Hovory a textovky na Vánoce a Nový rok jen fičely

Na Vánoce, Silvestra a Nový rok všichni tři operátoři odeslali rekordní počet textových zpráv a uskutečnili několik desítek milionů hovorů. Jaká jsou přesná čísla?
Na Vánoce, Silvestra a Nový rok všichni tři operátoři odeslali rekordní počet textových zpráv a uskutečnili několik desítek milionů hovorů. Jaká jsou přesná čísla?

Na Vánoce dlouhý noce

Letošní Vánoce byly opravdu rekordní. Např. u Paegasu se zatížení SMS centra zvedlo na Štědrý den o více než 300 procent – posláno bylo 15 milionů zpráv. EuroTel poslal „jen“ polovinu, tedy 7,5 milionu a Oskar 1,15 milionu zpráv. Určitě je zajímavé porovnat počty zákazníků a počet odeslaných textovek, zvláště u EuroTelu – ten má více zákazníků a přitom odeslal polovinu SMS. U Oskara je připadá na jednoho uživatele 3,83 textovky (zhruba 300 tisíc zákazníků), u EuroTelu 3,75 (přes 2 miliony) a u Paegasu 8,33 (zhruba 1,8 milionu); čísla jsou velmi hrubá, protože ani Oskar, ani Paegas zatím (ke včerejšku, tj. 2. ledna) neuvedl přesný počet zákazníků.

Jediný, kdo zveřejnil počet hovorů na Štědrý den, byl Oskar – celkem úspěšně spojil 1,5 milionů telefonátů.

Na Silvestra padaly rekordy

A jak vypadala situace na Silvestra? V počtu odeslaných textovek i tentokrát vedl Paegas. Ten za celé dva dny, Silvestra a Nový rok, odeslal 16,5 milionu textovek, zatímco EuroTel „jen“ 10,25 milionu. Oskar zveřejnil jen počet textovek, které byly odeslány za jednu hodinu okolo půlnoci – SMS centrem prošlo 100 tisíc zpráv, přičemž v průměru bylo „odbavováno“ 30 textových zpráv za sekundu.

A jak na tom byly hovory? EuroTel spojil od 23.30 na Silvestra do 1.30 na Nový rok celkem 2,5 milionů hovorů, Paegas o něco více: 5 milionů od 22.30 do 1.30. V síti Oskara se během hodiny okolo půlnoci uskutečnilo 250 tisíc hovorů. Oproti ostatním operátorům to nevypadá příliš mnoho, musíme si však uvědomit, že Oskar má také několikanásobně méně zákazníků.

15 miliard ve světě

A malá perlička na závěr – podle odhadu odborného časopisu GSM World se na světě během listopadu 2000 odeslalo okolo 12 miliard textových zpráv a v prosinci pak podle střízlivých odhadů dokonce 15 miliard. Hranici jedné miliardy odeslaných textovek překročili přitom operátoři až v dubnu 1999, na začátku roku 2000 to byly pak jen čtyři miliardy. Nárůst na konci roku je tedy opravdu překvapující.
Diskuze (8) Další článek: Mobilní sítě měly na Silvestra a Nový rok problémy

Témata článku: , , Text, Střízlivý odhad, Hovor, Rok, F +, Vánoce ??, Nový rok, Nov