HIV či syfilis do 15 minut! ...určené díky mobilu

Vynález amerických vědců přenesl laboratoř pro diagnostiku krve do mobilu. Kapesní přístroj během čtvrt hodiny identifikuje řadu infekčních nemocí včetně syfilisu či HIV.

Vývojáři ze Sia Labs v New Yorku zkonstruovali malé, snadno přenositelné diagnostické zařízení, jež se dá pomocí univerzálního konektoru (3,5mm jack) připojit k chytrému telefonu či tabletu. Konektor celou „laboratoř“ napájí a zároveň obstarává přenos dat.

Klepněte pro větší obrázek 
Současná podoba zařízení (obr.: Samiksha Nayak, Columbia Engineering)

Přístroj pracuje s výměnnými náplněmi zvanými mChip, na nichž jsou jednotlivé testy rozmístěny. Na vývoji a zdokonalování mChipu laboratoř pracuje již několik let. Celý „dongle“ včetně jedné náplně v podobě mChipu stojí pouhých 34 dolarů, jeden samostatný test pak vyjde zhruba na tři až deset dolarů. Ve srovnání s doposud používaným systémem ELISA je to výrazně méně, jeho pořízení totiž přijde na 18 450 dolarů.

Zařízení pracuje tak, že vsaje kapku krve a smísí ji s činidly, výsledný mix následně prožene mChipem, v němž jsou důmyslně uspořádány nanočástice zlata a stříbra. Čip využívá proceduru známou z testu ELISA, nicméně díky miniaturizaci nevyžaduje laboratorní podmínky a vysoce školenou obsluhu.  

Vývojáři již tuto mobilní laboratoř otestovali v terénu ve vybraných lokalitách Rwandy. Výsledky testů ukázaly 77 až 91% přesnost při diagnostice syfilisu, respektive HIV, zařízení neodhalilo jen jeden případ syfilidy. Falešný pozitivní výsledek zařízení vydalo ve 14 % případů, což vývojáři odůvodnili vysokou citlivostí mChipu – pozitivní nález způsobila přítomnost jiných nemocí jako malárie či lupus.

Tak jako tak, první terénní test dopadl podle inženýrů na výbornou. Jak sami uvádějí, spotřeba elektřiny z připojeného zařízení také nebyla nijak závratná – na jedno plné nabití zvládl obyčejný iPod Touch provést 41 vyšetření. Tvůrci zařízení doufají, že zásadně přispěli v boji proti infekčním chorobám, kterými je obzvláště subsaharská Afrika těžce zkoušena. Aplikace v chytrém zařízení veškeré výsledky zaznamenává a odesílá je na server pro další analýzu a evidenci nemocných.

„Nové technologie nám mohou pomoci v boji proti chorobám bez toho, aby byla ohrožena kvalita a spolehlivost testů,“ okomentovala výsledky pokusu Sabin Nsanzimana z rwandského ministerstva zdravotnictví, které se na akci podílelo. „Širší nasazení těchto testů si však asi vyžádá nějaký čas,“ dodala. O vynálezu informoval časopis Science.

Diskuze (16) Další článek: Šeptanda: Na Windows 10 poběží aplikace z Androidu

Témata článku: , , , Min, Výsledný mix, Pozitivní výsledek, MOBI, Vyšetření, Univerzální konektor, Současná podoba, Afrika, Připojené zařízení, Minutes, Chytré zařízení, Mobil, Elisa, Dík, Používaný systém