HP iPaq h1940: malý kapesní počítač s Bluetooth (recenze)

Pokud chcete malý kapesní počítač na platformě Pocket PC a vyžadujete Bluetooth, pak může být vašim favoritem nový iPaq h1940. Než se pro něj rozhodnete, přečtěte si podrobnou recenzi.

Displej má žloutenku

Displej nového iPaqu je v současné době velmi diskutovaným tématem nejen v recenzích, ale i ve fórech. Jak to tedy s pověstným „žluťáskem“ ve skutečnosti je? Díváte-li se na displej z přísně přímého úhlu, nese bílá jen jemný nádech žluté. Stačí však PDA mírně sklonit horní stranou dolů a bílá přejde v oranžovou. Nejhorší je pohled od levého dolního rohu.

 
Z dolního rohu sytě žlutá, z horního rohu krásně bílá

Displej iPaqu jsem podrobil přímému srovnání s Looxem 610. V přímém pohledu je rozdíl patrný na první pohled. Loox disponuje ostřejším obrazem s věrnějším podáním bílé. iPaq však vede při pohledu z úhlu. Jsem si vědom, že srovnávám dvě cenově odlišná PDA, nicméně model h1915 disponoval brilantním displejem, který mu mohly závidět i modely o kategorii vyšší. Nejen mne by zajímalo, co vedlo výrobce ke změně displeje.


Přímé srovnání Looxe 610 a iPAQu h1940

Technické informace čtenářům MobilManie snad ani připomínat nemusím. Rozlišení 320 × 240 bodů se dědí již několik let, barevná hloubka 65 536 barev je standardem. Intenzitu podsvícení lze upravovat ve čtyřech stupních. Pokud stav akumulátoru klesne pod deset procent, sníží se intenzita podsvícení na nejnižší hodnotu.

Co najdeme v krabici?

Nahlédněme do krabice, co je k iPAQu přibaleno. Absenci sluchátek nepovažuji za žádnou katastrofu, kdo bude chtít, jistě si kvalitní sluchátka časem koupí sám. Synchronizační kolébku taktéž nehledejte, u řady 19xx prostě chybí. Na kolébku jsem zvyklý ze svého kapesního počítače, a tak bych si na synchronizační kabel zvykal jen velmi nerad. U iPaqu však existuje jedno schůdnější řešení, a tím je Bluetooth. Ceny USB modulů jsou na přijatelné úrovni, pak už stačí jen koupit nějaký hezký stojánek. Kabelu se však nezbavíte při nabíjení.

 
Na bříšku i na zádech

Nejvíce ze všeho zamrzí absence jakéhokoli ochranného pouzdra. Kapesní počítač je křehké a stále ještě vcelku drahé zařízení, které si nikdo z nás jen tak bez pouzdra do kapsy či kufříku neschová. Nemohu zodpovědně říci, o kolik by se zvedla výsledná cena, kdyby výrobce přibalil alespoň jednoduché pouzdro. Vedle koupě PDA tedy musíte počítat s další investicí do vhodného pouzdra.

Software: zálohujeme a prohlížíme obrázky

U kapesních počítačů z dílny HP jsme si zvykli na dva programy. Jako první zmíním povedenou aplikaci iPaq Backup, pomocí které je záloha i obnova důležitých dat v kapesním počítači velmi snadná. Je jen na vás, zda-li si pojistíte všechna data, nebo třeba jen informace v PIM aplikacích či systémový registr. Zálohovat můžete jednak na paměťovou kartu, ale také do iPaq File Store, což je část paměti ROM vyhrazené právě pro bezpečnou zálohu dat.


iPaq disponuje výborným programem pro zálohu dat...

Druhým programem je iPaq Image Viewer, který slouží k prohlížení a jednoduchým úpravám obrázků.


...a dobrým prohlížečem obrázků

S iPaqem dostanete jako obvykle poukaz s pěti bodíky na výběr softwaru ze serveru iPAQ Software Choice dle vlastního gusta. Není to sice věc, kvůli které dáte přednost právě výrobku HP, nicméně to jistě potěší. Ostatní výrobci by si mohli vzít příklad.

V sekci Settings, jejíž položky si výrobci často upravují, zaujme položka Audio. Zde lze vyvážit pomocí jednoduchého ekvalizéru výšky a basy. Rozdíly téměř nepoznáte při poslechu z vestavěného reproduktoru, ve sluchátkách však pocítíte výrazné rozdíly. Zatržítko Super Bass funguje přesně podle očekávání, při vyšších hlasitostech je znatelné zkreslení. Ve sluchátkách také mírně šumí.


Dopad ekvalizéru pocítíte zejména ve sluchátkách

Kapesní počítače iPaq také disponují ojedinělou funkcí, která nese název Self-test. Jde o sérii testů, která zkontroluje všechny komponenty kapesního počítače. Tento test může posloužit pro zevrubnou kontrolu funkčnosti kapesního počítače kupovaného z druhé ruky. Nechybí ani Asset Viewer, ve kterém naleznete podrobné technické informace o kapesním počítači.

 
Jednoduchý program pro ověření funkčnosti iPaqu


V poslední kapitole naleznete závěrečné zhodnocení, tabulku s parametry a výsledky testů výkonu v porovnání s ostatními kapesními počítači.

Témata článku: HP, , , , , Ericsson T39m, Krátké shrnutí, Počítač, Pomalý procesor, Nejvýznamnější výrobce, HP iPAQ, Frames Per Second, Bluetooth čip, Blue, Bluetoot, Kapesní počítač, BLU, Žluťas, MEMC, Dostatečná paměť, Miska, Drahé zařízení, PC USB