Honor X2: přerostlý telefon a skvělý tablet [recenze]

Huawei ho v březnu představil pod názvem MediaPad X2. Nyní se jmenuje Honor X2. Důležité ale je, že zvládne vše a s noblesou.
Kapitoly článku

S plány na šestku

Tablet využívá služeb a funkcí operačního systému Androidu 5.1 Lollipop. Zájemce jistě potěší, že v budoucnu se plánuje i upgrade na Android 6.0 Marshmallow. Huawei tradičně přidal také svoji grafickou nadstavbu Huawei Emotion UI 3.0, která nenabízí hlavní seznam aplikaci, ale všechen děj se odehrává na pohotovostních plochách. Na jednu plochu lze umístit až 25 ikon aplikací nebo menší počet widgetů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení si můžete zvolit ze třech variant mřížky, když na výběr je rozložení 4 × 5, 5 × 4 nebo 5 × 5.

Vzhled grafické nadstavby si můžete sami přizpůsobit v aplikaci Motivy, kde můžete experimentovat například se stylem zamykání, animacemi či písmem. Chod telefonu pak vyladíte k obrazu svému v aplikaci Správce telefonu. Zde se zbavíte dočasných souborů, které zabírají místo v úložišti, prodloužíte výdrž nebo nastavíte oznamování z jednotlivých aplikací. Samozřejmě ve výčtu předinstalovaných aplikací nechybí takové klasiky jako kalkulačka, správce souborů, poznámkový blok nebo záznamník.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Ve Správci telefonu nastavíte to nejzákladnější.

Pokud chcete surfovat po internetu, máte (před stažením dalších z Google Play) na výběr z Google Chrome nebo vestavěného prohlížeče s dílny Huawei. Ten nabízí kromě klasických funkcí také možnost načítat stránky bez obrázků (vhodné pro snížení stahovaných dat) či využití anonymního režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Načítání jednotlivých stránek je u obou prohlížečů zhruba stejně rychlé.

V tabletu nesmí chybět ani přehrávače multimédií. Oba (jak pro hudbu, tak pro video) jsou velmi strohé. Hudební přehrávač nabízí řazení dle několika kritérií a základní možnosti přehrávání. Zajímavostí je možnost vyhledávání prostřednictvím časového filtru, tedy dle délky zvukové stopy. Videopřehrávač je ještě jednodušší, nabízí pouze ovládání hlasitosti, jasu, a to prostřednictvím tahových gest. Video lze přehrávat také v okně, což vám umožní dělat i jiné činnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Videopřehrávač dokáže zvládnout i videa s koncovkou .mkv.

K plnohodnotnému využití Honoru X2 bude zapotřebí rychlých mobilních dat. Tablet proto zvládne vysokorychlostní LTE (Cat6) a k internetu se připojíte i bezdrátově prostřednictvím Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) s duální anténou. Na palubě tabletu naleznete také Bluetooth 4.0 (s A2DP) nebo A-GPS s podporou GLONASS. Škoda je, že výrobce nepřibalil infraport, naopak potěší kvalitní audio, které obstarává Smart PA čip s podporou DTS surround sound.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Také na tablet Honor X2 lze přilepit chytrou fólii, který rozšíří počet ovládacích kláves.

S ohledem na využívání mobilních dat a samotného tabletu jako telefonu se různí i výdrž tabletu. Pokud telefonní funkce vynecháte, zvládne při nižším provozu Honor X2 i celý týden na jedno nabití. Jestliže jeho vytížení zvýšíte, klesne výdrž na 3-4 dny, což je stále velice dobrá hodnota. Pokud tablet opravdu používáte jako telefon, můžete se spolehnout, že s vámi vydrží dva celé pracovní dny. Nabíjení z 0 na 100 pak trvá zhruba tři a půl hodiny, což je vzhledem k 5 000mAh baterii odpovídající.

Shodný s "péosmičkou"

K telefonu i tabletu již neodmyslitelně patří také fotoaparát. V tomto případě se setkáváme s 13Mpx hlavním fotoaparátem opatřeným LED bleskem či funkcí ostření až po vyfocení snímku. Širokoúhlá čelní kamerka disponuje 5Mpx rozlišením a světelností f/2,4. Prostředí fotoaparátu je v základním režimu jednoduché a účelné. Na výběr máte z pěti základních módů: Malování světlem, Nejhezčí, Fotografie, Video a Časosběrný režim. Zachytit můžete samozřejmě i panorama nebo HDR snímky.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V dalším nastavení lze aktivovat i další funkce jako detekci úsměvu či měnit rozlišení a jiné parametry. 

Vzhledem k tomu, že Honor X2 využívá stejný snímací čip jako Huawei P8, není překvapením, že snímky mají skvělou kvalitu. Dokáží zachytit vysokou míru detailů i na fotografie přenést reálné barvy. Mírným zklamáním je rychlost fotoaparátu, což se projevuje zejména při focení v noci. Pokud však najdete vhodný stativ a chvilku vydržíte, dočkáte se velmi dobrých fotografií i v nočních podmínkách. Čelní kamerka se zařadí k průměru a svou kvalitou rozhodně neurazí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Videozáznam, který lze zaznamenat maximálně ve FullHD kvalitě (1080p), nastavenou laťku fotografií neudržel, avšak na takové to domácí natáčení postačí.

Bude nedostatek?

Plusy:
  • dílenské zpracování
  • výkonný hardware
  • velmi dobrý výdrž
  • přijatelná cena
Mínusy:
  • chybí infraport
  • pomalejší fotoaparát

Kvalita telefonů od Huawei neustále roste, a tak nikoho nemůže překvapit, že ve stejných šlépějích kráčí i Honor X2. Nabízí dostatečnou výbavu s výkonným osmijádrovým procesorem, kvalitním fotoaparátem, skvělým displejem a dostatečnou výdrží. S citlivě nastavenou cenou pak bude zatápět i jiným zařízením v jeho segmentu včetně iPadu Mini.

Tím více může mrzet, že na našem trhu se prodává jen opravdu limitované množství tohoto tabletu. Jestliže proto uvažujete o malém tabletu, který se vám vejde do zadní kapsy u kalhot, rozhodně do svého výběru zahrňte také Honor X2.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , Honor Mediapad X2, Huawei Mediapad, Huawei Mediapad 8GB 3G, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Vysokorychlostní lte, Telefon, Limitované množství, Dobrá hodnota, Základní možnost, Plynulý chod, Přijatelná cena, Časosběrný režim, První čtveřice, Snímací čip,