Honor 7: když skvělý neznamená drahý [recenze]

Na český trh nedávno dorazila nejvyšší varianta Honoru 7 s 32GB úložištěm. Smartphone tím povýšil a může se měřit s vyšší třídou konkurence
Kapitoly článku

1. Design: od skla ke kovu

Značka Honor byla od jejího počátku (osamostatnění) prezentována jako exkluzivní odnož společnosti Huawei. Také proto měly její první telefony skleněná záda. S druhou generací se tato společnost rozhodla dle současného trendu vsadit na kov.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekJedinými místy, kde na zadní straně Honoru 7 kov není, je spodní a horní brada. Ty jsou, z důvodu pod nimi umístěných antén, vyrobeny z plastu.

Čelní stranu ale pochopitelně okupuje zejména displej. Pod ním ale chybí jakékoliv ovládací prvky. Systémová tlačítka jsou totiž jeho součástí. Nad zobrazovací plochou jsou jasně viditelné senzory okolního světla a přiblížení, sluchátko, sekundární 8Mpx kamerka a dokonce také přisvětlovací LED dioda.

Displej probudíte buď dvojím poklepáním, anebo stisknutím zapínacího/odemykacího tlačítka na pravém boku. Spolu s ním jsou zde umístěny také klávesy pro ovládání hlasitosti. Na opačné straně je pak další hardwarové tlačítko, které lze naprogramovat. Respektive si můžete zvolit, která aplikace se jeho stisknutím (dvojím stisknutím, podržením) spustí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Najatí inženýři (designéři) při vývoji Honoru 7 přemýšleli. Čelní strana telefonu je totiž obehnána rámečkem, který mírně vystupuje nad její povrch, čímž chrání displej před možnými oděrkami a škrábanci.

Na levé straně je rovněž slot pro nanoSIM kartu a hybridní slot pro další nanoSIM kartu či paměťovou microSD kartu. Horní hrana se stala útočištěm pro 3,5mm jack k připojení sluchátek, infraport a jeden z dvojice mikrofonů. Druhý z nich je umístěn na spodní hraně. Ta evokuje, že Honor 7 nabídne i kvalitní zvuk ze stereoreproduktorů. Pravda je to však pouze z poloviny.

Zatímco kvalitní audio výstupem telefon opravdu disponuje (integrovaný systém Audio Plus), stereoreproduktory se chlubit nemůže. To proto, že hlasitý reproduktor hraje pouze za žebrováním vlevo. Společníka mu zde dělá jen microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekRozměry telefonu jsou 143,2 × 71,9 × 8,5 mm a hmotnost činí 157 gramů.

Stran pozornosti nezůstala ani zadní strana telefonu. Jejím nejvýraznějším prvkem je 20 Mpx fotoaparát s dvojitou přisvětlovací LED diodou. Bohužel musím rychle dodat, že jeho čočka trochu neprakticky vyčnívá zhruba 1 mm nad povrch zad. Těsně pod fotoaparátem pak našla své místo 360° čtečka otisků prstů, přičemž výrobce slibuje, že dokáže rozpoznat váš prst do 0,5 sekundy a praxe mu dává zapravdu.

Z celkového pohledu musím vzhled a zpracování Honoru 7 hodnotit pozitivně. Samotným designem sice výrazněji nezaujme, avšak kombinace skla a kovu prostě funguje. Navíc dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni, a proto telefon na žádném místě nevrže. Hrany jsou pak mírně zaoblené, tak aby své majitele neřezal do ruky.

Známka za design: 8 z 10

2. Displej: pestrý svět

Oproti předchozí generaci došlo k mírné redukci velikosti displeje. IPS-NEO LCD panel má u Honoru 7 úhlopříčku 5,2 palce. To vzhledem k jeho rozměrům představuje necelých 73 % z čelní strany. Honor vybavil tento model FullHD rozlišením, což znamená, že jeho výsledná jemnost je 424 ppi. Kontrastní poměr displeje je v tomto případě 1 500 : 1.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 4,59
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty 6 mají stále velmi realistické podání barev, Honor 7 se k nim řadí)
  • maximální barevná odchylka: 7,06
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Honoru 7 je to zelená)
  • gamma: 2,24
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Honor 7 má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 483 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 600 cd/m2. Čitelnost Honoru 7 na slunci je výborná.)
  • minimální jas: 13,8 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Honor 7 dokáže zobrazit všechny barvy, ale některé z nich lehce přehání. To se týká hlavně zelené, fialové a odstínů červené. Celkově ale větší saturace nedosahuje úrovně AMOLED displejů a barvy působí přirozeně živě.

Honor 7 jde mírně proti papírovým předpokladům, když poskytuje velice pestré podání barev, což je spíše výsadou AMOLED displejů. Také pozorovací úhly jsou na velmi dobré úrovni, a umožňují tak uživatelům prohlížení obsahu z různých pozic. Mírnou výtku si vyslouží pomalejší reakce senzoru okolního světla na změnu podmínek. Na slunci by pak displej mohl být čitelnější, avšak neznamená to, že by se s telefonem nedalo na slunných místech pracovat.

Pokud vám nebude vyhovovat přednastavená teplota barev, můžete si ji v nastavení jednoduše upravit.

Známka za displej: 7 z 10

​3. Hardware: bez ztráty kytičky

Podobně jako Samsung, také Honor (Huawei) si vyrábí vlastní pohonné jednotky pro své telefony. U Honoru 7 se setkáváme s osmijádrovým procesorem HiSilicon Kirin 935, který jsme již mohli vidět ve výbavě Huawei P8. Jedna čtveřice jader Cortex-A53 (zaměřená na hrubou sílu) je taktovaná na 2,2 GHz, zatímco druhá (úspornější) čtyřka Cortex-A53 jader běží na frekvenci 1,5 GHz. Grafický akcelerátor nese označení Mali-T628 MP4 a RAM paměť disponuje kapacitou 3 GB (k dispozici maximálně 2,1 GB).

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 54 846
  • 3D: 7 488
  • UX: 20 360
  • CPU: 18 917
  • RAM: 5 081

Jestliže RAM paměť se u jednotlivých barevných variant telefonu neliší, s vnitřním úložištěm je to jinak. Stříbrná a vesmírně šedá varianta se totiž prodávají pouze s pamětí o velikosti 16 GB, zatímco zlatá verze (Premium Gold) nabízí 32GB úložiště pro vaše data (reálně k dispozici zhruba 24 GB). U obou variant však můžete rozšířit paměť skrze paměťovou kartu microSD až o dalších 128 GB.

Datové soubory můžete do telefonu stahovat s využitím vysokorychlostního mobilního připojení LTE (Cat. 6), když v tomto případě se můžete těšit na podporu všech důležitých LTE pásem . Pokud si chcete šetřit svůj mobilní FUP limit, nabízí se využití bezdrátového dvoupásmového adaptéru Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac).

K přenosu souborů mezi zařízeními či k připojení příslušenství je připravený Bluetooth 4.1 s A2DP. Honor 7 lze proměnit i v dálkové ovládání či navigaci, protože na horní hraně vykukuje infraport a uvnitř nechybí A-GPS s podporou GLONASS. Oproti původním informacím chybí ve výbavě telefonu NFC.

AnTuTu Battery Test:

  • 9 577

Dle papírových předpokladů by se mohlo zdát, že Honor 7 bude konkurenci převyšovat i ve výdrži. Disponuje totiž baterií s kapacitou 3 100 mAh, což ve spojení s nižším FullHD rozlišením displeje a úspornou složkou procesoru, mohlo dávat zajímavé hodnoty výdrže. Realita je však trochu jiné. Telefon sice bez jakýchkoliv problémů přečká celý pracovní den, ale večer mu většinou zbyde zhruba 30-40 % baterie.

To znamená, že ho stejně budete muset připojit do nabíječky, aby zvládl i den následující. Při nižším zatížení se výdrž zvede na 2 dny (max. 3 dny). Díky podpoře rychlého nabíjení se Honor 7 dokáže dobít z 0 na 100 zhruba za 1 hodinu a 45 minut.

Známka za hardware: 8 z 10​

4. Software: takhle má vypadat nadstavba

Softwarové vybavení Honoru 7 částečně pokulhává za tím hardwarovým. Od začátku jeho prodeje dodnes totiž běží na starším Androidu 5.0.2 Lollipop, ačkoliv již delší dobu víme, že by se měl dočkat aktualizace na Android 6.0 Marshmallow. Záchranné lano v oblasti softwaru však jednoznačně hází povedená grafická nadstavba EMUI 3.1.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Zlaté prostředí telefonu koresponduje se zlatou barvou telefonu.

Ta se vyznačuje zejména tím, že nenabízí hlavní nabídku aplikací a veškeré dění se odehrává na pohotovostních plochách. Na jednu plochu se vejde maximálně 25 ikon aplikací nebo dle mřížky menší počet widgetů. V nastavení však můžete zvolit i menší mřížku než 5 × 5 (5 × 4, 4 × 4). Pro lepší uspořádání ploch lze využít možnosti tvorby složek, do kterých můžete vyskládat aplikace podobného druhu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Správce telefonu je univerzální pomocník.

Jednu z těchto složek budou zřejmě tvořit i všechny povinné aplikace od Googlu. Jejich činnost lze však v nastavení zakázat, čímž si ušetříte i 300-400 MB RAM paměti. Huawei a posléze právě i Honor vždy vynikaly pokročilou správou telefonu. V aplikace Správce telefonu totiž na jednom místě můžete zefektivnit fungování telefonu tím, že smažete nepotřebné datové soubory, omezíte fungování některých aplikací na pozadí či vyberete možnosti zobrazování notifikací od jednotlivých aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Internetový prohlížeč sám dokáže filtrovat reklamy na webu.

V předinstalovaných aplikacích najdete samozřejmě i stálice typu Poznámkového bloku, správce souborů, zrcadla, záznamníku nebo svítilny. Většina výrobců rovněž předinstaluje do telefonu kancelářský balík pro tvorbu dokumentů. V tomto případě se setkáváme s WPS Office.

Velice zajímavá skupina v nastavení je ta s názvem Chytrá asistence. Sdružuje totiž přidané funkce, které mají velmi praktické využití. Patří mezi ně kupříkladu hlasové probuzení. To využijete ve chvíli, kdy nevíte, kam jste svůj telefon naposledy položili. Pokud tutu funkci máte aktivní, stačí říct: „Dear Honor (nebo jiné zvolené označení), where are you?” Telefon se v tu chvíli rozbliká a rozezvučí tak, že bude jeho objevení mnohem snazší. Funguje to i v případě, že máte telefon ukrytý pod přikrývkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Zapomětlivci zvláště ocení hlasové probouzení.

Rovněž zde můžete nastavit již zmíněné chytré tlačítko na levém boku, změnit pořadí systémových kláves či aktivovat ovládání pohybem (přijetí hovoru, ztišení vyzvánění atd.). Pokud máte problémy s ovládání telefonu jednou rukou, lze v  nastavení zapnout možnost přizpůsobení tomuto stylu ovládání. Poté již stačí jen přejet prstem zleva doprava po systémových klávesách a obrazovka se hned zmenší. Konečně ve skupina Chytrá asistence najdete také možnosti nastavení chytrého příslušenství.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Honor 7 nabízí krom standardního zobrazení i další zjednodušené.

Z celkového pohledu tak lze softwarovou výbavu hodnotit jedině kladně. Záporné body si prozatím vysloužila pouze starší verze Androidu. Jinak je ovládání telefonu velice pohodlné a grafická nadstavba přidává i množství chytrých a praktických funkcí.

Známka za software: 8 z 10

5. Fotoaparát: fotky skvělé, video horší

Honor 7 byl v době jeho uvedení jedním z prvním modelů, který využíval fotosenzoru od Sony s označením IMX230. Ten nabízí 20Mpx rozlišení, 1/2,4" snímač, světelnost f/2,0 a před mechanickým poškozením ho chrání safírové sklíčko. V noci pomůže scénu osvětlit dvoudiodový LED blesk. Pozadu nezůstává ani čelní kamerka s 8Mpx rozlišením, světelnosti f/2,5 a svou ruku k dílu občas přiloží i jednodiodový LED blesk umístěný nad displejem.

Prostředí fotoaparátu je na první pohled velmi jednoduché. Nabízí však i pokročilé funkce jako režim HDR, panorama a širokou škálu nastavení. K dispozici je i režim pro pokročilejší fotografy s názvem Fotoaparát Pro, kde si můžete manuálně nastavit hodnotu ISO, expozici, rychlost závěrky, vyvážení bílé aj. Při focení čelní kamerkou můžete využít tzv. Perfektní selfie. To znamená, že fotoaparát sám před pořízením fotografie vyhladí vaši pleť (10 úrovní vyhlazení), čímž skryje její nedokonalosti.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky najedete ve fotogalerii.

Hned na úvod je nutné podotknout, že Honor 7 dokáže z fotočipu dostat více, než se to daří samotnému Sony u jejich Xperií. Výsledné snímky mají dostatek detailů, avšak nejsou přeostřené a mají přirozené barevné podání. Kvůli vysokému rozlišení a menší velikosti fotočipu je na některých snímcích patrný digitální šum (zejména na větším jednobarevných plochách). Řešením je snížení rozlišení např. na 10 nebo 8 Mpx.

Občas se také stávalo, že po stisknutí softwarové spouště telefon ještě chvilku doostřoval snímek a až poté ho vyfotil. Během té chvíle jsem však většinou již pohnul s telefon a výsledná fotografie tak byla zcela nepoužitelná. Toto lze zřejmě přičítat softwarové chybě, která snad bude opravena.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

​Videoschopnosti Honoru 7 jsou bohužel horší než jeho fotoschopnosti. Jednak dokáže natáčet maximálně ve FullHD kvalitě (nikoliv ve 2K) při 30 fps a druhak pořízený videozáznam trpí zejména nedostatek ostrosti obrazu. Pomalejší jsou i reakce na přechody mezi jednotlivými scénami. Zbývá ještě doplnit, že lze natáčet i zpomalená videa v HD kvalitě při 120 fps.

Známka za fotoaparát: ​7 z 10

​Závěr: kasovní trhák

Honor 7 je nejvyšším modelem značky, a tak je třeba ho poměřovat s těmi nejlepšími. Nabízí vynikající displej (i když ne s 2K rozlišením), perfektní zpracování, čtečku otisků prstů a kvalitní fotoaparát. Na rozdíl od jiných se dodává s odladěnou a méně grafickou náročnou grafickou nadstavbou, která potěší praktickými funkcemi a dostatečná baterie mu zajistí minimálně celodenní výdrž.

Klepněte pro větší obrázek

Navíc netrpí ani žádnými zásadními nedostatky, které by ho z boje o zákazníka vyřazovaly. K překvapení mnohých tak ve srovnání s nejlepšími obstojí a navíc přidává jeden z nejpádnějších argumentů. Oproti ostatním top modelům totiž stojí zhruba polovinu a v poměru cena/výkon bude jen obtížně hledat konkurenci.

Celková známka Honor 7:​ 7,6 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: Honor 7 patří k nejatraktivnějším telefonů na současném trhu. Nabízí vysoký výkon, skvělý displej, čtečku otisků prstů i kvalitní grafické prostřední a funkce.

Plusy:

  • 5,2palcový FullHD IPS-NEO displej
  • odladěná grafická nadstavba EMUI 3.1
  • čtečka otisků prstů
  • přívětivá cena
  • skvělý fotoaparát
  • podpora důležitých pásem LTE
  • podpora rychlého nabíjení

Minusy:

  • stále běží na Androidu 5.0.2
  • nedokáže natáček video ve 2K (4K) rozlišení

Témata článku: Honor, , , , , , Honor 6, Honor 6 Plus, Honor 7, Huawei Honor, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Perfektní selfie, Hon, Jednodiodová led, Důležité LTE, Integrovaný systém, Praktické využití, Chytré příslušenství, Skvělý displej, Kontrastní poměr, Čtyřka, Audio výstup,