Honor 6 Plus: co dokáže dvojočko [recenze]

Výkonný procesor, skvěle vyladěný displej a duální foťák pro hrátky s ostrostí. To je Honor 6 Plus. Není to jen „převlečený“ Huawei P8?

Koncem loňského roku se čínský výrobce Huawei rozhodl vydělit ze svého portfolia řadu s názvem Honor, aby se následně stala samostatnou značkou. Objasnění rozdělení a zejména rozdíl mezi telefony Huawei a Honor zůstal dodnes nejasný. Nicméně „nová“ značka Honor již stihla představit hned několik modelů, které se postupně dostaly i na český trh. Mezi ně patří i ten největší a nejvybavenější z nich, Honor 6 Plus.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Honor 6 Plus se bude prodávat v černé a bílé variantě.​

Honor 6 Plus
rozměry a hmotnost: 151 × 76 × 7,5 mm, 165 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 600 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 925 (8× Cortex-A15, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Spojení s Huawei však Honor nezapře, v balení totiž naleznete cestovní adaptér s popiskem Huawei, stejně tak grafická nadstavba EMUI 3.0 je pro obě značky společná. V prodejním balení krom zmíněného adaptéru najdete také propojovací microUSB kabel, papírovou dokumentaci a k potěšení mnoha zákazníků rovněž ochrannou fólii na displej i zadní stranu. Naopak na náhlavní soupravu se zde zapomnělo.

Výborný displej

První dojmy po vybalení z krabičky jsou velmi pozitivní, telefon dobře vypadá, dílenské zpracování je na vysoké úrovni, a pak je tu také displej. To je kapitola sama pro sebe. Honor pro tento model zvolil 5,5palcovou IPS LCD variantu, který dodává japonská společnost JDI. S rozlišením nekonkuruje těm nejlepším, když zůstalo při rozumnější FullHD variantě (1 920 × 1 080 pixelů), čímž i tak dosahuje na příjemnou hodnotu jemnosti 401 ppi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Honor 6 Plus vedle svého menšího sourozence Honor 6.​

Jeho kvalita je na skvělé úrovni. Předností je zejména věrné zobrazení barev a kontrastní poměr 1500:1. Neméně dobře na tom je také s pohledu pozorovacích úhlů a jasu. Pokud sami nebudete spokojeni se zobrazováním barev, můžete si jejich teplotu v nastavení upravit. Displej mírně ztrácí pouze, když na něj svítí přímé sluneční paprsky. V těchto případech by totiž mohl být čitelnější. Na druhou stranu nelze tvrdit, že by se na slunci na něm nedalo pracovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kovové boky dodávají telefonu punc luxusu.

Není to však pouze displej, který je na tomto modelu zajímavý. V Honoru se snažili, aby telefon zaujmul i uživatele, kteří si potrpí na kvalitní zpracování a design. Zřejmě i z toho důvodu jsou boky telefonu (kromě spodní hrany) z hliníku. Na pravé straně jsou poté umístěny ovládací tlačítka hlasitosti a vypínací/zamykací klávesa. Současně zde je dvojice šuplíků, do nichž lze vložit dvě SIM karty. Druhou možností je, že tuto (dualSIM) funkci oželíte a do druhého slotu vložíte paměťovou microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Duální fotoaparát je to první, co zájemce na tomto modelu zaujme.

​3,5mm konektor pro připojení sluchátek se nachází na horní hraně, přičemž společnost mu dělá také druhý mikrofon a také menší překvapení v podobě infraportu, který je využitelný k ovládání televize atd. Na opačné hraně je v plastu usazen konektor pro dobíjení, který má microUSB podobu. Také zde najdete primární mikrofon.

Odlesků král

Při prvním pohledu na zadní stranu mne okamžitě napadla podobnost s již téměř zapomenutým modelem LG Optimus G, který měl podobné efektní vzorování, jenž dle náklonu mění svou barvu. U Honoru 6 Plus je zadní strana vyrobena z šesti různých vrstev. Může se zdát, že tato strana je rovněž vyrobena ze skla, ale jedná se o plast. Naneštěstí není příliš odolný proti poškrábání, a tak se i při opatrném zacházení na něm po několika týdnech objeví menší škrábance (pokud nevyužijete přibalenou ochrannou fólii).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skleněná záda se velmi snadno poškrábou, a to i když s telefonem zacházíte opatrně.​

Odvrácená strana je také velmi lesklá, což sice chvilku vypadá velmi elegantně, avšak ve chvíli, kdy ho vezmete do ruky, se na něm začnou okamžitě objevovat otisky prstů, kterých se špatně zbavuje. Dost však o designu, protože na zadní straně se nachází velmi zajímavý kousek techniky, jímž je duální fotoaparát v pravém horním rohu. Na rozdíl od HTC One M8 nevyužívá ultrapixely, ale oba snímače mají 8Mpx rozlišení, přičemž dohromady dokáží vytvořit 13Mpx fotografii. Hlavní předností tohoto duálního fotoaparátu je možnost hrátek s hloubkou ostrosti, o čemž se můžete přesvědčit v části, kde se věnujeme fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Honor 6 Plus nemá pouze duální fotoaparát, ale také duální LED blesk.

Po stránce designu a ergonomie lze telefon hodnotit jedině pozitivně. Svým vzhledem totiž nezapadne mezi ostatní modely, protože se od nich dokáže odlišit zajímavými prvky. A i když úhlopříčka displeje dosahuje 5,5 palce, lze telefon poměrně pohodlně ovládat jednou rukou. Tím spíše, když si v nastavení zapnete přizpůsobení pro ovládání jednou rukou, které přesune ovládací prvky nebo klávesnici více na jednu či druhou stranu.

Procesor vlastní výroby

Huawei je jedním z mála výrobců telefonů, kteří si dokáží vyrobit své procesory pro vlastní modely. Z toho samozřejmě těží také značka Honor, a konktrétně v modelu 6 Plus se objevuje osmijádrový procesor HiSilicon Kirin 925. Ten využívá čtveřici jader (Cortex-A15) s taktem 1,8 GHz a další, úsporná, čtyři jádra (Cortex-A7) s taktem1,3 GHz. Svou roli v plynulosti systému hraje i 3GB RAM paměť a grafický čip Mali-T628 MP4.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarovkých testů: zleva AnTuTu, Quandrand Standard a Vellamo.

V Honoru nezapomněli ani na dostatečnou paměť, a proto se zde můžete setkat s 16/32GB (u 32GB reálně 25 GB) úložištěm, které jde navíc dále rozšířit prostřednictvím paměťové microSD karty (max. 128 GB). Již předem si však musíte vybrat, zda chcete v telefonu využívat funkci dual-SIM nebo radši dáte přednost větším úložnému prostoru. Prostor pro druhou SIM kartu totiž současně slouží také právě jako slot pro paměťovou kartu.

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , Honor 6, Honor 6 Plus, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Honor, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G3, LG G3 32GB, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 930, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 6, Inteligentní ovladač,