Hrajte na mobilu hry přes textovky!

V poslední době se operátoři snaží uvádět jednu wapovou či textovou hru za druhou. Nejprve to byl Milionář, Lovci pokladů, Oběšenec aj. a nyní xgenGo - všechny hry od jednoho operátora, Eurotelu. Je jen otázkou času, kdy se s novými hrami objeví i ostatní naši operátoři. Proč to ale dělají?

Jak vydělat?

Je jasné, že příjmy operátorům z hlasových a datových služeb nemohou růst do nekonečna. Nových zákazníků přibývá stále pomaleji, trh začíná být nasycený. Proto operátoři musí neustále vymýšlet další možnosti, jak ze zákazníků dostat další penízky. A protože si rádi hrajeme, jsou tu wapové a SMS hry.

Princip je jednoduchý. Hry nehrajete přímo na mobilu, jako různé hady a tetrisy, ale přes operátora. Ten vás o aktuálním ději hry informuje přes textové zprávy nebo wapové stránky. Samozřejmě za všechno řádně zaplatíte - u textovek za příchozí i odchozí zprávy, u WAPu za stažená a odeslaná data (GPRS) nebo čas strávený připojením.

Aby byli ochotni zákazníci platit za „nějakou obyčejnou hru“, kterou mohou hrát zdarma na počítači nebo na Internetu (samozřejmě i zde něco stojí připojení, ale stále to není tak drahé), musí být hra patřičně atraktivní. Musí sloužit nejen k ukrácení dlouhé chvíle, ale musí rovněž pobavit. Atraktivitu je možné zvýšit např. výhrou, pokud jde o hru soutěžní (např. Milionář). Tehdy je jedinou motivací právě cena, zábava je až na dalším, posledním místě. Nedokážu si představit, že bych hrál Milionáře jenom pro ukrácení dlouhé chvíle, to už raději zvolím jednu z vestavěných her v mobilu.

Textovky na mobilu? Jistě...

Zábavná je až další „velká“ hra Eurotelu, když nepočítám drobnosti typu Oběšenec nebo Potápěč. Je to nedávno spuštěný xgenGo, což je vlastně textová hra stylu adventure, tedy dobrodružství. Ti, co někdy hráli textovky na Spectru nebo Didaktiku, přesně ví, o čem mluvím. S počítačem, který hru řídí, však komunikujete přes SMS, což vás samozřejmě stojí nějakou tu korunku. Právě se ocitám někde na začátku a už jsem utratil okolo padesáti korun. Než hru dohraji (pokud vůbec), budu odhadem chudší o tisícovku.

Právě xgenGo je hra, u které se bavím, u které čekám, co se bude dít dál. Není to sice textovka v pravém slova smyslu, kdy píšete příkazy typu Použij klíč, Otevři bednu, Zapal svíci, ale to je vzhledem k omezeným možnostem SMS komunikace logické. V každé lokaci vám dá hra na výběr, co můžete dělat, např. „můžete jít na (v)ýchod nebo (ote)vřít dveře“. Interaktivita je tedy omezena, ale i tak je to zatím nejlepší SMS hra, jakou nám operátoři nabídli; troufám si dokonce tvrdit, že je unikátní v celém evropském formátu - vždyť jejím autorem je známý František Fuka, tvůrce slavné série Indiana Jones na Spectru či hry Podraz 3. Už to zaručuje perfektní, i když drahou  zábavu.

Poznámka: U takových SMS her je vhodné mít v mobilu velkou, ale opravdu velkou paměť na textové zprávy, protože musíte archivovat hodně popisů lokací, abyste si o jejich popis nemuseli žádat znovu, což samozřejmě stojí peníze. Ideálním mobilem je např. komunikátor Nokia 9210, který ji má takřka neomezenou.

A budou penízky

Textové a wapové hry jsou další možností, jak si operátoři mohou výrazně vylepšit příjmy. Proto musí být dostatečně atraktivní, aby je uživatelé chtěli hrát a chtěli za ně utrácet peníze. Jsem tedy zvědav, kdy  a s čím přijdou ostatní operátoři, Paegas a Oskar. Ti se zatím v této oblasti příliš neangažovali.

Hráli byste SMS a wapové hry, kdyby nebyly tak drahé jako nyní? Hrajete je i v současné době?

Diskuze (6) Další článek: Philips Fisio 120: mobil s nízkou cenou (test)

Témata článku: , , , , , Mobil, Hra, MOBI, Velká hra, Text, Pře,