopravní situací a cenami paliva
  • na konci jízdy možnosti parkování a navigaci uvnitř budov
Klepněte pro větší obrázek 
Takhle si Nokia představuje rozšíření navigace - volné parkování nebo třeba ceny paliva (obrázek: Nokia Conversations)

HERE Auto a HERE Auto Cloud

Má být něčím, co bychom mohli nazvat rozšířením navigace. Kromě turn-by-turn hlasové navigace, která bude schopna pracovat i offline, bude poskytovat 2D, 3D i satelitní snímky včetně detailních snímků ulic. V budoucnosti budou moci výrobci aut díky uvolněnému SDK vyvíjet další aplikace, například hudební přehrávače nebo aplikace napojené na sociální sítě. HERE Auto Cloud bude potom při připojení online poskytovat nejen aktualizované informace o dopravní situaci, ale i zobrazovat kolony, uzavírky nebo blokace silnic. Kromě toho nabídne informace o tom, kde se najíst, kde zaparkovat, kde připojit elektromobil k dobití nebo kde natankovat nejlevnější palivo.

Klepněte pro větší obrázek 
Uvolněné SDK má automobilkám umožnit do palubních systémů přidávat další aplikace. (obrázek: Nokia Conversations)

HERE Auto Companion pro váš smartphone

Pro lepší komunikaci se samozřejmě nemohlo zapomenout na smartphony. Aplikace HERE Auto Companion bude dostupná nejprve pro Windows Phone 8, později však přibude i Android a iOS. Bude schopná naplánovat cestu, zpracovávat údaje ze senzorů v autě (stav paliva, talk pneumatik atd.) a v případě nutnosti na ně upozornit, umožní zamčení/odemčení auta, ovládání klimatizace a za pomocí známého Live Sight vám pomůže auto i najít, pokud byste si náhodou nepamatovali, kde jste o nechali zaparkované. Nokia také vylepšila engine pro získávání aktuální dopravní situace v HERE Traffic, takže aktualizace dopravní situace bude probíhat ještě častěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je nutno dotankovat? Nebo dofouknout pneumatiku? Mobilní aplikace vás na to upozorní. (obrázky: Nokia Conversations)

Nokia a její mapové podklady jsou jedno z mála posledních es v rukávu, kterými může Nokia výrazně zaujmout za současného pomalého, avšak slibného nárůstu prodejů svých Lumií s Windows Phone. Analytikové předpokládají, že v horizontu maximálně pěti let bude přístup k webovým datům o aktuální dopravní situaci a s tím spojené další služby, které jízdu či komunikaci zjednoduší, jedním z hlavních kritérií pro výběr nového automobilu. Proto jestliže zde má Nokia co nabídnout, je jedině správné, že svůj dlouhodobý výhled upírá i tímto směrem. Za tímto účelem se Nokia pokusí uzavírat další partnerství s výrobci automobilů, kteří budou mít zájem o zahrnutí HERE služeb do svých palubních systémů. Konkrétní demonstraci nového HERE Connected Driving Nokia předvede na International Motor Show, která se koná ve Frankfurtu od 10. září.

Diskuze (2) Další článek: Samsung Galaxy Gear: screen aplikace pro správu hodinek

Témata článku: Nokia, , , , Sen, Mobil, Nové auto, Clo, Plánování trasy, Connected car, Senzor, Auto, Dopravní situace, MOBI, Dlouhodobý výhled