HP TouchPad: černý kůň ve válce tabletů

Myslíte, že výrobci už nedokážou přijít s něčím, z čeho se posadíte na zadek? HP TouchPad umí vše, co má tablet umět, ale nám se líbí ten bonus...

TouchPad je prvním potomkem nového vlastníka Palmu – společnosti HP. Podle očekávání a současného trendu jde o tablet s mobilním operačním systémem webOS, jen tentokrát dostal daleko více prostoru než v minulosti.

Tvary nemají čím překvapit, zlí jazykové budou tvrdit, že jde jen o další fotorámeček. Konstruktéři HP se ale snažili vše krásně uhladit, na videu uvidíte i mírné zakřivení zad. Operační systém HP webOS je tentokrát ve verzi 3.0. Zajímavé – zatím jsme slyšeli pouze o „dvojce“, ale je možné, že je „trojka“ jakousi tabletovou verzí. Současně s TouchPadem představené telefony mají webOS 2.2, jak to bude dále, ukáže až budoucnost.

Kromě tabletu dnes společnost HP představila smartphony Pre3 a Veer

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
HP TouchPad

Technická specifikace přehledně

  • Displej má úhlopříčku 9,7 palce, rozlišení 1024 × 768 a je dotykový (kapacitní).
  • Bude se prodávat ve dvou variantách – buď s nebo bez 3G modulu.
  • Čip aGPS bude pouze v 3G variantě, Wi-Fi verze si bude muset vystačit bez GPS.
  • TouchPad bude mít 16 GB nebo 32 GB integrované paměti.
  • Výčet senzorů: intenzita okolního osvětlení, akcelerometr, gyroskop, elektronický kompas.
  • Wi-Fi splňuje standardy 802.11b/g/n, Bluetooth je (pouze) ve verzi 2.1 + EDR.
  • Čelní kamerka pro videohovory má rozlišení 1,3 Mpx, poslouží videohovorům. To, co bychom nazvali hlavní kamerou, nebo spíše fotoaparátem, TouchPadu zcela chybí.
  • Baterie má úctyhodnou kapacitu 6300 mAh. Na výdrž se nás neptejte, výrobcem udávaná čísla je zbytečné přepisovat, skutečnost ukáže až praxe.
  • Nabíjí se přes standardní microUSB. Hudba do sluchátek poteče přes klasický 3,5mm jack.
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon dual-CPU APQ8060 1,2GHz
  • Rozměry: 240 × 190 × 14 mm, hmotnost je 740 gramů
Klepněte pro větší obrázek 
Pro čelní kamerku má HP připravenou vlastní aplikaci na videohovory, přístup k ní dostanou i aplikace třetích stran.
Klepněte pro větší obrázek 
TouchPad zvládá bezdrátový tisk. HP zde těží ze šířky svého portfolia – jejich tiskárny umí tisknout bezdrátově už delší dobu a implementovat tuto funkci do tabletu bylo jednoduché.
Klepněte pro větší obrázek 
Tablet zvládá všechny „povinné disciplíny“ – hry, multimédia, internet, sociální sítě. Seznam aplikací není tak dlouhý jako u Apple či Androidu, najdete zde ale všechno důležité.
Klepněte pro větší obrázek
Palm to s příslušenstvím uměl, vzpomeňte na Pre a jeho Touchstone – stojánek, alias bezdrátovou nabíječku. HP pokračuje v tradici, Touchstone dostane i TouchPad, jen pochopitelně jinak tvarovaný.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ochranné pouzdro poslouží také jako stojan třeba pro sledování videa a dokonce nepřekáží ani nabíjení v Touschstonu, klávesnice je pochopitelně bezdrátová

To nejlepší na konec

Klepněte pro větší obrázek

HP TouchPad a rovněž představený HP Pre 3 mají jednu unikátní funkci. Dovedou si mezi sebou předávat informace. Přijde SMS na telefon? Můžete si ji přečíst na tabletu a stejně to funguje dokonce i s telefonními hovory. Možnosti využití jsou široké a záleží pouze na fantazii vývojářů, jak je využijí.

HP dělá kolem pozadí této technologie tajnosti a kromě samotné prezentace ji neukázala ani na místě přítomným novinářům. Z tiskové konference víme, že je ve hře synchronizace přes Bluetooth a také bezdrátová nabíječka Touchstone.

Tím ale technologická magie nekončí, HP předvedlo funkci Touch-to-share. Prohlížíte si web na tabletu, ale chystáte se ven? Stačí přiložit Pre 3 k TouchPadu a ta stejná stránka se otevře i v telefonu (a funguje to i naopak). To je vše, co HP z Touch-to-share ukázalo, ale jistě si i vy dokážete představit řadu dalších využití. Uvidíme, co webOS nabídne v budoucnosti. Možná je to jen technologické pozlátko, které bude v reálném životě k ničemu, ale nám se Touch-to-share líbí.

Celé Touch-to-share kouzlo si můžete prohlédnout na následujícím videu, stačí kliknout na záložku pod ním.

  • 53:38 – Touch-to-share

Na funkci Touch-to-share se přece jen zašli podívat redaktoři magazínu Engadget.com a zde je jejich video:

Zbývá dodat, že HP TouchPad má být dostupný v létě. Ptát se na cenu je ještě příliš brzy.

Diskuze (167) Další článek: Vodafone do srpna rozšíří 3G na 60 % populace. Sám

Témata článku: HP, , , , HP Pre 3, HP Touchpad, HP Touchpad 32GB Wi-Fi, Přítomný novinář, Technická specifikace, Černý kůň, Technologická magie, Tab, Mírné zakřivení, Kůň, Tous,