Hlavně ušetřit. Srovnávací test 10 levných Androidů

  • Chcete výdrž tři dny? Snesete větší rozměry? Zkuste Doogee T6
  • Mladistvý design, skvělé fotky a odolnost nabízí Alcatel Go Play
  • Netoužíte po LTE? Honor 4C má výkon i atraktivní vzhled

4. – 5. Honor 4C: Škoda chybějícího LTE

Sympatický bílý telefon jako jediný v testu postrádá LTE, což je vzhledem k docela vysoké ceně těžko pochopitelné. Odnímatelná plastová záda mají jemnou texturu, takže nekloužou, ale zároveň jsou obdivuhodně odolná vůči zašpinění. Na fotkách to možná tak nevypadá, ale celé tělo je docela mohutné a pocitově docela těžké. Nicméně působí robustně a pevně. Displej je na pohled naprosto v pořádku, ale ocenili bychom vyšší maximální jas, na přímém slunci není čitelnost displeje ideální. Škoda také nepodsvícených tlačítek, ta jsou viditelná jen za dobrého světla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mírně zaoblená záda celek opticky zeštíhlují. Škoda nepodsvícených tlačítek pod displejem.

Telefonu nechybí výkon a je to poznat na chodu Androidu 5. Původně je telefon dodáván se systémem 4 a povýšení není možné udělat OTA aktualizací. Musíte mít vlastní 4GB microSD kartu a pak postupovat podle návodu. Základ tvoří známé prostředí EMUI 3.1, které nemá centrální nabídku aplikací (menu), takže je vše rozházené po plochách a má taky trochu divočejší grafiku, naštěstí se dá najít i o něco konzervativnější vzhled.

Fotoschopnosti jsou jen mírně nad průměrem, ale rozhodně potěší. Fotky mají příjemnou kresbu a snaží se o neutrální barvy, u videa je bohužel vidět silná datová komprese. Pokud LTE data nepotřebujete a vystačíte si s Wi-Fi, můžete najít v Honoru 4C spolehlivého parťáka.

Plusy a minusy

+ Design
+ Dostatek výkonu
+ Povrch zad
- Absence LTE
- Nepodsvícená tlačítka
- Pro někoho vzhled systému

4. - 5. Samsung Galaxy J3 (2016) Duos: AMOLED bez světelného senzoru

Jako jediný v testu používá Samsung Super AMOLED displej, což může být pro mnoho zákazníků zásadní informace. Displej má na pohled úžasné barvy a hlavně absolutní černou. Měření optickou sondou sice ukázalo, že to s rozsahem jasu a barevnou věrností není tak horké, ale ty zářivé saturované barvy lidskému oku lahodí. Celý dojem ale kazí nepochopitelná absence senzoru okolního osvětlení, takže jas musíte regulovat sami. Po konstrukční stránce je to klasický Samsung s oddělávacími zády a fyzickým hladítkem pod displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stříbrná linka okolo těla je u Samsungu klasika. Roky nezměněný design vypadá pořád dobře.

Nadstavba TouchWiz v různých verzích provází celou řadu Galaxy už od nepaměti a ani tady tomu není jinak. Systém je navzdory nepříliš výkonnému procesoru příjemně svižný a ani u větší zátěže nezpomalí. Z předinstalovaných aplikací stojí za zmínku hlavně Office od Microsoftu a pak přirozeně aplikace přímo od Samsungu. Výrobce v podstatě rezignoval na bloatware, což se musí ocenit.

Klepněte pro větší obrázek
U Samsungu není problém používat dvě SIM i paměťovou kartu naráz.

Po fotografické stránce zvládá J3 velmi dobře video, byť jen v rozlišení 720p, ale ani fotky nejsou úplně k zahození. Na Instagramu si s J3 rozhodně ostudu neuříznete. Jediné výtky u tohoto telefonu tak v zásadě míří jen na absentující senzor světla a nepodsvícená senzorová tlačítka, jinak jde o velmi dobře vyvážený telefon od renomovaného výrobce za poměrně rozumné peníze. 

Plusy a minusy

+ Rychlý a hezký systém
+ Kvalitní konstrukce
+ Super AMOLED
- Chybí senzor osvětlení
- Absence světelného senzoru
- Nepodsvícená tlačítka

6. Asus ZenFone 2 (ZE500CL): Displej a foťák, dvě slabiny

Svůj jasně rozpoznatelný design má i Asus, zakulacená pogumovaná záda, ovládání hlasitosti na zádech a drobná senzorová tlačítka bez podsvícení (ta schytávají kritiku u každého modelu). Telefon má pevnou a poctivou konstrukci, záda nekloužou, a přestože je telefon poměrně mohutný, drží se velmi dobře. Zklamání je displej, který na první pohled vypadá v pořádku, ale když se podíváte na video nebo obrázek, bude se vám zdát něco špatně. Optická sonda odhalila špatnou tovární kalibraci barev a ani maximální hodnota jasu není příliš vysoko (takže čitelnost na přímém slunci je podprůměrná).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design Asusu je jednoduchý, ale účelný. Senzorová tlačítka jsou nepodsvícená a navíc i malá.

Použitý procesor Intel výkonem příliš neoplývá, ale s prostředím hýbe hodně rychle. Nadstavba ZenUI je grafiky docela povedená a plná nastavení, bohužel to výrobce přehnal s dodávaným softwarem a po nákupu vás čeká aktualizace bezmála šedesáti aplikaci, přičemž minimálně dvě třetiny jsou přímo od Asusu. Naštěstí lze většinu smazat a nahnat tak místo na 16 GB úložišti.

Asus se také příliš nepředvedl u fotek, které jsou podprůměrné. Je na nic vidět barevný posun a horší ostrost než u konkurence. Také video není nic moc, nevýrazné barvy jej hodně sráží, byť technicky je zvládnuto velmi dobře. ZenFone 2 ale nabízí za cenu pod 4 000 Kč velkou vnitřní paměť a 2 GB RAM, což je třeba zmínit.

Plusy a minusy

+ Hezké prostředí
+ Design a zpracování
+ Cena
- Barevná věrnost displej
- Kvalita fotek a videa
- Hromada zbytečného softwaru

Témata článku: Acer, Alcatel, Asus, Honor, Huawei, LG, Samsung, Sony, , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Z530, Acer Liquid Z530 16GB, Acer Liquid Z530S, Alcatel Go Play, Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5),