HP iPaq h6340 vs. T-Mobile MDA III: srovnání komunikátorů v praxi

Pokud vybíráte mezi komunikátory postavenými na operačním systému Windows Mobile, máte dnes dvě možnosti. Buď sáhnete k operátorům a k produktům T-Mobile MDA III či Eurotel DataPhone III, nebo zamíříte ke komunikátoru HP iPaq h6340. Obě tato zařízení jsme podrobili rozsáhlému praktickému srovnání.

Co mají společného

Bolestí obou zařízení je dodávaná synchronizační kolébka, která patří k tomu nejhoršímu, co jsem poslední dobou ve světě kapesních počítačů viděl. Kolébky obsahují slot pro dobíjení záložní baterie a designově ladí s přístrojem, čímž ovšem výčet kladů končí.

Obě dvě kolébky nejsou zpracovány moc přesně, takže v nich zařízení pořádně nesedí. Viklá se a uživatel si nemůže být jist, zda komunikátor skutečně pevně dosedá na konektor.

Synchronizační kabel pro port USB je ke kolébce připojen napevno. Z dodaného napájecího zdroje je možné nabíjet zařízení bez kolébky pouze pomocí dodávané speciální redukce. Mnohem rozumnější mi přijde řešení které používá Fujitsu-Siemens u svých Pocket Looxů: konektory pro synchronizaci a napájení jsou stejné na kolébce i počítači, kabel je tedy možné připojit buď přímo (na cestách) nebo přes kolébku (pohodlné pro trvalou domácí instalaci).

Standardem je umístění sluchátka a mikrofonu na čelní straně zařízení. Řešení, kdy při hovoru přikládáte komunikátor displejem k tváři je sice obvyklé, leč zejména u velkých displejů ho nepokládám za šťastné. Pokud jste zpocení, neuvěřitelně rychle zašpiníte displej.


Telefonování

Klíčové vlastnosti jsou shodné a vyplývají z použitého operačního systému. Integrace s adresářem kontaktů je zcela bezproblémová, možnosti spíše základní.

iPaq

Velmi nepříjemnou vlastností je, že při přijmutí hovoru se PDA na chvíli „zamyslí“ a ke spojení hovoru dojde až po zhruba sekundové pauze, aniž by bylo jakkoli signalizováno, že k němu došlo. Chce to cvik, dá se na to zvyknout. Za výsostně nepraktické ale považuji to, že tlačítka pro příjem hovoru jsou miniaturní, mají průměr asi 4 mm.

 

Další nevýhodou je, že iPaq je velmi tichý. Jeho maximální nastavitelnou hlasitost (ať už se týče hovoru nebo vyzvánění) považuji za minimální přijatelnou. Komunikace v hlučnějším prostředí je téměř nemožná a že telefon zvoní jsem při nošení u pasu poznal pouze díky vibracím.

Odhlédneme-li od nízké hlasitosti, příjemně překvapilo hlasité handsfree, které je velmi kvalitní a funguje i na delší vzdálenost. Jeho důležitost stoupá úměrně váze zařízení, neb u dlouhých hovorů klasická pozice s telefonem u ucha poněkud vyčerpává.

iPaq obsahuje i funkci vyzváněcích profilů. Osobně jsem nikdy nepochopil její praktický smysl, leč zdá se, že pro někoho je její přítomnost téměř fetišem.

MDA III

Telefonování je s MDA III zcela bezproblémové. Tlačítka pro příjem a odmítnutí hovoru jsou dostatečně velká a na rozdíl od iPaqu též podsvětlená, takže se dají snadno nahmatat.

 

Ani MDA III neoslňuje výkonným zvukovým systémem, ale hlasitost je přece jenom lepší než u iPaqu. Zato vibrace jsou mnohem slabší a pokud je zařízení v pouzdře u pasu, jsou téměř neznatelné. Nakonec jsem se naučil MDA nosit přímo na těle v kapse u kalhot, kde jsou vibrace cítit dobře. Někomu s méně Obelixovskou postavou ovšem toto řešení nemusí vyhovovat.


Zprávy

Snadné psaní textových zpráv je jedním z pozitivních vlastností komunikátorů. Operační systém s nimi zachází podobně jako s e-maily; používá na to stejnou aplikaci. Zprávy bohužel neumí nativně nijak dostat do počítače, což ale lze napravit pomocí aplikací třetích stran.

iPaq

Práce s textovými zprávami je na iPaqu záležitostí pro otrlé jedince, milovníky vzrušení a dobrodružství. Pokud z nabídky vyberete New > Message nebo stisknete hardwarové tlačítko pro spuštění aplikace Inbox, doberete se v zásadě ke třem možným výsledkům. V nejlepším případě se provede požadovaná akce. V horším případě se nestane nic. V nejhorším se zařízení restartuje.

  

Spolu s absencí podpory pro SIM Toolkit (GSM Banking) je toto podivné chování důvodem, proč si toto PDA rozhodně nepořídím. Přijatelná míra nejistoty a vzrušení v mém životě nezahrnuje nevypočitatelné chování komunikační techniky.

MDA III

Práce se zprávami všeho druhu je zcela bezproblémová. Software umí pracovat i s multimediálními zprávami MMS, se kterými zachází stejně jako s e-maily či textovkami. V praxi jsem tedy používal celkem čtyři komunikační kanály v jednom rozhraní: SMS, MMS, synchronizaci e-mailů z Outlooku a samostatný e-mail SMTP/POP3.

 


SIM Toolkit

iPaq

SIM Toolkit nepodporuje.

MDA III

U tohoto zařízení SIM Toolkit funguje zcela bez problémů, včetně bankovní aplikace. Ač to z hlediska uživatele není důležité, jeho implementace je poněkud zvláštní. Odkaz na SIM aplikaci se prostě záhadným způsobem objeví v nabídce Programs. Nejedná se o nějakou samostatně běžící, aplikaci, okno SIM Toolkitu není možné ani nijak speciálně zavřít (dokonce ani pomocí různých task managerů). Jednou se mi též stalo, že položka z nabídky záhadně zmizela a objevila se až po měkkém restartu.


Jednou z velmi užitečných pomůcek je hardwarová klávesnice, o které se dočtete v příští kapitole. Bude zde prostor také pro popis dodávaného softwaru

Témata článku: HP, , , , , , Eurotel Dataphone III, T-Mobile MDA III, MOBI, SIM Toolkit, Dodávané pouzdro, Umělá kůže, Základní práce, Minimální funkčnost, Mobil, Běžný modem, T - Mobil, Přídavná klávesnice, HP iPAQ, Osobní vkus, Vysunutá klávesnice, Zvukový systém, Komunikátor, Umístěný slot, Praktický smysl