HP iPaq rw6815: malý komunikátor pro velké nároky (test)

Komunikátor HP iPaq rw6815 si zamilujete pro jeho skvělé rozměry a sympatickou cenu. Nabídne operační systém Windows Mobile, kvalitní dotykový displej a multimediání výbavu. Ale ani chybám se výrobce nevyhnul.

Rychlé odkazy

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • kvalitní zpracování
  • ochranný kryt displeje
  • svižný procesor
  • dostatek paměti ROM
  • paměťové karty miniSD
  • standardní mini USB konektor
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • slušná výdrž akumulátoru
  • 2Mpx fotoaparát s diodou

Hlavní nedostatky

 

  • chybějící hardwarová tlačítka pro snazší ovládání
  • absence rychlého vytáčení kontaktů
  • zadávání textu pouze s perem
  • vlnící se displej
  • zvukový výstup šumí

K recenzi zapůjčil Sunnysoft   

 • www.sunnysoft.cz
 • cena: 13 161 Kč 
 koupit můžete zde

Společnost HP se po poměrně dlouhé odmlce vrací na trh s komunikátory na platformě Windows Mobile. Po zdařilém modelu hw6915 s hardwarovou klávesnicí přichází s modelem rw6815 Personal Messenger, který útočí zcela jinými přednostmi. Hned na úvod prozradím, že máme tu čest s jedním z nejmenších komunikátorů současnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPaq je mrňous, srovnání se Sony Ericssonem P990i a MDA Compact

 

Přiznám se, že mám pro kapesní počítače i komunikátory od HP trošku slabost, snad z nostalgie k mému prvnímu PDA - iPaqu h3760. To bylo ještě v době, kdy výrobci dbali na kvalitní dílenské zpracování a exklusivní vzhled svých výrobků. Postupem času se ovšem s rostoucí konkurencí celkem logicky útočí na výslednou cenu. To již ale trošku předbíhám.

 

Mrňous, kterého si zamilujete

Většinou se stává, že některý přístroj z kategorie PDA či komunikátorů vypadá na obrázcích mnohem menší a při živém setkání nastává zklamání. iPaq byl případem přesně opačným. Po vytažení z krabice jásám: vždyť je tak malý! A ihned vytahuji pro srovnání MDA Compact. Ano, rozměry jsem si mohl srovnat z dostupných čísel, skutečné porovnání ale čísly nenahradíte. iPaq vyniká svou výškou, je o 6 mm menší než Compact. Ten je ale na druhou stranu o jeden a půl milimetru tenčí. Kdyby u HP dbali na ještě striktnější hubnoucí kůru, měli bychom v ruce bezkonkurenční přístroj.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ochranný kouřový plast chrání náchylný displej

Na první pohled zaujme kouřový kryt chránící displej. Z počátku jsem k tomuto prvku ochrany u předchozích PDA z dílny HP přistupoval s nedůvěrou, postupem času si ale získal mé sympatie. Přestože dostanete ke komunikátoru ochranné pouzdro, můžete jej díky této ochraně nosit v kapse kalhot i bez něj. Kryt displeje se vyklápí směrem vzhůru a zde musím upozornit na první nedostatek. Odklopený kryt displeje uzavře přístup k ovládacímu peru a znepříjemní zapínaní. Musíte si tak zvyknout na přesný postup: vytažení pera, zapnutí přístroje, odklopení ochranného krytu. Na každý pád lze kryt velmi jednoduše sejmout a tím snížit tloušťku o pár milimetrů dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřený kryt znepřístupní pero, musíte jej tedy před otevřením vyjmout

HP zvolilo pro svůj nejnovější počin kombinaci lesklé a matné stříbrné. Obvykle tato kombinace působí dobře, designérům se ale dle mého názoru nepodařilo najít optimální vyvážení. Lesklá stříbrná, neboli imitace chromu, působí trošku lacině. Z předchozích i stávajících modelů přitom víme, že HP umí vyrobit velmi líbivá zařízení. Šasi s alespoň kovovou povrchovou úpravou jsou již dávnou minulostí, dnešní době vládne plast. iPaq si ale určitě zaslouží pochvalu za dílenské zpracování. Všechny části hezky lícují a nikde nic nevrže. Komunikátor se díky zaobleným hranám velmi dobře drží v dlani.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Díky malým rozměrům se iPaq takřka ukryje v dlani

Střídmý zaoblený design doplňuje několik zajímavých prvků. Pod displejem má své místo tradiční čtyřsměrný ovladač s odděleným potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Okolo něj napočítáme čtyři tlačítka – dvě softwarová a dvě se sluchátky. Pod výraznými stříbrnými mřížkami ukrývá komunikátor dvojici reproduktorů. Od takové dvojky jsem popravdě řečeno očekával větší "rachot", pro hlasovou navigaci nebo ozvučení filmu ale bohatě stačí. Nad displejem si můžete všimnout průsvitné dlouhé linky. Ta ukrývá reproduktor a dvě stavové diody.

 

MiniUSB vidíme rádi

Podívejme se nyní na iPaq pod drobnohledem. Ve spodní hraně vidím s nadšením standardní miniUSB konektor. HP se tak oprostilo od svého speciálního konektoru, který uživatele jen omezuje. Ano, někteří uživatelé jej ocení díky možnosti připojení zajímavého příslušenství, takových ale bude určitě menšina. Výhody miniUSB uvítá každý. Nemusíte kupovat drahé náhradní kabely a najdete je takřka u každého moderního počítače. Vedle synchronizačního portu má své místo konektor Jack s rozměrem 2,5 mm. Ke komunikátoru obdržíte samozřejmě lehkou hands-free se čtyřkontaktním jackem. Pro připojení vlastních sluchátek můžete využít běžně dostupné redukce. Kvalita zvukového výstupu mne ale zklamala. Na lupkání například při přechodu mezi skladbami jsem zvyklý, iPaq ale šumí tak, jako žádné jiné zařízení, které mi prošlo rukama. Pokud posloucháte jakoukoli "plnou" hudbu, rock, metal, house i popík, šum se utopí v hudbě. Klasika, relaxační hudba či cokoli na způsob ambientu ale zůstává iPaqu zapovězeno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport na pravé hraně, miniUSB vespod a slot pro paměťovou kartu nahoře

Na pravé hraně se nachází tlačítka pro rychlé spuštění fotoaparátu a diktafonu. Funkce těchto tlačítek lze přeprogramovat v nastavení, kde najdete rovnou jednu perličku. Menu změny funkce tlačítek nabízí možnost přeprogramování tlačítka pro hlasové vytáčení, to ale budete na přístroji hledat marně. "Tlačítko" je totiž simulováno dlouhým stiskem tlačítka pro snížení hlasitosti sluchátka. V pravém horním rohu má své místo ovládací pero. Pero se podobně jako celý kapesní počítač skládá ze dvou částí s různou povrchovou úpravou. Horní část se leskne a třpytí, střed má povrch matný. Pero drží na svém místě vcelku úporně a pokud se mechanismus trošku neochodí, bez nehtu se při vytahování neobejdete. Takřka bezprostředně vedle pera najdete tlačítko pro zapnutí komunikátoru. Nesymetricky, směrem k levému boku, pak nacházím slot pro paměťové karty. Jedná se o typ miniSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací pero drží na svém místě vskutku urputně

Levá hrana jen krátce, vyjma dvou tlačítek pro korekci hlasitosti zde nenajdete vůbec nic. To už zajímavější pohled skýtá zadní strana. Zde umístil výrobce dvoumegapixelový fotoaparát doplněný o dvě vysoce svítivé diody a lesklou miniaturiní plochu pro pořizování autoportrétů. Na zadní plastové skořepině vyvolá úsměv na rtech vyražená přeškrtnutá popelnice. Opravdu se nemohla ukrýt na vnitřní stranu plastu?

 


V druhé kapitole se zaměříme na displej a ohodnotíme operační systém z pohledu nováčka

Témata článku: HP, , HP iPaq hw6915, HP iPaq rw6815, Palm Treo 650, Palm Treo 680, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, E-mailová komunikace, Obyčejný displej, Missing, Informační web, Přeprogramování, HP iPAQ, Test, Speciální konektor, Problém související, Hlavní vstup, Pro +, Celý film, Compacty, Malý komunikátor, Rachot, Drobný detail, Komunikátor