HTC 10: správnou cestou na vrchol [recenze]

HTC 10 je všestranný telefon, který uspokojí i ty nejnáročnější, a to jak výkonem, skvělým zvukem, tak i špičkovým fotoaparátem. Bude to však stačit k úspěchu?
Kapitoly článku

1. Design

Design a kvalita zpracování je u HTC 10 na jedničku s hvězdičkou a na první pohled poznáte, že jde o prémiové zařízení. Tělo je vyrobeno z jednoho kusu kovu, takže je pevné a ani při sebevětší snaze ho jen tak neohnete. Taiwanci znovu ukázali, že umí telefon vyrobit tak precizně, že ani nehtem nenahmatáte přechody mezi plastem a kovem. Použité materiály se však projevily na vyšší hmotnosti 161 gramů, ovšem na druhou stranu hned víte, že jde o poctivý kus hardwaru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky oříznutým hranám se telefon pohodlně drží v ruce.

Záda mají znovu zakulacený tvar, ale narozdíl od předešlých modelů není zaoblení až ke krajům, ale strany jsou výrazně seříznuté, což přispívá nejen k pohodlnému a jistému úchopu, ale jde také o hlavní poznávací znak telefonu. Kromě toho zaoblení dobře kamufluje větší tloušťku, která v nejširším místě (fotoaparát) činí 9 mm, při krajích už jsou to pouhé 3 mm. Abychom byli důslední, musím zmínit i celkové rozměry, které činí 145,9 × 71,9 × 3 - 9 mm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zpracování telefonu je tak preciziní, že i po přejetí nehtem přes plastové předěly nic neucítíte.

I přes zaoblená záda se však nemusíte bát, že by se telefon po položení na stůl kýval, jelikož se opírá o vystupující čočku fotoaparátu, což také není ideální řešení, protože se může snáze poškrábat. Vedle ní najdete sekundární mikrofon, dvojici LED diod a laserové ostření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Je trochu škoda vystupující čočky fotoaparát, na druhou stranu se díky ní telefon nekýve na stole. Oceníte i vroubkované tlačítko na boku, které snadno nahmatáte i za tmy.

Čelní strana je celá chráněna krycím sklíčkem Gorilla Glass s oleofébní vrstvou, takže na telefonu tolik neulpívají otisky prstů. Kromě displeje zde najdeme velkou čočku fotoaparátu, notifikační diodu, potřebné senzory nebo sluchátko, které zárověň slouží jako druhý ze stereo reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spodku kraluje USB-C a repráček, horní strana pak patří sluchátkovému jacku. Všimněte si také, že vršek je kvůli anténám plastový.

Pod displejem pak najdete senzorické tlačítko domů s integrovanou čtečkou otisků prstů, které je kvůli oválnému tvaru důvodem, proč přední strana mnohým připomíná smartphony od Samsungu. Tu obklopují další, na první pohled neviditelná, senzorová tlačítka zpět a multitasking, která se rozsvítí až při dotyku, takže zbytečně nekazí čistý design, což chválím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při pohledu z boku jsou patrná zakulacená záda. Na tenké boky však HTC dokázalo osadit vše důležité.

Přestože jsou boky velmi tenké, výrobci se je stejně podařilo osadit slotem na microSD kartu na straně levé a přihrátkou na nano-SIM kartu na straně pravé. Zde najdete i tlačítka, která musím velmi pochválit nejen kvůli skvělému umístění, pohodlně ovladatelné mupalcem, ale hlavně díky vroubkování u zapínacího tlačítka, takže ho nahmatáte i poslepu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V originálním balení najdete telefon USB-C nabíječku, nabíjecí adaptér Quick Charge 3.0 dodávající proud 2,5A při 5V a špuntová Hi-Res sluchátka.

Abychom to měli kompletní, tak na horní straně najdete vycentrovaný jack konektor. Na spodní straně pak našel místo mikrofon, druhý stereo reproduktor a konektor USB-C.

2. Displej

HTC 10 používá 5,2" Super LCD displej s defaultním rozlišením 2 560 × 1440 pixelů, takže obrazové body nespatříte ani při důkladném zkoumání. Proč defaultním? Protože HTC vyšlo vstříc těm, kteří místo vysokého rozlišení raději ocení vyšší výdrž a umožní aplikace spouštět i ve Full HD. Změna rozlišení je sice určena primárně pro hraní her, ale bez problému funguje u většiny stažených aplikací z Play Store. Paradoxně však změnu nepodporuje většina těch originálních od HTC.

Zpět ale k zobrazovači. Musím pochválit jeho podání barev. Barvy jsou sice živější a sytější než jsem zvyklý z většiny IPS panelů, ale zároveň nejsou tak kontrastní a přesycené jako u AMOLEDU. Za mě je tak Super LCD ideální střed a je radost se na něj dívat. Velmi mě překvapil například podáním černé, které se zmíněnému AMOLEDU velmi přibližuje.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 4,87
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. HTC 10 je na tom s věrností barev výborně.)
  • maximální barevná odchylka: 7,80
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U HTC 10 je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,28
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. HTC 10 vykazuje velmi dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 489 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. HTC 10 má nadprůměrnou čitelnost na slunci.)
  • minimální jas: 9 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník víceméně rovnoměrně překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že barvy jsou celkově živější, ale displej výrazně neuhýbá do žádného odstínu a zachovává tak vyvážené podání barev. Nejvíce si „přikresluje“ mezi odstíny modré a zelené, ale právě v tomto spektru je lidské oko schopno rozlišit nejvíce odstínů.

Pokud by vám sytější barvy přeci jen vadily, lze v nastavení přepnout na mdlejší režim sRGB. V obou případech pak můžete regulovat teplotu barev. Pochválit musím i dobré pozorovací úhly a díky vysokému maximálnímu jasu i skvělou čitelnost na slunci. I minimální jas je dostatečně nízký, takže při čtení za tmy tolik nedráždí oči. Samozřejmě nechybí ani automatická regulace jasu, která funguje bez problému. Mnozí ocení i režim rukavic, který zvýší citlivost panelu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení gest displeje

HTC 10 samozřejmě nepostrádá ani dotyková gesta displeje. V nabídce je probuzení dvojitým poklepáním, odemknutí swajpnutím nahoru nebo spuštění fotoaparátu dvojitým swajpem dolů. Pokud je telefon ve vertikální poloze, můžete přejetím prstu vlevo otevřít úvodní obrazovku či vpravo integrovanou RSS čtečku Blinkfeed.

3. Hardware

Jako správná vlajková loď nabídne HTC 10 obrovskou porci výkonu. Tu zajišťuje čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 820 s taktem 2,2 GHz, který je aktuálně tím nejvýkonnějším SoC, který společnost nabízí, což potvrzují i nejvyšší příčky v benchmarcích. Počítat můžete také s výkonnou grafikou Adreno 530. Telefon bez problému plynule rozjede i ty nejnáročnější mobilní hry. U nich vás sice lehce zahřeje do rukou, ale rozhodně nelze říci, že by se přehříval. 

Chybět samozřejmě nemohou 4 GB operační paměti ze kterých je při běžném používání vždy alespoň 1,5 GB volných, což zajišťuje bezproblémový multitasking. Velikost vnitřní paměti pak záleží na pořízené konfiguraci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky špičkové výbavě si HTC 10 hravě poradí i s těmi nejnáročnějšími herními tituly.

Námi recenzovaný kousek nabídl 32 GB z něhož bylo při prvním spuštění volných lehce přes 23 GB. Do prodeje však půjde i dražší 64GB varianta, kde uživatelsky dostupná paměť činí 52 GB. S 64GB verzí se u nás nepočítá, ale pomůže paměťová karta (o teoretické velikosti až 2 TB). Navíc přidanou paměť můžete díky Androidu 6 plnohodnotně využít. Příjemným bonusem je i 100 GB na Google Disku zdarma na dva roky.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.1.4:

  • Celkové skóre: 130 768
  • 3D: 50 722
  • UX: 38 054
  • CPU: 29 615
  • RAM: 12 377

Čistě pro zajímavost jsem AnTuTu spustil i ve zmíněném Full HD rozlišení a výsledky byly následující:

  • Celkové skóre: 136 509
  • 3D: 57 755
  • UX: 38 228
  • CPU: 28 554
  • RAM: 11 972

Po stránce konektivity musím HTC 10 vyčíst jen absenci bezdrátového nabíjení, které je odůvodněno kovovým šasi. Jinak jsou možnosti připojení příkladné. Samozřejmostí je plná podpora LTE (cat. 9 až 450 Mb/s) na všech důležitých frekvencích. Dále nechybí Bluetooth 4.2, Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac pracující v pásmu 2,4 i 5 GHz nebo NFC. Bohužel se však zapomnělo na FM rádio.

Počítat můžete i s 3,5mm audio jackem a USB-C 3.1 Gen 1. tedy s teoretickou maximální rychlostí staršího USB 3.0 (5 Gb/s). HTC 10 se může také jako jediný Android telefon na trhu chlubit podporou Apple AirPlay. Nejableční uživatelé pak mohou tradičně využít DLNA, Chromecast nebo Miracast.

Ke zjišťování polohy využívá polohovacích systémů GPS, Glonass nebo Beidou. Z praxe, kdy jsem telefon využíval jako navigaci mohu potvrdit, že je fixace polohy prakticky okamžitá.

AnTuTu Battery Test:

  • 6327

HTC 10 nabídne baterii o dnes již typické kapacitě 3 000 mAh. Díky skvělé optimalizaci a rozumné úhlopříčce displeje však mohu říci, že v pohodě vystačí na dvoudenní výdrž při běžném používání. Tím myslím přes den neustále zapnutá mobilní data / Wi-Fi, několik minut hovorů, SMS, občasné surfování na webu, kontrolu mailů a sociálních sítí, poslech hudby a zvládne i chvíli hraní nějaké jednoduché hříčky.

Ovšem i při náročném používání počítejte s celodenní výdrží. Pokud naopak na nárocích velmi polevíte, nejsou ani tři dny nic nemyslitelného, ovšem to už vyžaduje velké odříkání, případně některý z úsporných režimů. Velmi chválím i podporu rychlonabíjení QuickCharge 3.0, kdy za půl hodinky nabijete až polovinu baterie, na plno se pak dostanete přibližně za 80 minut.

Stejně jako u předchozích modelů se také HTC 10 pyšní stereo reproduktory Boom Sound. Bohužel musím přiznat, že oproti starším modelům je celkový efekt o trochu slabší za což může hlavně pozice reproduktorů. První repráček (sluchátko), který se stará o výšky sice zůstal na čelní straně, ten druhý (basový) se však přesunul na spodní stranu. Přesto HTC 10 bez debat patří k nejlépe hrajícím smartphonům na trhu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Originální Hi-Res sluchátka, která najdete v balení

Zmínit musím i podporu Hi-Res audia, kterou si uživatel může vychutnat skrze přibalená Hi-Res sluchátka. Zvuk je opravdu vyvážený a kvalitní, ovšem nějak jsem se během testování nemohl zbavit pocitu, že označení Hi-Res je spíš marketingový tah. Telefon sice hraje špičkově, ale nemohu říci, že by nějak znatelně převyšoval jiné vlajkové telefony.

4. Software

Operačním sytémem telefonu je Android 6.0.1 Marshmallow s nadstavbou Sense 8.0. Nicméně HTC myslí i do budoucna a už nyní potvrdilo, že se u modelu 10 počítá s updatem na Android N. Taiwancům musím ovšem vyslovit velkou poklonu nad tím, jak zapracovali na optimalizaci. Spouštění a následné přepínání aplikací, ale i celkové reakce telefonu na jakýkoliv podnět jsou totiž naprosto bleskové.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Během testování jsem si oblíbil nultou plochu s RSS čtečkou Blinkfeed, kde se vám stále zobrazují aktuální zprávy z oblíbených webů.

Hlavním z důvodů bude jistě snaha HTC, co nejvíce omezit počet předinstalovaných aplikací a až na pár HTC aplikací nebo užitečné appky jako je jako je Facebook, Instagram či RSS čtečka Blinkfeed, která sídlí na nulté ploše, spoléhá pouze na software dodávaný Googlem. Osobně jsem vše přidané plně využil, ovšem pokud by vám aplikace vadili, budete se s nimi muset smířit, jelikož je neodinstalujete, pouze deaktivujete. Přehled a ukázku všech přeinstalovaných aplikací najdete v kapitole Fotogalerie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení vychází z čistého Androidu, HTC sem pouze pár svých vylepšení.

Vyzdvihnout však musím velmi užitečnou předinstalovanou aplikaci Boost+, právě tato apka stojí za zmíněným přepínáním aplikací do Full HD rozlišení. Program kromě toho kontroluje i nezvyklou činnost aplikací, čistí paměť nebo dokáže zaheslovat přístup k jednotlivým aplikacím. Co mi v telefonu naopak chybělo byl správce souborů, který případně musíte stáhnout z Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace boost zvládá chytré čištění paměti, umí spouštět zvolené aplikace ve Full HD rozlišení nebo je lze uzamknout heslem.

Prostředí samotné je velmi blízké čistému Androidu, ale úpravy nadstavby Sense 8.0 přesto objevíte. Například nabídka aplikací se neposouvá do stran, ale netypicky dolů. Zmínit musím i typický HTC widget, který na ploše zobrazuje aplikace podle toho, kde se nacházíte. Venku vám například nabídne hudební přehrávač, fotoparát či nějakou trackovací aplikaci, doma pak webový prohlížeč či různé hry a v práci naopak poštu, kalendář, kalkulačku apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka vybraných aplikací. Kompletní galerii screenshotů z prostředí najdete v kapitole - Fotogalerie.

Normálně se u telefonů nezabývám přidanými tématy, ovšem u HTC 10 udělám výjimku. „Desítka“ totiž přináší tzv. Freestyle layout, kdy nejste vázaní typickou mřížkou a můžete ikonky aplikací umisťovat kamkoliv se vám zlíbí (i přes sebe). Tento režim však vždy souvisí se zvoleným tématem, takže ikonky se poté přemění v různé prvky s tématikou daného motivu. Musím uznat, že plocha takto ztratí na přehlednosti, ovšem pokud se chcete odlišit, je tento režim přesně pro vás.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadají témata s freestyle layoutem. Ikonky se změní v prvky daného tématu a lze je umístit kamkoliv na ploše.

5. Fotoaparát

Smartphony HTC nikdy nepatřily mezi nejlepší fotomobily. Taiwanci si však letos nemohou dovolit další prodejní průšvih a proto na fotoaparátu výrazně zapracovali. Použitý hlavní snímač nabídne rozlišení 12 Mpx a skvělou světelnost f/1.8 a může se chlubit optickou stabilizací a laserovým ostřením. HTC u něj navíc znovu vsadilo na „Ultra pixely“ s velikostí 1,55 µm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více ukázkových fotek naleznete v poslední kapitole - Fotogalerie

HTC 10 však nenabízí jen skvělé papírové parametry, ale doopravy špičkově fotí. Fotky jsou pěkně ostré, mají prokreslené detaily, jsou poměrně živé a není jim moc co vytýkat. Ještě větší chválu si telefon zaslouží za noční fotografie. Díky dobré světelnosti zvládne foťák pobrat dostatek světla, což fotkám přineslo méně šumu a hezčí detaily. Letošní model se tak konečně může rovnat nejlepším fotomobilům, proto bylo na místě ho srovnat se Samsungem Galaxy S7.

Paradoxně mě však zklamalo laserové ostření, které není tak rychlé, jak by člověk u takového telefonu očekával. Navíc se často (zejména za horšího světla) stává, že autofokus špatně zaostří a vy musíte manuálně přeostřovat. HTC však sáhlo po laserovém ostření poprvé, takže chápu, že v tom ještě není tak zběhlé jako jeho „zkušenější“ konkurenti. Na druhou stranu potěší automatické HDR.

Zajímavá je i selfie kamerka. HTC 10 je totiž prvním smartphonem, jehož přední fotoaprát se může chlubit optickou stabilizací. Potěší i poměrně velký úhel záběru - 86°. „Desítka“ rovněž odkoukala od Applu použití displeje namísto přední LED diody, což využijete za špatných světelných podmínek. Selfiemaniaky však zklame pouze 5Mpx rozlišení. Kamerka má také větší problém s velkým dynamickým rozsahem. Pro běžné používání ale bohatě postačí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky displejem simulovanému blesku jsou i selfie fotky za tmy poměrně kvalitní.

Telefon samozřejmě zvládá natáčet i videa a to až ve 4K při 30 fps. Bohužel musím smartphonu vytknout, že neumí pořizovat Full HD video při 60 fps, ale pouze při 30 snímcích za vteřinu. Telefon by si s tím přitom bez problému poradil, proto nechápu, proč si tím HTC zbytečně hází klacky pod nohy. Na druhou stranu je možné, že funkci může později přinést aktualizace softwaru.

Smartphone se však chlubí jinou, málo vídanou funkcí, kterou je stereofonní záznam Hi-Res zvuku a to jak u HD, Full HD i 4K videa. Telefon si také dobře poradí s odbouráním hluku, takže si ani s videozáznamem z hudebního koncertu jistě neuděláte ostudu. Zmínit musím i možnost natáčení zpomalených HD videí při 120 fps nebo časosběru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu zaujme svou přehledností a jednoduchým ovládáním. Profíci pak rádi využijí režim Pro s širokými možnostmi úprav.

Pochválit musím i velice přehlednou aplikaci fotoaparátu, která nabízí spoustu fotících/natáčecích režimů. Zmínit musím například Panorama nebo Zoe (živé fotografie). Pokročilí uživatelé rádi sáhnou po profesionálním režimu, kde si mohou upravit vyvážení bílé, expozici, ISO, rychlost závěrky nebo hloubku ostrosti. Navíc lze fotografie pořizovat ve formátu RAW, přičemž se vždy naráz pořídí jak klasický .*jpg, tak i „surový“ snímek s koncovkou *.dng. Ukázkové RAW fotografie si můžete stáhnout zde.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Závěr

HTC 10 se zkrátka a dobře povedlo, taiwanci zapracovali na telefonu po všech stránkách a nabízí skvěle vybavenou vlajkovou loď, která poměří síly s velikány jako jsou Samsung Galaxy S7 / S7 EdgeiPhonem 6S Plus či jinými vlajkovými loděmi. Bohužel si za to také nechá pěkně zaplatit. Oficiální cenovka sice prozatím nepadla, ale dle předběžných informací by se měl telefon prodávat zhruba za 21 000 Kč. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Osobně si dovolím tvrdit, že cenovka je s přihlédnutím k výbavě a k tomu, jak telefon reálně působí a funguje oprávněná. Otázkou je, zda si ji firma, jejíž budoucnost na tomto produktu silně závisí, může dovolit. 

Celková hodnocení HTC 10: 90%

(Celkové hodnocení vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: HTC 10 je nekompromisní telefon, který skvěle poslouží po všech stránkách. Jeho funkce a schopnosti ocení jak audiofilové, kteří vyžadují kvalitní zvukový výstup, tak i pokročilejší fotografové díky skvělému foťáku a podpoře RAW formátu. Navíc díky pořádné porci výkonu uspokojí i ty nejnáruživější hráče.

Plusy:

  • Precizní zpracování
  • Čisté a perfektně odladěné prostředí
  • Obrovský výkon
  • 2K displej s pěkným barevným podáním
  • USB-C
  • Skvěle fotí ve dne i za tmy
  • Optická stabilizace u předního i zadního foťáku
  • Možnost pořizovat snímky v RAW formátu
  • Kvaltní stereo reproduktory
  • Zvládá přehrávat i pořizovat Hi-Res zvuk

Minusy:

  • Nemá bezdrátové nabíjení
  • Neumí natáčet Full HD videa při 60 fps
  • Nepodporuje FM rádio

Témata článku: HTC, , , , , , Apple iPhone SE, HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, HTC One A9, HTC One M9, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Poznávací znak, Velký úhel, Marketingový tah, Vroubkované tlačítko, Automatická regulace, AAB, Apple Airplay,