HP iPAQ 614: s vlnou na klávesnici (test)

Jeho přídomek Business Navigator vysvětluje mnohé. Jaké je jeho Smart touch wheel? Jak pokračuje sága slavné rodiny iPaq?
Kapitoly článku

Nová řada chytrých telefonů iPAQ je zaměřena na firemní sféru. HP iPAQ 614 má za názvem přídomek Business Navigator, což značí přítomnost GPS. Krom toho nabízí velký a kvalitní dotykový displej, numerickou klávesnici, Wi-Fi, HSDPA, 3Mpx fotoaparát a operační systém Windows Mobile 6 Professional.

TIP: původní verzi recenze ve slovenštině najdete zde 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • Velký kvalitní displej
  • Vysoká kapacita baterie
  • EDGE, HSDPA i Wi-Fi
  • Integrovaný přijímač GPS
  • Operační systém Windows Mobile 6 Pro
  • Velmi hlasitý reproduktor
  • 3Mpx fotoaparát s automatickým ostřením

Hlavní nedostatky

  • Velký a těžký telefon
  • Jen QVGA rozlišení displeje
  • Nestandardní způsob ovládání
  • Paměťová karta pod baterií
  • Chudý obsah balení

Kapesní počítače a komunikátory se značkou HP si i u nás našly své místo na trhu. Nová generace přichází hned s několika přístroji, které mají vyhovět požadavkům většiny uživatelů. Do redakce se dostal finální kousek iPAQu 614, jež za názvem nese označení Business Navigator. Bez zbytečného trápení je z něj možné odvodit cílovou skupinu i zaměření.

HP iPaq 614
iPaq 614 Komunikátor s Windows Mobile 6, dotykovým displejem a numerickou klávesnicí. Podporuje GPS, data přenáší přes EDGE, HSDPA nebo Wi-Fi a má třímegapixelový fotoaparát s autofocusem.rozměry a hmotnost: 117 × 60 × 18 mm, 145 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Pol 1590 mAh, procesor: 520 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.0 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
84 %
(22. místo z 886)
kataloginfo výrobce
cena: 10 374 Kč (Sunnysoft)

Náhrada za JogDial

HP iPAQ 614 je komunikátor klasické konstrukce bez jakýchkoliv vysouvacích či jinak pohyblivých prvků. Fyzickými parametry se určitě nezařadí mezi to nejmenší, co trh nabízí. Jeho rozměry jsou 117 × 60 × 18 mm a hmotnost 147 gramů. Do kapsy od kalhot se vejde jen s obtížemi, nicméně o mnoho pravděpodobnější je, že jeho majitel ho bude nosit v kapse saka nebo v pouzdře na opasku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové komunikátory od HTC jsou citelně menší

Tomu výrobce přizpůsobil i design. Rovné strany a výrazně zaoblené spodní hrany doplněné o neutrální barvy dokonale zapadají do konceptu telefonu pro firemní sféru. Tělo telefonu je vyrobeno z tvrdého pevného plastu, na němž se neudržují nečistoty ani otisky prstů. Přední část s klávesnicí a lem okolo displeje jsou pak vyrobeny z lesklého plastu a tentokrát už jsou náchylné na ušpinění. Na levém boku telefonu je umístěné trojsměrné pohyblivé tlačítko, které slouží k pohodlnému procházení nabídek. Je náhradou za klasické kolečko JogDial. Pohybuje se jím lehce, přidržením v jedné z koncových poloh spustíte rychlé procházení položkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nad tímto ovládacím prvkem je malé vystupující tlačítko OK, jež slouží k zavření okna. Pod pohyblivým tlačítkem je další tlačítko. Na první působí jako klávesa Win, jíž se otvírá a minimalizuje nabídka, ale není tomu tak — slouží ke spuštění hlasového ovládání.

Ve spodní části tohoto boku je umístěné poutko pro provléknutí šňůrky a dírka rozměrného kvalitního stylusu. Je dostatečně dlouhý a v ruce se drží výborně. Zlomení ani vypadávání se určitě nemusíme obávat. Pouzdro, ve kterém je umístěn, se nachází na zadním krytu baterie, proto je třeba opatrnosti při nasazování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez stylusu se iPaq neobejde

Na spodní stranu výrobce umístil univerzální miniUSB konektor, jehož pomocí se připojuje datový kabel, nabíječka i handsfree. Jiný zvukový výstup (nebereme-li v úvahu Bluetooth) telefon nemá. V pravé části spodní strany je ještě malé zapuštěné tlačítko Reset, které je přístupné jen za pomoci stylusu a jehož funkci snad není třeba vysvětlovat.

Pravý bok je téměř zcela holý. Jen ve spodní části se nachází malé polohovatelné tlačítko spouště fotoaparátu. Na vrchní straně je umístěno praktické tlačítko vypnutí mikrofonu během hovoru. Zadní stranu z velké části zabírá masivní plastový kryt baterie. Nad ním je čočka 3 Mpx foťáku s automatickým zaostřováním. Je zapuštěná do těla přístroje, ale už po několika dnech užívání je celá špinavá a zaprášená. Vedle ní je zrcátko pro autoportréty, velký diodový blesk a hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multimediální blok: fotoaparát a reproduktor

Po sundání zadního krytu se objeví obrovská baterie o kapacitě 1 590 mAh. Výrobce uvádí 250 hodin pohotovosti a čtyři hodiny hovoru. Vzhledem ke kapacitě jsou tyto hodnoty reálné. V praxi by neměl být problém dokončit i náročnější pracovní den. Pod baterií je kromě slotu pro SIM kartu umístěna i paměťová karta formátu microSD. Pro její výměnu je nutné telefon vypnout a vytáhnout baterii. Přístroj si poradí i s kartami microSD-HC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mírným zklamáním pro nás bylo chudé prodejní balení. Kromě samotného telefonu se v něm nachází už jen nabíječka s vyměnitelnými koncovkami, datový kabel, nekvalitní špuntová sluchátka a kupa papírů. Pouzdro či náhradní stylus bychom hledali marně, totéž se dá říci o ochranném krytu displeje, který HP používá už roky. Škoda je i chybějící autonabíječky, kterou by Business Navigator jistě využil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: HP, , Asus P750, Praktické ovládání, Test, Shortcuts, Rychlé procházení, Vysoká kapacita, Nestandardní způsob, Dobrý zdvih, Vysoká kvalita, HP iPAQ, Výborná výbava, Obrovská baterie, Kupa