Herní novinky: Monsters vs. Aliens a Rock 'n' Roll

Vesmírní vetřelci se utkají v boji s neméně hrozivými Monstry. Zabavte se s akčním puzzle v rytmu rock 'n' rollu.

Vyzkoušejte novinky na poli mobilních her: arkádu Monsters vs. Aliens podle stejnojmenného filmu, originální logickou hru Rock 'n' Roll, příběhově bohaté RPG Elven Chronicles a další logickou hru, která potrápí váš mozek, Pico Pix. Hry by měly být podporovány většinou v současnosti prodávaných i starších telefonů. Pokud si nejste jisti, zda je vybraná hra určena pro váš typ mobilu, ověřte si tuto skutečnost podle návodu v závěru článku.

Java hry - recenze - novinky ze světa mobilních her

Autor: Jiří Viktora, Norbert Lapčák


Monsters vs. Aliens

Další nový animák v kinech znamená obvykle další novou plošinovku na mobilních telefonech. Ani Monsters vs. Aliens (v českém filmovém překladu Monstra vs. Vetřelci 3D) nejsou výjimkou a vehementně se chtějí prosadit v souboji s dalšími reklamními tituly. Příběh se pochopitelně odráží na původní předloze filmového scénáře. Jedinou spásou před neznámými bytostmi z vesmíru je skupinka tajně budovaných monster. Pod ruku se vám tak dostanou hned dva hlavní hrdinové. Co hrdina, to odlišné prostředí. Obří Ginormica si náramně rozumí s ulicemi San Francisca a druhý zase preferuje ostrý boj na nepřátelské lodi vetřelců. Ve dvanácti úrovních si užijete obou charakterů do sytosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Šplháte, skáčete, házíte, mlátíte, ničíte… Však to znáte. Oba hrdinové jsou v mnoha směrech odlišní a vyžadují i trochu jinou herní taktiku. Včetně líbivých hlavních postaviček se potkáme i s různými nepřáteli a s jejich vychytralými vesmírnými technologiemi. Monsters vs. Aliens se nevyhnuli průměrné hratelnosti a horšímu grafickému zpracovaní. Obě dvě příšery v hlavních rolích se totiž velmi rychle ohrají a brzy spíše nudí než baví. Monsters vs. Aliens je dalším příkladem příkladem, že filmově-zábavná ideologie moderní doby ve hrách obecně neplatí a je určena pouze vyčleněné skupince skalních fanoušků.

Monsters vs. Aliens (arkáda):

  • k získání hry pošlete SMS ve tvaru CPS HDRKA na číslo 900 09 80 (cena 80 Kč)

Rock 'n' Roll

Ačkoliv podle názvu hry někteří z vás hádají další díl pecky Guitar Hero, není tomu tak. V názvu nejčastěji spojeném s hudebním žánrem se totiž skrývá slušná logická hra. Rock ´n´ Roll sází na poněkud praštěný příběh zkombinovaný s originální zábavou. Dostanete se do role roztomilé okaté kuličky se jménem Roll, který se vypraví záchránit svého bratra Rocka ze spárů další zlé kuličky s tesáky ostrými jako břitva. Nechce-li Roll, aby jeho bratr skončil v kamenolomu, musí se úspěšně dostat skrze několik úrovní, a to během tří etap, do kterých je hra rozdělená. Do toho ještě musí posbírat roztroušené noty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejenom název a příběh tvoří zábavný obal hry. Jak se zdá, autoři z Tag Games vsadili na úplnou originalitu, čemuž odpovídá i ovládání. I když jsem výše psal, že převezmete kontrolu nad Rollem, není tomu docela tak. Vy totiž ovládáte pouze obrazovku, která se může natáčet doprava nebo doleva a o ostatní se už Roll postará sám, samozřejmě s patřičným doprovodem gravitace. Zní to docela lehce, ale to není všechno. Ve všech úrovních jsou roztroušeny spousty pastí a nástrah, navíc je tady komplikace s měněním velikosti Rolla, ten se může buďto zmenšovat nebo zvětšovat. Suma sumárum, pravá zábava v originálním kabátku se slušnou grafikou. Co víc si od logické hry přát?

Rock 'n' Roll (logická):

  • k získání hry pošlete SMS ve tvaru CPS HWKMK na číslo 900 09 80 (cena 80 Kč)

Elven Chronicles

Nestává se často, abychom si mohli vyzkoušet opravdovou asijskou pecku, jakou jsou Elven Chronicles. Skrývá v sobě totiž typickou východní kvalitu a neprobádané končiny zajímavých příběhů. Hra je ryzím RPGčkem s tunami textu a nespočtem questů. Hned na začátku jste vrženi do víru událostí a dostanete se do role statečného rytíře a osobitého mága Elvena. Po prvním prozkoumání zjistíte, že okolní svět je vskutku kouzelný. Z obrázků můžete vidět jednoduchost, která se hemží barevností a v neposlední řadě dalšími bojovníky a NPC postavami, které čekají na navázání kontaktu. Jenže co by to nebylo za správné RPG, kdyby jste nemohli zlepšovat své schopnosti?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

V Elven Chronicles to jde hned v několika směrech, které není potřeba zbytečně rozepisovat, protože se řídí zažitými konvencemi. Každá nestvůra má navíc své specifické slabiny a naopak silné atributy, na které se musíte náležitě připravit. Okolní prostředí je skoro pořád stejné. Narazíte na lesy, hvozdy, vesnice, ale i hrady; prostě RPG, jak má být. Elven Chronicles se drží starých pravidel z konzole Super Nintendo a novinkám se brání zuby nehty, přesto skalním hráčům RPG určítě nabídne hodiny a hodiny hraní. Bohatým pokušením je také rozsáhlý děj, který na sebe postupně nabaluje další a další útržky a postupně tak odhalíte celé tajemství.

Elven Chronicles (RPG):

  • k získání hry pošlete SMS ve tvaru CPS HLRMQ na číslo 900 09 80 (cena 80 Kč)

Pico Pix

Jedná se o další logickou hru, možná trochu neprávem opomíjenou. I přesto, že hra nebyla nijak zvláštně mediálně „propíraná“, neznamená to, že si nezaslouží pozornost minimálně těch hráčů, kteří po večerech rádi potrápí šedou kůru mozkovou. Samotný princip přitom není nijak složitý. Na displeji se objeví jakási síť o rozměrech 15 × 15 hracích polí. Na okraji každého sloupce a každé řady na vás čeká několik čísel. Zní to skoro jako sudoku, ale princip je úplně jiný. Podle čísel totiž musíte určit správná pole, abyste vytvořili požadovaný obrázek. Na každou hru máte přiděleno 2 000 bodů, přičemž se za každý špatný tah body systematicky odečítají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

I když to všechno zní jednoduše, hra opravdu překvapí. Není problém se za několik málo okamžiků dostat z plného počtu bodů na nulu bez toho, abyste se někam vůbec pohnuli. Ale abych zbytečně nestrašil – po pár levelech se člověk do hry vžije a každý si najde svůj osobitý styl. Komu by štěstí opravdu nepřálo, má možnost využít nápovědy, která se nachází v pěkně ozvučeném herním menu. Hra se skládá z pěti lokací, v každé najdete deset úrovní. To zaručuje opravdu dlouhou hratelnost. K tomu přičtěte jednoduchou nenáročnou grafiku a tento logický hit se posouvá opět o něco výš v žebříčku oddechových her.

Pico Pix (logická):

  • k získání hry pošlete SMS ve tvaru CPS HVLRA na číslo 900 09 80 (cena 80 Kč)


Doplňující informace

Hry jsou v češtině nebo slovenštině, může se ale stát, že pro váš mobil nejsou lokalizovány. V tomto případě vám bude doručena anglická verze.

Pro zjištění podpory vybraného obsahu vaším telefonem pošlete SMS s textem:

STAHNU[mezera]KOD na číslo 900 09 03 (cena za SMS je 3 Kč)

KOD je pětipísmenný objednací kód a je uveden u každé nabídky. 

Příklad: STAHNU HABCD

Cena za stažená data se řídí dle ceníku vašeho mobilního operátora. Před stažením si zkontrolujte, zda máte dostatek volné paměti v telefonu. Telefon musí mít aktivován a správně nastaven WAP, telefony Siemens navíc nastaven i tzv. Java profil – pomůže vám infolinka vašeho mobilního operátora. V případě objednávky na nepodporovaný telefon vám MobilBonus hru zdarma vymění za jinou.

Technicky zajišťuje MobilBonus, s. r. o., help@mobilbonus.cz, infolinka +420 777 717 535 (Po–Pá 8:00–16:00).

Váš názor Další článek: Začaly se prodávat klíčové Samsungy a LG (ceník)

Témata článku: , Novinky, Břitva, Nov, Herní, Hudební žánr, Roll, Konvence, Pokušení, Ali, Alien, Zajímavý příběh, Nestvůra, Ostrý boj, Skalní hráč