HP iPaq h6340 vs. T-Mobile MDA III: srovnání komunikátorů v praxi

Diskuze čtenářů k článku

hhhh  |  20. 05. 2005 09:49

Jak tedy ve skutežnosti funguje Wifi u MDAIII. Zvládne se připojit i lajk nebo ne, nejsem s tech recenzí moudrej. Mám o něj zájem, ale co zde čtu, tak z toho mám strach.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  20. 05. 2005 13:44

Ano, zvládne. Prostě se vykašlete na to, že to má nějaký WiFi manager a nastavte to pomocí standardních prostředků operačního systému, pak to chodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubomír Pek  |  23. 06. 2005 23:58

Mám dotaz na vaše zkušenosti s kvalitou displejů. Používám IPAQ4150 s originálním stylusem a asi po roce jej mám dosti opotřebovaný. Používám ho sice intenzivně, ale myslím, že se k němu chovám slušně.  Počítám, že za rok jej budu moci vyhodit. Kolega má ASUS a je v pohodě. Proto bych měl z IPAQu strach. Používáte ochranné fólie? Díky za odpovědi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
max  |  14. 07. 2005 15:29

Sehnal jsem na Sunnysoftu v Kotvě ochrannou folii. Koupil jsem tu nejdražší cca za 259,- a měla by být nejlepší, dle doporučení prodejce. Musím uznat, že prodejce nelhal a hned po vsazení folie, jsem zapoměl na to, že byla trochu dražší. Je úplně průhledná a 100% přilne bez bublinek, chrání LCD i proti UV a na sluníčku je o poznání lépe vidět na LCD. Stylus po ní jezdí líp a na LCD nic poznat není.Je omyvatelná jemě vlhkým hadříkem a pokud není na pda dá se normálně vodou omýt a opět instalovat dle návodu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-LK-  |  19. 05. 2005 20:19

Jednu dobu jsem se snažil používat MDA II, ale nešlo to. Produkt mi přišel naprosto nevyzrálý a pro běžnou práci nevhodný. Rád bych se zeptal, zda už doba poněkud pokročila. Jedná se mi zejména o následující:
1. Velmi mizerná výdrž, max. 1-2 dny
2. Chybějící podpora T9 nebo podobného systému, umožňující rychle psát SMS jednou rukou (stejně jako na mobilu)
3. Podpora vyzváněcích profilů - typicky rodina - Simpsnovi, VIP pochod z Hvězdných válek, otravové koňské řehtání (že, Altaire
4. Dotažené aplikace na SMS, aby ukazovaly jméno u doručenek
5. Větší stabilita. U MDA II se mi běžně stávalo, že po několika (tak třech) GPRS spojeních se mi přestala fungovat telefonní část do resetu zařízení
6. Možnost automaticky vypínat a zapínat GSM modul (obdobně, jako se mi nyní večer sám vypíná Siemens a ráno při buzení ho zapnu)
7. Upozornění na příchozí hovor bylo vždy tak o jedno až dvě "zatůtání" pozadu, čili protistrana měla pocit, že to už vyzvání, MDA nejspíš lovilo v paměti, kdo že to vlastně volá
8. Absolutní priorita GSM části, aby se nestalo, že hraju nějakou fulscreen hru a díky domu nemám šanci poznat, kdo vlastně volá, protože obrazovka GSM aplikace je "pod" tou hrou (a občas se stávalo, že v té chvíli MDA ani neupozornilo na příchozí hovor)

Samotné PocketPC mi docela vyhovuje, ale aplikačně byla GSM část naprosto nezvládnutá a propojení PDA-GSM bych si představoval o hodně lepší, aby se to dalo běžně používat. Díky za praktické postřehy s MDA III a odpovědi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  19. 05. 2005 21:29

1. Dva dny vydržel v pohodě a s rezervou. Nijak moc na tom nebazíruju, protože situace, kdy bych neměl déle než 1-2 dny možnost sesynchronizovat si to (a dobít) v mém případě prakticky nenastávají.
2. IMHO nemá T9 smysl s ohledem na vestavěnou HW klávesnici. NIcméně četl jsem o nějakých produktech třetích stran, které to umí.
3. Je tam jakási obskurní aplikace Photo contacts, která umí pro příchozí hovory per contact nastavit kdeco, ale je příliš nepřehledná na to, abych objevil zda i zvuk.
4. Neumí, neschopnost automaticky požadovat doručenky a nějak s nimi zacházet je IMHO jeden z největších problémů.
5. U MDA jsem s tím problém neměl, u iPAQu se to chovalo přesně jak popisuješ.
6. Nemá.
7. Nikdo si nestěžoval, ale netestoval jsem.
8. Při hovoru vyběhne standardní systémová hláška, která je "always on top". Jestli to může prasácky napsaná aplikace nějak přerazit, netuším. Žádné z těch, které používám, se to nepovedlo.
Jinak většinu věcí ohledně vyzvánění a snad i toho automatického zap/vyp by měla jít řešit SW třetích stran... To co tam je nainstalované je operační systém. IMHO mají podobné stesky zhruba podobný smysl, jako stěžovat si, že ve Windows Notepad nemá kontrolu pravopisu a  Kalkulačka neumí kreslit grafy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-LK-  |  19. 05. 2005 22:14

Díky za odpovědi. Problémy tedy stále přetrvávají.
Celá podpora GSM je totiž do systému dost přibastlená. Nebudu popisovat, proč ty standardně dodávané jsou relativně mizerné, spíš vidím problém v tom, že ty aplikace prakticky nemají moc možností reálných, jak to napravit. Protože:
ad 2: takové aplikace jsem dokonce viděl, vždy měly víc nevýhod než výhod oproti té vestavěné (nemožnost vybírat z adresáře nebo nemožnost psát dlouhé zprávy apod.). Tu klávesničku jsem nezkoušel, ale silně pochybuju, že na tom půjde jednou rukou za chůze psát SMS (což celkem často oceňuju u mobilu).
ad 8: pokud je aplikace fullsceen a on top pro plynulou grafiku při hrách, nepřijde mi to nějak prasácký. Kdyby byla podpora pro GSM v OS lepší, tak by např. do doby vyřízení hovoru zakázal aplikacím překreslit to "on top" notifikační okno a klidně ostatní aplikace zamrazit (aby to stihlo zareagovat), apod.

Argumentace "je tam nainstalovanej operační systém a to stačí, zbytek budou aplikace" má totiž z mého pohledu háček: zatímco OS si kupuju jako "základnu" pro své aplikace, od tohohle zařízení bratru za 20 tisíc bych čekal, že mi nabídne špičkový telefon a špičkové PDA v jednom. Zatímco není špičkové ani PDA (na to má malou výdrž a velkou hmotnost), ani mobil (na to tomu chybí hodně funkcí a je to nespolehlivý, o mizerný výdrži jsem se už zmiňoval).

No nic, když to někomu vyhovuje, vymlouvat mu to samozřejmě nebudu , ale přestože jsem do podobných hraček fanda a nadšenec, budu si muset fakt ještě počkat, protože pro mně mínusy jednoznačně převažují nad plusy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 05. 2005 22:05

Většinu věcí, které jste zmínil (profily + vypínání/zapínání hw částí) stejně jako vylepšené telefonní aplikace (kontakty s fotkami, vytáčení jednou rukou) nebo alternativní sw klávesnice (klidně přes celou obrazovku) řeší utility třetích stran, takže v tom bych problém neviděl (i když je bezpochyby smutné, že větší možnosti nemá už OS nebo standardní aplikace)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stimpy  |  19. 05. 2005 15:25

To mi teda přijde,že si za těch 18.000,- kupuju místo betatestera v nějaký firmě. Zařízení si snad koupím a chci používat se všemi vymoženostmi a ne zkoušet,jestli mi tahle nebo jiná kombinace softu bude fungovat. Tohle je největší nevýhoda Vašeho multitasku. Pořád se o tom mluví jako o největší výhodě a vymoženosti,ale mě to připadá spíš jako pěkný zádrhel. To je pěkný otrava pořád hlídat, jestli náhodou nemám sputěné nějaké aplikace,které se namají rády a padají. Taky pořá hlídat co mi běží na pozadí,abych neměl za chvíli vybitou baterku je otrava. Pamatovat, abych si vše nezapoměl zálohovat a pak se třást,jestli mi ta záloha bude fungovat.Místo aby mi takové zařízení život ulehčilo,tak mi ho akorát komplikuje.A dělat preventivní resety a reinstal programů, to je asi taky výsada PPC,stejně jako WIN na PC.Jo,pořád to budou ty samý Winy od Billa,i když se tady můžeme přít,jak už to nejsou ty starý,ale mnohem hezčí a načančanější. Pár fór o PPC jsem už přečet a sám jsem ho nějakou dobu měl a raději ještě dlouho počkám než si pořídím další. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  19. 05. 2005 16:13

Obávám se, že jste příliš zaujatý na to, aby s vámi bylo možné vést smysluplnou debatu.
Nicméně princip je ten, že Pocket PC je prostě kapesní počítač a jeho možnosti (a výkon a stabilita) závisí především na aplikacích, které si do něj nahrajete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 05. 2005 16:33

To máte tak, někdo bude roky čekat a fňukat, co to neumí nebo špatně (byť to zná víceméně jen z doslechu a v reálu je situace poněkud jiná), někdo jiný to už roky používá ke své práci a nemá problém

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  20. 05. 2005 14:20

Přesně tak.........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stimpy  |  19. 05. 2005 14:13

    Lidi, jak můžete kupovat zařízení v hodnotě skoro 20.000 s tím,že ho pak týdně resetuje a čistíte o balastu v něm nahraného, nevíte jestli u něj bude fungovat psaní SMS nebo ne, což tedy považuji za základ. Měl jsem zálusk na n50, ale když to tu tak čtu, tak ještě minimálně ze dva roky počkám, do té doby zlatý Palm.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  19. 05. 2005 14:50

Nikdo neříká resetovat tejdně. Jednou za čas by se mělo dle doporučení výrobce resetovat jakékoliv zařízení, které má větší SW výbavu. A pokud něco instaluješ, také to vyžaduje občas reset ...??? Pokud se ti něco nezdá, třeba na funkčnosti, také se doporučuje reset. Nějaké zařízení více nějaké méně často. A hlavně pokud jde o takto multifunkční zařízení. Jen srovnej co umí Palm a co MDA nebo Ipaq. Reset se ti může zdát nepohodlný, ale pro nic za nic ho tam nedávají ??? Vem si jen kolik bordelu se ti tam může dostat přez Wifi nebo BT (nemluvím o virech co ničí SW, ale nastaveních atd......). Jediné so se musí uznat za pravdu je to, že za takový peníze by neměli mít takováto zařízení žádná minuska !!!!!!!!!!!!!!!!! Ale musí se začít od začátku - pokud se zařízením budeš zacházet dle instrukcí A NE EXPERIMENTOVAT, tak s ním nebudeš mít problém. Já měl také problémy, když jsem se s Ipakem učil zacházet a trvalo to měsíc, ne 14 dnů testu. A teď je vše OK. Znám osobně lidi, kteří jsou pověřeni a mají to v popisu práce, tato zařízení testovat a vylepšovat a zároveň jsou jejich vlastníky a určitě by do keplu zařízení nešli. A věřte mi, ža znají moc.  Ale pokud chci něco obsluhovat a umět s tím zacházet poradí mi na odborných místech a holt tam musím zavolat !!??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  19. 05. 2005 15:17

U mně je hlavní důvod ten, že musím být kdykoliv a kdekoliv schopen se připojit na Internet a ověřit jestli něco funguje nebo nefunguje, případně s tím rychle něco dělat. Z toho mi vychází nějaký komunikátor, a to ze dvou důvodů:
Spolehlivě funguje, což se o kombinaci PDA - mobil přes Bluetooth říct nedá, u toho mi to vždycky přišlo jako sázka do loterie, jestli se spojí nebo nespojí.
Nezapomenu ho vzít s sebou, když jsem měl jenom PDA, válelo se mi furt na stole, protože jsem si říkal "jdu pryč jenom na chvíli, nebudu s sebou tahat PDAčko" - mobil mám furt.
S těmi resety to není tak hrozné. On problém Pocket PC spočívá v tom, že se na něm programy standardně neukončují, ale jenom jaksi "uspávají", což celý počítač různě zpomaluje. Důvod této funkcionality mi není znám, nicméně existuje spousta programů (nejznámější je asi WisBar Advance), které modifikují systém tak, že aplikace napevno zavírá.
Kromě toho restart Pocket PC je věc trvající asi deset vteřin a nemající žádné negativní následky. Ale hlavně svého Looxe jsem restartoval tak jednou za půl roku, pokud jsem na něm zrovna nevyvíjel nějakou aplikaci. To MDA jsem různě testoval, takže jsem ho resetoval dost často, ale to nejsou normální pracovní podmínky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  20. 05. 2005 13:32

Přesně tak. Shodneme se na tom. Ten, kdo do toho není fanda a má i jiné řešení, tak takovéto zařízení asi nekoupí. A kdo si ho dotvoří k obrazu svému, ten bude spokojen. Já si opravdu nemohu stěžovat. Nepotřebuji nikterak nadstandardní výbavu telefonu, nějaké obrázky, zvuky, apod..... Potřebuji, aby to volalo, aby fugovalo GPRS, WIFI, BT a nemusím ani bankovnictví - cokoliv lítá vzduchem dá se zneužít. Ale potřebuji plnohodnotné funkce počítače a to takovéto zařízení splňuje. Začínal jsem s dědečkem Philipsem NINO a pak PSION , Jornada, Casiopea , Palm, Ipaq 1915  a nyní 6340. Psion a 6340 používám stále a naučil jsem je i proti sobě. 6340 vede. Hlavní je, že umí přez GPRS programovat ústředničky k zabezpečení, nebo ovládat jiná EZS GSM zařízení - mám to vyzkoušené a jde to dobře. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal zobec  |  17. 06. 2005 12:26

Ahoj,
já jsem hp ipaq 6340 zkoušel a osobně se mi velice líbí. na problémy se spolehlivostí jsem nenarazil.
problém jsem měl jen s posíláním sms ale pak jsem zjistil že jsem měl blbě nastavenou GSM/SMS bránu. samovolný reset jsem nezažil. ale pravdou je že jsem ho zkoušel jen jeden den v práci kde ho prodáváme.
klávesnička mi připadá sympatická a velice dobře se na ní píše (líp než s T9 na mobilu). jen mi vadilo že neumí dlouhé sms. ale to je otázka spíše SW.
škoda jen že je tak veliký. jinak má moc pěknou anténku ála Ericsson t320/t520

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nosferatu  |  24. 06. 2005 17:14

Clovece! Ty musis mit doma na vsech peckach Linux! (Vitej bratre!) Jinak to nevidim, protoze kdybys tam mel wokna, musel bych se Te zeptat, jak muzes kupovat neco, co budes muset nekolikrat tejdne resetovat a cistit od balastu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdeněk  |  19. 05. 2005 10:39

Nevíte někdo jak je to s kontakty s foto. Mam par dni MDA III a nepodařilo se mi objevit tento prográmek. Na přiložených CD jsem ho taky nenašel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  18. 05. 2005 14:46

Nikterak ho nechci extrémě vychvalovat, ale je to zatím nejlepší zařízení, které jse měl. Bateriově je úplně super nabíjím ,tak cca 1x týdně a pravidelně provádím backupy s nastavenímim, ukládám je do PC doma a občas soft resset, abych ho trochu vyčistil. A občasné poroblémky, které jsem měl z počátku, byly jen proto, že jsem se stím učil zacházet a nastavovat apod..... Nyní je vše super a OK. Dokonce je již nový SW/FW, který si doma můžeš updatovat sám a je to velice jednoduché. Nic se neboj a pokud můžeš jdi do Ipaqu a nebudeš litovat. Je možné , že má nějaké ta minuska , ale ne taková aby mě to odradilo, zatím jsem na ně nějak nepřišel. Jedno minus a to že má plastový kryt, mohl být v plechu jako 1915 Ipaq. JInak je 6340 super.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nosferatu  |  24. 06. 2005 17:18

Nabijis 1x tydne? Hmm, a jak to delas!!! 8-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
max  |  16. 07. 2005 12:03

Normálně jsem batreii nejříve sformátoval na externí formátovačce, aby měla i v grafu 100% kapacitu s max. zatížením - to ten formátovač provádí v programu. Jen tak se dokonale zkalibruje interní bateriová detekce. V PDA je procesor, který měří úbytek na vazebním odporu a podle toho vyhodnotí jaká je "asi" kapacita baterie. Pokud vložíš do PDA baterii, která má 100% kapacitu překontrolovanou externě v jiném zařízení, tak si nastaví nabíjecí procesor hodnoty, které jsou přesné. Pokud instaluješ baterii, která není nabitá, tak ji nejříve změří a pak začne nabíjet. Tak že ve skutečnosti v PDA máš 100%, ale na formátovači máš třeba 89% a to je ten rozdíl mezi vložením ošetřené a nebo nenabité baterie.Teď se jen starám o to, aby jsem nevybil batreii pod 18 - 25 % dle údajů na LCD PDA. A při každodenní 5 minutové synchronizaci se zapnutým nabíjením se dostanu na hodnotu 25% každý 7 - 8 den. Testoval jsem nabitou baterii z PDA ve formátovači a jsem spokojen 100% PDA /100% For. Opravuji mobilní telefony, tak že se k formátovačce cca za 250tis. dostanu každý den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Caliastro  |  18. 05. 2005 13:04

Zdá se mi, že hlavní důvod proč můj zájem od koupě HP 6340 ochladl, byla nespolehlivost telefonu a hlavně oznamování příchozích hovorů.
Ale jak vidím, tak to není vyjmečnost HP, ale mají to i jiné komunikátory...díky za info.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  18. 05. 2005 13:01

Nevím jakým způsobem byl test Ipaqu 6340 prováděn. Používám ho již od počátku co přišel na český trh. Z počátku jsem měl nějaké výhrady, ale bylo to jen špatnou manipulací a chybným nastavováním. Delším užíváním jsem na žádnou závadu, které byly uvedeny zde v článku  nepostřehl, až kromě  sim tulkit a trochu slabší hlasitost vyzvánění, ale ta jde přidat v komlpetní ůpravě profilu a nebo instalací hlasitější melodie.MMS a SMS z jakéhokoliv nastavení fungují ůplně bez problémů. A paměťová karta se zasune ůplně celá až do zajištění, nechápu jak mohla koukat a jak ji mohl ztratit?????????. Možná, že kdybych propůjčil svůj Ipaq na test -hodnocení a rozhodnutí autora by bylo jiné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Caliastro  |  18. 05. 2005 13:07

Díky Max, to jsem potřeboval slyšet už dlouho se rozhoduji pro nový mobil (který nechci) a výběr padl na HP 6340.. ale slyšel jsem na něj tolik špatného, že jsem zaváhal..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  18. 05. 2005 14:13

Test jsem prováděl tak, že jsem měl postupně obě zařízení na čtrnáct dnů půjčena a prostě jsem je těch čtrnáct dnů používal. Na tom iPAQu mi vadila celková nespolehlivost a ta karta mi z toho skutečně vypadávala. Nemohu samozřejmě vyloučit, že se jednalo o vadný kus, ale minimálně v případě té nespolehlivosti to pokládám za velmi nepravděpodobné.
S vyzváněním jsem se skutečně snažil něco dělat, vše jsem nastavil na maximum a vygeneroval si opravdu důkladnou a hlasitou melodii, ale nic platné to nebylo. Ale možná máte lepší sluch než já

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Max  |  18. 05. 2005 18:10

Jo OK. Mohl by být hlasitější, ale nainstaloval jsem si tam jiná vyzvánění a snažil jsem se aby byla co nejhlasitější. Docela se to dá dobře převádět a upravovat v Neru. Teď je to ok. Sluch máme zřejmě stejný. Hi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nosferatu  |  24. 06. 2005 17:07

Mno, ja mam iPAQ uz pres mesic a muzu potvrdit, ze:

1) Kdyz blbe (malo / nejiste) zmacknu tlacitko na maily, tak se obcas Inbox nespusti, ale NIKDY se mi (ani v zadnem jinem pripade) nestalo, ze by se iPAQ samovolne vyresetoval. A to jsem radsky maniakalni uzivatel.

2) Parkrat se mi stalo, ze iPAQ zamrzl a ja nemel trpelivost, tak jsem ho zrestartil sam. Nicmene to nebylo nic proti predchozi Nokii N-Gage, ktera, ac na Symbianu, a tedy oknum malinko dal, byla hrutigram nevidanych kvalit.

3) Hrklo ve me, kdyz jsem cetl o nebezpeci vypadnuti karty. Nicmene si to nedokazu predstavit -- ona tam fakt zacvakne a sama o sobe je lehoucka. Nekdy mam spis problem, ze musim hodne macknout, abych ji dostal ven.

4) Zpocatku clanku se zretelne projevuje autorova chut pohanet iPAQ, ktera je do znacne miry znemoznena nutnosti objektivne popsat i jeho cetne prednosti. Na konci jsou ale popsany nectnosti MDA3, ktere jsou z me perspektivy tak zasadni, ze jestli jsem nekdy zatesknil po datafounech, ted jsem pevne primknut ke svemu fajnovemu iPAQu.

5) Co mi na iPAQu ale fakt vadi je ta pauza pred spojenim hovoru: "Halo tady XY ... (aha) ... Halo tady XY..." a pak to, ze reprak a zrejme ani mikrofon nejsou z nejkvalitnejsich a telefonovani nekdy zneprijemni nutna volba kompromisu mezi potichosti nebo saturaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Celaskon  |  18. 05. 2005 14:58

SIMToolKit to ma v novejsi revizi ROM - ve slozce Windows najdes soubor StartSTK nemo SimToolKit a ten staci zkopcit do slozky startup, pak se ti v programech objevi ikona pro SIMToolkit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
EnigmaBoy  |  28. 11. 2005 22:17

Ahoj, jsem take vlastnekem iPAQu. Nechtel by sis vymenit nejake informace, nastaveni, programove vybaveni?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 05. 2005 12:22

"iPaq obsahuje i funkci vyzváněcích profilů. Osobně jsem nikdy nepochopil její praktický smysl..."

Tohle jsem Altaire upřímně moc nepochopil (možná bys to mohl trochu rozvést, jestli nechápeš smysl profilů obecně, nebo jenom ta konkrétní aplikace je nepoužitelná?). Já na XDA používám podobnou aplikaci pro přepínání profilů, která umožňuje i zapínat a vypínat některé hw části (třeba GSM radio), a přijde mi to mimořádně praktické - mám tak třeba nadefinované tři profily: normální (hlasité vyzvánění), diskrétní (vypnutá hlasitost, zapnuté vibrace), noc (vypnutí GSM části, zesílání hlasitosti pro upomínky/budík), některé se přepínají podle času (např. normální vs. noc 23-7), a na Today obrazovce je jedním klepnutím můžu přepínat i ručně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  18. 05. 2005 14:08

Nepochopil jsem samu ideu profilů. Můj telefon se nachází ve třech základních stavech:

Vypnutý, což se za poslední rok stalo asi čtyřikrát a to když jsem seděl v letadle.
Zapnutý, kdy o tom s kým a jak chci hovořit, rozhoduji ad hoc a na základě pravidel která jsou do počítače nezadatelná.
Vypnuté vyzvánění, třeba v kině nebo když někde přednáším.
Nicméně u mně je to dané tím, že mám prakticky 24/7 pohotovost. Nemám žádnou pevnou pracovní dobu a podobně. Pokud bych nebyl OSVČ, ale zaměstnanec (resp. obecně odděloval "firemní" a "soukromé" v různých časových intervalech), asi bych to ocenil. Takhle je mi to k ničemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nosferatu  |  24. 06. 2005 16:51

Mno, i kdyz jsem OSVC, tak jsem vzdy na vsech telefonech profily vasnive doladoval a pouzival. (Krome posledniho iPAQu, ktery je, jak jsi napsal, dost tichy a navic se mi zvuk meho old phone vyzvaneni tak libi, ze to nechavam porad na normalnim profilu.) :)

Prijde mi, ze u profilu jde o kompletni definici vsech moznych akusticko mechanickych projevu zarizeni. Pokud by slo jen o nastaveni hlasitosti vyzvaneni, pak bych Tvuj pristup zcela chapal. A nezapomen na to, ze u iPAQu to zahrnuje i chovani podsviceni displeje a prepinani komunikace. (Muzes si udelat profil pro svoji kancelar, kde se Ti automaticky zapne BT, abys mohl pouzivat externi klavesnici.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
InI  |  18. 05. 2005 11:16

"Pokud vybíráte mezi komunikátory postavenými na operačním systému Windows Mobile, máte dnes dvě možnosti."
Autor nějak zapomněl na MDA Compact.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 05. 2005 12:28

Nehledě na hromadu dalších přístrojů s Windows Mobile, které se dají dovézt jednoduše ze zahraničí, MDA Compact je ale skutečně dost velké opomenutí, když jej prodává T-Mobile i u nás

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mvp  |  18. 05. 2005 14:41

Zajímalo by mne jaké že to jsou přístroje v té "hromadě dalších přístrojů s Windows Mobile,které se dají dovézt ze zahraničí" ????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 05. 2005 09:02

To myslíte ironicky, že skutečně o žádných jiných přístrojích nevíte?

Já to teda až tak moc nesleduju, ale namátkou:
- Siemens SX56 (http://reviews-zdnet.com.com/Siemens_SX56/4505-6454_16-21239376.html)
- Neonode NM1 (http://www.neonode.com/templates/factsPage.aspx?id=418)

O těchto vím, že jsou i u nás (objevují se v bazarových inzerátech)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m.v.p.  |  19. 05. 2005 19:06

samozrejme vim , ale neonode sem absolutne nepatri .... a ten siemens to je stara ludra kterou dneska s necim srovnavat je uz celkem mimo .... zkus neco lepsiho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Altair Valášek  |  18. 05. 2005 14:02

MDA Compact jsem (stejně jako telefony se Smartphone) pominul z toho důvodu, že je na v úvodu článku uvedené činnosti příliš malý. Na té obrazovčičce se prostě servery přes terminál spravovat nedají.
Dovozová zařízení jsem pominul z toho důvodu, že jsem chtěl psát o tom, co je běžně na trhu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 05. 2005 09:06

To jsem opět nějak nepochopil - MDA Compact má co do rozlišení stejný displej jako MDA III (240x320), maximálně jeho fyzické rozměry jsou o něco menší, ale i tak dobře použitelné.

S tím recenzovat jen zařízení dostupná běžně v tuzemsku ale samozřejmě souhlasím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x12345678  |  18. 05. 2005 08:42

V podstatě se po půlročním používání dvojčete MDA III v podobě ET Dataphone III mohu ztotožnit se vším co je tu napsáno a přidám několik zkušeností navíc:
1. U ETDP III nefunguje bluetooth modem. Na rozdíl od předchozího DPII alias MDA II, kde po volbě připojení pomocí BT modemu následovala obrazovka s výběrem spárovaného zařízení a spojení fungovalo bezvadně, u DP III tato volba zmizela a BT modem se nemá s čím spojit a logicky tedy nefunguje. ET o problému ví od počátku prodeje DP III, nicméně nic se neděje. Zapomeňte tedy, pokud byste chtěli na internet jít prostřednictvím BT spojení s jiným přístrojem nebo PC.
2. Použití WiFi je vskutku zcela podivné a nastavení pomocí manažeru je téměř vyloučeno. Domáhá se GPRS zcela vytrvale i když mu to zakážete.
3. Zařízení se sice samovolně nerestartuje ani nezamrzá, má ale jinou podivnou vlastnost. Obden vyžaduje restart, protože přestane ohlašovat příchozí hovor (t.j. přestane vyzvánět, vibrovat, nerozsvítí displej ani kontrolní LED, přestože jsou tyto funkce zapnuty). Pokud chcete výzkyt tohoto problému urychlit, stačí ztlumit vyzvánění během ohlášení příchozího hovoru. Další jeden až tři příchozí hovory ještě telefon ohlásí, potom ale beznadějně zmlkne až do restartu.
4. Zvláštní je dvojí režim podsvětlení HW tlačítek a klávesnice. Po vysunutí klávesnice svítí jen displej a tlačítka pod ním, klávesnice je ale dál nepodsvícená. Aby se rozsvítila, musíte nejprve na ní najít nějaké tlačítko, to stisknout a znak který tím napíšete následně z displeje smazat.
Jinak ale musím říci že i přes tyto nedostatky je DP III přístrojem, který používám rád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej  |  18. 05. 2005 09:46

To proste musi byt laska. Po vyctu tech chyb me chut ke koupi skutecne nadobro presla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x12345678  |  18. 05. 2005 11:07

No láska to zrovna nebude. Pokud z tisíce funkcí dvě nebo tři nepříliš podstatné nejsou to pravé ořechové, není to zas až takový problém. každopádně DPIII je z pohledu mých uživatelských potřeb zatím to nejlepší, co se nabízí. I přes těch pár chyb. Smutné je to, že je ET (a ani TMo, tam je identický problém) neřeší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal zobec  |  17. 06. 2005 12:17

Dobrý den,
mohl by jste mi poradit v jedné věci? Nemohu ET DataPhone 3 propojit pomocí Bluetooth s PC. Resp. propojení jde ale když chci synchronizovat s MS ActiveSync tak se bohužel nic neděje. MS ActiveSync prostě není schopen DataPhone najít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vjuch  |  18. 05. 2005 02:07

Prodam HP 6340 s fotoaparatem 640 x 480 a k tomu i STEREO handsfree s regulaci hlasitosti.
vjuch@hotmail.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor