Historické mobilní telefony Siemens (fotogalerie)

V internetové fotobance Siemensu jsme našli obrázky nejstarších mobilních telefonů. Historie začíná v roce 1986 a postupně se prokoušeme až k nedávné minulosti. Některé fotografie opravdu stojí za to.

Historie mobilních telefonů Siemens se začala psát v polovině osmdesátých letech. Přestože veřejné rádiové sítě existovaly v Německu už od roku 1958, bezdrátově mohla komunikovat jen hrstka privilegovaných osob. Telefonní čísla se nedala vytáčet, hovory bylo nutné manuálně přepojovat na ústředně a šest set pracovníků obsluhovalo hovory jedenácti tisíc účastníků této rádiové sítě. Telefony první generace stály mezi osmi až patnácti tisíci markami, obvyklé účty byly 66-270 marek měsíčně. V této době byla mzda kvalifikovaného dělníka přibližně šest set marek, je tedy zřejmé, že opravdu nešlo o službu pro normální lidi.

Vše se změnilo, když společnost Deutsche Bundespost (podle jiných zdrojů to byl Deutsche Telekom) 1. září 1985 spustila svojí síť C-Netz. Účastníci získali telefonní číslo, na kterém byli dosažitelní na prakticky celém území tehdejšího západního Německa.

Tady začíná historie

Siemens C1 (1986): úplně první mobilní telefon značky. Pracoval v síti C-Netz a vážil 8,8 kg.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens C1

Siemens C2 Portable (1988): první telefon, který ke svému provozu nepotřeboval automobil. Anténa, baterie ... vše se vešlo do kompaktního obalu a hmotnosti sedm kilogramů. Mobilita ale nebyla zadarmo, Siemens C2 Portable, který bylo nutné nosit v kufříku nebo na širokém popruhu přes rameno, stál 9 200 marek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens C2 Portable (druhý obrázek je úžasný!)

Siemens C3 a C3 Portable (1990): výrobce dokázal neuvěřitelně snížit hmotnost telefonu, model C3 už váží pouze 2,5 kg. Stejně jako v předchozím případě, základní verze je určena pouze do automobilu, model Portable funguje i samostatně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens C3 Portable

Siemens P1 (1992): první mobilní telefon Siemensu pro sítě GSM ještě příliš nepřipomínal dnešní mobily. Vážil 2,2 kg a na jedno nabití vydržel dvanáct hodin pohotovosti nebo dvě hodiny hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Siemens P1

Siemens C4 compact (1992): první skutečně mobilní telefon, který už nevypadal jako příruční generátor. Vážil pouze šest set gramů a na jedno nabití vydržel až osm hodin. Byl oblíbený zejména mezi vedoucími pracovníky, které potřebovali být při práci v terénu: architekti, stavbyvedoucí apod. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Siemens C4 compact

Siemens S3 com (1993-1994): k tomuto telefonu nemáme bližší informace. Víme jen to, že se k němu dala připojit PC karta s hardwarovým modemem a s ní bylo možné používat mobilní datové přenosy o úžasné rychlosti 9,6 kb/s.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S3 com

Siemens S4 (1996): je to klasický představitel mobilních telefonů devadesátých let, pro pamětníky jistě legenda. V roce 1996 byli všichni nadšeni jeho 235 gramy, výdrží padesát hodin v pohotovosti a 4-7 hodinami hovoru, možností posílat textové zprávy. Rovněž s tímto telefonem a patřičnou komunikační kartou se dalo připojit k internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S4

Siemens S6 (1997): až nebývale tenký mobilní telefon s nápaditým zakulaceným designem; však za něj také získal ocenění. Vážil 165 gramů, což byla ve své době bomba. Dovolte mi osobní vzpomínku: byl to totiž můj první mobil, vůbec jsem ho neměl rád a Siemensu jsem kvůli němu nějakou dobu nemohl přijít na jméno. Spravil to až o dvě generace mladší model S25, který jsem vzal na milost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S6

Siemens S10 (1997): ať si kdo chce co chce říká, ale Siemens S10 byl první barevný mobilní telefon. Dokázal sice zobrazit jen tři nepříliš dobře rozlišitelné odstíny, ale barvy to byly. Majitelé určitě rádi vzpomínají na boční tlačítko pro spuštění dvacetisekundového záznamníku zvuku, které se dalo v kapse tak snadno stisknout ... Pokud si dobře vzpomínám, byl to první mobilní telefon mého tehdejšího kolegy Rostislava Kocmana (dnes Mobil.cz).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S10

Siemens S11 E (1997): varianta modelu S10, která byla určena pro provoz v mobilních sítích 1 800 MHz.

Klepněte pro větší obrázek Siemens S11 E

Siemens S10 active (1998): první outdoorový telefon. Šlo o další variantu S10, která měla různé pryžové prvky, byla odolnější proti nárazům a poškrábání. Telefon se prodával v červené, zelené a šedé variantě.

Klepněte pro větší obrázek Siemens S10 active

Siemens SL10 (1998): kdo říkal, že prvním telefonem s vysouvací klávesnicí byla Nokia 7650, ten nikdy neviděl Siemens SL10. Design byl na svou dobu velmi odvážný, telefon se snad proto příliš neuchytil. Byl to jeden z nejmenších přístrojů své doby a vážil pouze 139 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SL10

Siemens S15 E dualband (1998): jeden z prvních telefonů, který dovedl pracovat v sítích 900 i 1 800 MHz. Do jeho paměti se vešlo 255 jmen, netradiční funkcí byl převodník měn. Pokud si ale dobře vzpomínám, tento telefon se u nás vůbec neprodával.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S15 E dualband

Siemens S16 globalband (1998): mobil pro cesty do USA pracoval v pásmech 900 a 1 900 MHz. U nás se opět neprodával.

Klepněte pro větší obrázek Siemens S16 globalband

Siemens C10 (1998): první model základní řady C, u nás jej prodával v sadě Go Eurotel - v modré barevné variantě. C10 byl určen pro nové uživatele mobilních telefonů, pro začátečníky.

Klepněte pro větší obrázek Siemens C10

Siemens C25 (1999): dostáváme se už blíže do současnosti, tento telefon už určitě pamatuje velká část čtenářů. Siemens C25 měl úspěch, protože byl levný a dostal se do předplacených sad. V té době ale byla zrovna aktuální i nesmrtelná Nokia 5110, neměl to tedy úplně jednoduché. Vyzváněcí melodie pro Siemens C25 složili slavní dýdžejové, z jednohlasého pípání to ale nebylo příliš poznat. Dobře slyšet byl zato šum reproduktoru při telefonování - s tímto problémem se Siemensu levných mobilů potýkal dlouho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens C25

Siemens S25 (1999): jeden z přelomových modelů. Byl malý, lehký, měl infraport a jako první Siemens přišel s wapem. Použil při tom však systém, k němuž později nesáhli čeští operátoři, wapový prohlížeč byl proto pouze na ozdobu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S25

A další ...

Mobilní telefony Siemens řady 35 se sice už dávno neprodávají, už je ale nelze řadit to tak vzdálené mobilní historie. Řada lidí je ještě stále používá, nenáročným uživatelům, kteří potřebují pouze telefonovat, určitě stačí:

  • Siemens C35i: klasický telefon střední třídy, prodával se dobře a dlouho
  • Siemens M35i: varianta v odolnějším obalu - poprvé bez antény
  • Siemens S35i: manažerský model, který se podle mého názoru příliš neuchytil
  • Siemens A35/A36: nenápadné, nevybavené, ale velmi levné telefony

Mezi tím Siemens koupil mobilní divizi společnosti Bosch, výsledkem bylo několik telefonů, z nichž nejznámnější byl Siemens S40. Model A40 byl plně v režii Siemensu, byl to opět velice jednoduchý a levný telefon. Řada 45 přinesla několik modelů, které jsou dodnes velmi dobře použitelné:

  • Siemens SL45: unikátní telefon s paměťovou kartou a diktafonem, bohužel bez GPRS
  • Siemens SL45i: Siemens mu přidal Javu
  • Siemens S45: výborný manažerský telefon, poslední s černobílým displejem
  • Siemens ME45: odolná varianta S45
  • Siemens C45: telefon střední třídy, s nímž Siemens začal designovou sérii, kterou s mírnými inovacemi drží dodnes

Další telefony už nepatří do historie, prodávají se, nebo se teprve nedávno přestaly prodávat. Jestli vás zajímají současné Siemensy, doporučujeme samostatný článek, který jsme připravili před týdnem.


Pamatujete si ještě na nejstarší Siemensy? Kdo měl a používal nejstarší model? Víte ještě o nějakém starém Siemensu, který jsme v tomto přehledu nezmínili? Sobotní diskusi věnujme starým Siemensům.

Diskuze (72) Další článek: Ovladač bluetooth klávesnice a myši pro kapesní počítače realitou

Témata článku: Siemens, , Nokia 7650, Siemens A35/A36, Siemens C35i, Siemens C45, Siemens M35i, Siemens ME45, Siemens S35i, Siemens S40, Siemens S45, Siemens SL45, Siemens SL45i, Vedoucí pracovník, MOBI, F +, Mobil, Mzda, Telefon, Odolná varianta, C-Netz, Přelomový model, Mobilní historie, Fotogalerie, Mobilní telefon