Hrozí nám horentní sumy za internet přes GPRS?

Prográmek jménem dialer se stal v posledních týdnech noční můrou desítek uživatelů internetu. Díky jeho řádění narostly účty za telefon do astronomických výšin. Nyní dialer poprvé zaútočil na GSM síť.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) bije opět na poplach. V době, kdy škody způsobené dialery přesáhly hranici 10 mil Kč, zaznamenal Eurotel první případ přesměrování v mobilní síti. T-Mobile ani Oskar se zatím s problémem nesetkaly. S prvním podvodným přesměrování se nicméně hroutí mýtus o stoprocentní bezpečnosti připojení k internetu pomocí mobilního telefonu.

Důvěra majitelů mobilů v bezpečnost připojení pomocí GPRS spočívala v tom, že tento druh spojení není klasickým vytáčeným připojením. Ve chvíli, kdy je dialer spuštěn, je však GPRS připojení automaticky nahrazeno připojením vytáčeným. Princip přesměrování je tedy identický jako v případě běžných telefonních linek a linek ISDN.

Tip ze Živě.cz: přečtěte si článek Připojení na internet: Jak neplatit 60 Kč za minutu?, který se problematice dialerů věnuje podrobně.

Poznámka: Co je dialer? - program či skript ActiveX, který změní způsob přístupu na internet. Místo běžného čísla pro internetové připojení přesměruje vytáčení na čísla se zvláštní tarifikací až 60 Kč za minutu.

Dialer po spuštění postupuje následovně:

  • odpojí modem od místního poskytovatele internetu,
  • odpojí příposlech vnitřního reproduktoru modemu, aby uživatel nezjistil, že se něco děje, ¨
  • vytočí telefonní číslo poskytovatele internetu sídlícího obvykle v zámoří nebo na české lince se zvýšenou tarifikací,
  • naváže s ním spojení,
  • od tohoto okamžiku až do ukončení spojení je uživatel připojen k novému poskytovateli.

Nejohroženější skupinou jsou uživatelé paušálních datových tarifů Eurotelu a T-Mobilu, kteří nemají důvod sledovat délku připojení, ani množství přenesených dat. Zejména Eurotel, respektive jeho nabídka neomezeného přístupu na internet představuje ideální živnou půdu pro útok dialerů. Přesměrování lze sice jednoduše odhalit pohlédnutím na diplej mobilního telefonu (místo GPRS připojení je totiž signalizován datový přenos).

Předseda Republikového výboru SOS František Jobovský nicméně uvádí, že riziko hrozí zvláště těm uživatelům, kteří mají svůj mobilní telefon položen daleko od monitoru, takže nesledují jeho displej. Sdružení obrany spotřebitelů ČR nyní na základě nových poznatků zaktualizovalo na svých stránkách doporučení pro poškozené i pro prevenci.

Před dialery má uživatele internetu ochránit také nový program - Antidialer. Jeho autorem je Marek Russ. Bezplatně si ho můžete stáhnout zde.

Diskuze (112) Další článek: EMS obrázky na telefon zdarma

Témata článku: , , Pře, GPRS